FCSB revendică palmaresul Stelei şi se consideră continuatoarea echipei care în 1986 a câştigat Liga Campionilor, astfel că serbează, printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Clubului Sportiv al Armatei, cu care se află în litigiu privind marca Steaua.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Sub titlul "Şapte decenii glorioase în roş-albastru!", pagina FCSB notează că FC Steaua Bucureşti aniversează astăzi, 7 iunie, 70 de ani de la înfiinţarea celui mai mare club din istoria fotbalului românesc."
 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
"În 1947, printr-un ordin al Ministrului Armatei, Generalul Mihail Lascăr, luă naştere AŞA Bucureşti, iar primul meci din istorie al echipei a avut loc pe data de 24 august 1947.  De-a lungul timpului, echipă a avut patru denumiri: ASA Bucureşti (Asociaţia Sportivă a Armatei), în perioadă 1947-1948, CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei) între 1948 şi 1949, CCA Bucureşti (Casă Centrală a Armatei) între 1950 şi 1961, iar denumirea actuală, Steaua Bucureşti, a fost adoptată în 1961", se arată pe pagina citată, care se numeşte în continuare FC Steaua Bucureşti, deşi echipa patronată de Gigi Becali şi-a schimbat denumirea în FCSB, după o decizie a instanţei în litgiul cu CSA Steaua. Însă acest nume, FCSB, nu apare în relatarea despre istoria clubului "roş-albastru" de pe acest site de socializare.
 
Administratorii paginii scriu însă că gruparea de fotbal a devenit privată în totalitate la începutul anilor 2000, fiind preluată "de la Clubul Sportiv al Armatei, în conformitate cu prevederile FIFA şi UEFA şi a continuat tradiţia glorioasă şi în noul mileniu!"
 
Mai mult, deşi nu o afirmă direct, titlul din ultimul sezon îi revine FCSB şi nu echipei FC Viitorul, conform postăriii citate: "De-a lungul istoriei, echipă noastră a cucerit 26 de titluri de campioană, 22 de Cupe ale României, 2 Cupe ale Ligii şi 6 Super Cupe ale României, toate acestea reprezentând recorduri ale fotbalului autohton. De asemenea, în sezonul recent încheiat, roş-albăstrii au încheiat campionatul pe prima poziţie, la egalitate de puncte cu FC Viitorul, fiind avantajaţi în meciurile directe ale sezonului."
 
"În ceea ce priveşte palmaresul european, Steaua este singură echipă românească ce se poate lăuda cu deţinerea unor trofee continentale, Cupă Campionilor Europeni (1986) şi Supercupă Europei (1987). De asemenea, pe plan european, roş-albăstrii au mai jucat o finală a Cupei Campionilor Europeni, în 1989, finală Cupei Intercontinentale în 1986, o semifinală a Cupei Campionilor Europeni, în 1988 şi o semifinală a Cupei UEFA, în 2006. Având 302 de partide în cupele europene de-a lungul timpului, Steaua este singură echipă din ţara noastră care a reuşit să se califice de trei ori consecutiv în primăvară europeană, în 2005, 2006 şi 2007 (are un total de 5 calificări în primăvară europeană în perioadă 2005-2013) şi deţine recordul absolut la numărul de meciuri internaţionale jucate într-un sezon: 18 partide în sezonul 2005-2006, când a ajuns în semifinalele Cupei UEFA. De asemenea, vicecampioană României este unică la nivel european, fiind singură echipă calificată de 11 ori consecutiv în grupele UEFA Champions League sau UEFA Europa League din preliminarii, în perioadă 2004-2014", se arată în materialul ilustrat cu un banner în care "zeroul" de la 70 este reprezentat de actuala emblemă a FCSB.
 
"În cei 70 de ani de istorie, Steaua a avut 14 golgheteri ai campionatului intern: Ion Alecsandrescu (1956), Gheorghe Constantin (1960, 1961, 1962), Cornel Pavlovici (1964), Gheorghe Tătaru ÎI (1971), Anghel Iordănescu (1982), Victor Piţurcă (1988), Gavril Pele Balint (1990), Ilie Dumitrescu (1993), Jean Vladoiu (1996), Sabin Ilie (1997), Claudiu Raducanu (2003) şi Răul Rusescu (2013). De asemenea, roş-albaştrii au fost desemnaţi cei mai buni jucători ai României în 7 rânduri: Liţă Dumitru (1973), Ştefan Sameş (1979), Marcel Raducanu (1980), Helmuth Duckadam (1986), Gheorghe Hagi (1987), Nicolae Dică (2006) şi Răul Rusescu (2012). Recordul golurilor marcate pentru Steaua este deţinut de Anghel Iordănescu (fost mare jucător al Stelei, fost antrenor al Stelei, cu care a câştigat Supercupă Europei şi deţinător al titlului de Antrenorul Secolului XX în România), cu 146 de reuşite, în timp ce Tudorel Stoica (căpitanul Stelei în perioadă în care roş-albăstrii au cucerit Cupă Campionilor Europeni) este recordmanul jocurilor în campionat pentru Steaua, cu 368 de partide. FC Steaua Bucureşti le mulţumeşte, pe această cale, tuturor fotbaliştilor şi antrenorilor de clasă care au adus glorie naţională şi internaţională clubului nostru în cei 70 de ani de existenţa!", mai notează sursa citată.
 
Marţi, CSA Steaua a organizat gala-spectacol "Istoria Continuă", dedicată împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea clubului.
 
În data de 21 decembrie 2016, în litigiul cu Clubul Sportiv al Armatei, Curtea de Apel Bucureşti i-a interzis omului de afaceri Gigi Becali să mai folosească numele "Steaua" şi "Steaua Bucureşti" în denumirea societăţii comerciale care administrează clubul de fotbal, SC Fotbal Steaua Bucureşti SA, şi în cea a echipei FC Steaua, înscrisă la asociaţiile şi federaţiile sportive (FRF şi LPF).
 
La 30 martie, membriii Comietului Executiv al FRF au acceptat solicitarea FC Steaua de schimbare a denumirii echipei în Fotbal Club FCSB SA.
 
La finalul anului trecut, CSA Steaua a anunţat înfiinţarea secţiei de fotbal, iar echipa de seniori va fi înscrisă în competiţiiel AMF, pentru sezonul viitor.
 
FC Steaua, patronat de Gigi Becali, a fost acţionat în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. În aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti a respins cererea, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti. În decembrie 2014, ICCJ a dat dreptate, însă, clubului sportiv al armatei. De atunci, cele două grupări nu au ajuns la un acord privind folosirea mărcii Steaua de către clubul patronat de Gigi Becali, iar echipa de fotbal din Liga I joacă acum sub numele de FCSB şi sub o altă emblemă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.