Atleta sud-africană Caster Semenya, care a fost împiedicată să participe la anumite curse pentru că refuză un tratament de reducere a nivelului de testosteron, a câştigat marţi o bătălie juridică la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care consideră că sportiva de 32 de ani este victimă a discriminării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, această decizie a CEDO nu invalidează regulamentul World Athletics şi nu deschide direct calea pentru ca Semenya să participe la proba de 800 m fără tratament, notează L’Equipe.

În 2020, justiţia elveţiană a confirmat o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) care a validat un regulament emis de Federaţia Internaţională de Atletism. Acesta o obliga pe atleta hiperandrogenă, dublă campioană olimpică la 800 m, să urmeze un tratament hormonal pentru a-şi reduce nivelul de testosteron dacă dorea să concureze pe distanţa sa preferată.

Sud-africana s-a adresat instanţei cu sediul în Franţa în februarie 2021, după ce a pierdut apelurile la TAS, cea mai înaltă instanţă sportivă, şi o altă acţiune la Tribunalul Federal Elveţian (SFT), într-o bătălie juridică de lungă durată împotriva reglementărilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.