Shakhriyar Mamedyarov şi Alexander Grischuk s-au detaşat în fruntea clasamentului la Superbet Chess Classic Romania 2021, la finalul Rundei a VI-a, după ce i-au învins pe Levon Aronian şi, respectiv, Constantin Lupulescu. Celelalte partide s-au încheiat cu remiză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul executiv al Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), Victor Bologan, şi fostul mare fotbalist Gică Craioveanu au deschis simbolic Runda a VI-a, făcând primele mutări.

Runda a VII-a, care începe sâmbătă, la ora 15.00, la Sheraton, îi va aduce faţă în faţă pe Fabiano Caruana, numărul doi mondial, şi pe Shakhriyar Mamedyarov, precum şi pe Constantin Lupulescu şi Bogdan Deac.

Prima mutare care va da startul zilei competiţionale va fi făcută de Cătălin Moroşanu, fostul mare luptator de K-1, unul dintre cei mai buni kickboxeri din lume la categoria grea din istorie, şi de o tânără speranţă a şahului românesc, Petru Varabiescu, în vârstă de 6 ani, membru al lotului naţional al României sub 8 ani. Petru Varabiescu joacă şah de performanţă de la 5 ani, la Clubul Sportiv Universitar de Şah Bucureşti. În 2020 a ieşit vicecampion naţional la şah rapid cu echipa Clubului, iar într-un  an şi jumătate a adunat peste 15 cupe şi medalii.

„După ziua liberă cei mai buni jucători de şah ai lumii au revenit cu un apetit ofensiv la tabla joc. Am avut o rundă în care majoritatea marilor maeştri cu piesele albe nu au mai ţinut cont de apărare şi au încercat să rupă ritmul încă de la primele mutări. Se simte că ne apropiem de finalul întrecerii, iar fiecare jucător încearcă să prindă o poziţie cât mai bună în clasament pentru sprintul final”, a comentat maestrul internaţional Gabriel Grecescu.

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana ½-½
Numărul 1 al Franţei a ales o variantă „ascuţită”, care să-l pună la grea încercare pe cel mai bun jucător al Americii. Din nefericire pentrul el, Fabiano a fost extrem de bine pregătit şi a sacrificat un Nebun pentru un Pion. După această secvenţă de mutări Regele alb a rămas neapărat, dar în cele din urmă Maxime a găsit o cale să egaleze. Trebuie să menţionăm că a fost un moment critic pe care al doilea jucător al lumii l-a ratat şi astfel partida s-a încheiat remiză.

Shakhriyar Mamedyarov – Levon Aronian 1-0
Primele mutări ale partidei au fost făcute într-un ritm mai alert de către cei doi mari maeştri. După jocul de mijloc, Shakh a obţinut un mic avantaj, dar o scăpare tactică pe care marele maestru armean nu a observat-odecât prea târziu a făcut ca balanţa să se încline în favoarea albului. Deşi Levon a continuat lupta, nu a mai reuşit să-i pună probleme numărului 8 mondial, şi, astfel, marele maestru azer şi-a consolidat locul în fruntea clasamentului.

Bogdan Deac – Teimour Radjabov ½-½
Tânărul jucător român a dovedit încă o dată că este foarte bine pregătit teoretic şi a prestat un joc solid. Pe tot parcursul partidei a fost foarte sigur şi încrezător în deciziile pe care le-a luat.Marele maestru azer a preferat o abordare mai liniştită. Cu această remiză, Bogdan Deac confirmă că este într-o formă bună şi că este un jucător care şi-a câştigat respectul concurenţilor săi în turneu.

Alexander Grischuk – Constantin Lupulescu 1-0
Pe lângă cunoştinţele vaste despre şah pe care le posedă, marele maestru rus este şi un fin psiholog. A reuşit să intuiască deschiderea pe care o juca Constantin Lupulescu şi astfel a obţinut o poziţie care s-a mulat foarte bine pe stilul lui. După câteva mutări precise, în jocul de mijloc a reuşit să blocheze orice tentativă de contrajoc şi a beneficiat de un avantaj stabil foarte consistent. Chiar dacă a intrat în criză de timp şi poziţia a devenit complicată, nu i-a dat nici o şansă jucătorului român. În urma victoriei obţinute, a acumulat 4 puncte şi se află la egalitate pe primul loc al concursului.

Wesley So – Giri Anish ½-½ 
Aflat în topul clasamentului în urma Rundei a V-a, marele maestru Wesley So a jucat până la ultima picătură de energie pentru a câştiga partida. So a avut un pion în plus şi a încercat timp de 5 ore şi 84 de mutări să obţină victoria, dar marele maestru olandez, Anish Giri, a fost de neînvins. Duelul a încheiat o zi spectaculoasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.