Cathal Kelly, editorialist la The Globe and Mail, notează, într-o opinie despre dopaj în sport, că acesta “continuă fără jenă”, el menţionând şi cazul Simonei Halep. Kelly scrie că Halep a făcut lucrurile pentru care a fost suspendată, dar TAS a considerat că românca şi-a învăţat lecţia şi i-a redus suspendarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Halep este acum “steaua polară” a sportivei din curling Briane Harris, depistată pozitiv recent.

“Nu cereţi prea mult şi nici nu vă îngrijoraţi prea mult. Dopingul continuă fără jenă”, este intitulat editorialul lui Kelly. “Anul trecut, NFL a suspendat opt jucători pentru că au încălcat politica antidoping. Liga nu anunţă ce substanţe au fost depistate pozitiv de către acei jucători. În multe cazuri, se presupune că este vorba de marijuana. Niciuna dintre aceste suspendări nu a fost mai lungă de şase meciuri. Niciuna nu a ajuns la ştiri reale. Aţi urmărit vreun meci din NFL în ultima vreme? Vi se pare logic că, dintre bărbaţii de 275 de livre care aleargă precum sprinterii de competiţie, doar 0,5% dintre ei iau vreun fel de substanţă interzisă? Nu are logică. Dar NFL a descoperit o modalitate de a ocoli această problemă. Nu întrebaţi prea mult şi nimănui nu-i pasă dacă spuneţi. Hocheiul, baseball-ul, baschetul, fotbalul - toate sporturile cu bani mulţi - au stabilit regimuri similare. Alte sporturi - care ar putea fi numite sporturi olimpice - continuă să adauge un alt nivel la această mascaradă. Se testează ca şi cum le-ar păsa, dar nu trag plasa strâns. Cei care se zbat se pot elibera singuri”, notează Cathal Kelly.

El menţionează că jucătoarea canadiană de curling Briane Harris “tocmai a fost prinsă în una dintre aceste plase”. “Ea a dispărut în mod misterios la recentul Scotties Tournament of Hearts. Acum toată lumea ştie cauza (deşi toată lumea o ghicise deja). Se pare că Harris a fost testată pozitiv la o substanţă numită Ligandrol, un întăritor muscular. Ea a fost suspendată provizoriu pentru patru ani. Miercuri, Harris a declarat pentru CBC că nu a făcut-o, dar este posibil să fi contactat substanţa prin "contact corporal"”.

Secretul în sport poate transforma o poveste pe care oficialii şi sportivii nu vor să o spună într-una pe care toată lumea abia aşteaptă să o audă. “Primul indiciu că nimic din toate acestea nu este menit să funcţioneze este durata suspendării. Patru ani este ceea ce primeşti pentru un jaf armat. În termeni sportivi, înseamnă jumătate de carieră.”, adaugă Kelly, înainte de a se orienta către cazul Simona Halep.

Fostul număr 1 mondial în tenis, Simona Halep, a fost suspendată patru ani. Păcatele ei - un test pozitiv pentru un stimulent ilegal şi nereguli în paşaportul ei antidoping care sugerau o manipulare. Ca oricine altcineva pus în această situaţie, Halep nu a fost doar supărată. Ea a fost revoltată.

A existat vreodată vreun sportiv care, atunci când este prins, să ridice mâna şi să spună: "Mi-au dat o grămadă de pastile şi le-am luat. Aşa că cine ştie?". Pentru că asta ar fi mult mai aproape de adevăr.

Odată prins, fiecare sportiv este mai curat decât curat. Toţi vorbesc despre cum îşi fac semnul crucii ori de câte ori trec pe lângă secţiunea "Răceală şi gripă" de la farmacia locală. Harris a mers pe această cale cu CBC, folosind ca exemplu aversiunea ei faţă de Tylenol şi Advil.

Halep este steaua ei polară acum. Jucătoarea română de tenis a făcut apel. În urmă cu o săptămână, Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus pedeapsa la nouă luni - întâmplător, perioada de timp pe care o ispăşise deja.

Halep şi echipa ei au numit-o o victorie, dar nicăieri acolo TAS nu a exonerat-o. În schimb, TAS a decis că ea nu a vrut să consume substanţa pe care a fost prinsă că a folosit-o şi a acceptat că nu a intenţionat să concureze după ce a dat proba de sânge. Cu alte cuvinte, Halep a făcut toate lucrurile care au dus la suspendarea ei. Dar cei responsabili au considerat că şi-a învăţat lecţia şi i-au dat o pedeapsă redusă.

Deci, de ce să se deranjeze să o suspende timp de patru ani în primul rând? Singura explicaţie plauzibilă este că, astfel, Halep şi toţi colegii care îi urmăresc cazul ar putea fi speriaţi.

Toată lumea caută un mic avantaj - chiar şi acele avantaje care nu există. În acelaşi timp în care folosea accidental substanţe interzise, Halep se prăbuşea în clasamentul mondial”, este opinia lui Kelly despre cazul Halep.

Cathal Kelly menţionează că au existat mult timp un milion de motive pentru care un profesionist de top ar lua substanţe dopante, iar acum există, de asemenea, un milion de scuze: "Mi-am încurcat medicamentele", "Am mâncat un burrito stricat", "Am făcut sex cu cineva care se dopa".

“Dacă e să accepţi unul, ar fi bine să le accepţi pe toate. Singurul mod în care poate exista un regim antidrog cu adevărat riguros este toleranţa zero. Din nou, acesta este un lucru pe care l-am încercat în lumea reală. Nu a funcţionat. Nu funcţionează nici în sport. Sportul ştie asta, dar nu poate să o spună cu voce tare. Tenisul, curlingul şi altele merg cu un pas ipocrit mai departe. Continuă să pretindă că obiectivul este un mediu de joc echitabil. Că nimeni, nicăieri în lume, nu ar trebui să se dopeze, chiar şi cei care o fac. Din moment ce nu au forţa de a face ca propriile lor sancţiuni să reziste, singura lor armă în această luptă este ruşinea. De fiecare dată când urmăriţi una dintre aceste pantomime prin progresia sa eternă - umilire; negare; negociere; eliberare - vă frapează faptul că vreunul dintre participanţi este jenat?”, adaugă editorialistul canadian.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunţat, săptămâna trecută, reducerea suspendării Simonei Halep de la patru ani la nouă luni. Conform TAS, perioada de suspendare a româncei a expirat la 6 iulie 2023, adică în urmă cu opt luni. Însă abia acum fostul lider WTA poate reveni în competiţii.

În prezent, Simona Halep este la Miami, unde va participa la Miami Open.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.