Omul de afaceri Ion Ţiriac i-a trimis o scrisoare preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Tenis, David Haggerty, în care solicită ca Ilie Năstase să fie audiat public în cadrul anchetei ITF legate de incidentele de la Mamaia, de la întâlnirea de Fed Cup dintre România şi Marea Britanie, precum şi prezentarea ulterioară către mass-media a întregului dosar întocmit în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentăm integral scrisoarea lui Ion Ţiriac:

"Domnule preşedinte, scriu această scrisoare în calitate de preşedinte de onoare a Federaţiei Române de Tenis, referindu-mă la investigaţia iniţiată împotriva căpitanului echipei României de Fed Cup, Ilie Năstase. După ce am văzut dovezile adunate de reprezentanţi ai Federaţiei Române de Tenis, am găsit mai multe aspecte din jurul evenimentului ca fiind foarte nefericite şi deranjante. Este limpede că intervenţia iniţială a căpitanului echipei României a fost în limita mandatului său şi în concordanţă cu regulamentele. În timp ce este surprinzător şi neclar de ce arbitrul de scaun a refuzat să ţină cont de intervenţie, acest refuz declanşând limbajul nepotrivit al llui Năstase, care, ca rezultat, a fost eliminat de pe teren. Apoi, iadul s-a deschis asupra căpitanului nostru, moralului echipei noastre şi reputaţiei federaţiei noastre.

Prin urmare, cer ITF să susţină clarificarea tuturor faptelor relevante, să acţioneze într-o manieră corectă şi legală, să diminueze consecinţele disproporţionate ale situaţiei şi să ajungă la o concluzie adecvată. Consider că o audiere publică este singura cale pentru a atinge aceste scopuri. Acest lucru este cu atât mai important cu cât toate sancţiunile formale şi informale, precum şi insultele aplicate deja lui Năstase au fost făcute cunoscute pe larg, chiar şi de ITF. Pentru echilibru şi proporţionalitate, mass-media trebuie să aibă acces la întregul dosar al acestei invesigaţii, care îl apără în mod copleşitor pe Năstase. De asemenea, consider că o audiere publică este singura cale de a asigura obiectivitatea acestei investigaţii, de a asigura legitimitatea şi imparţialitatea, precum şi încrederea publicului în decizia finală.

Maniera în care ITF alege cum va conduce această investigaţe poate fi un reper, iar o audiere deschisă, publică, este singura cale de a asigura că ITF rămâne, şi va fi amintită, ca o organizaţie profesionistă demnă de încredere. De asemenea, urmăresc acest caz ca o persoană implicată în tenis de peste 60 de ani, câştigător de Grand Slam, antrenor şi manager a cinci câştigători de Grand Slam, proprietar al mai multor turnee importante, de băieţi şi fete, o persoană a cărei viaţă a fost dedicată tenisului. Personal, mi-ar plăcea să fiu de faţă la această audiere publică şi deschisă. Cu această ocazie, sper să găsesc toate motivele pentru inexplicabilul comportament al arbitrului de scaun şi pentru alegerea supervizorului întâlnirii (n.r. – cetăţean britanic) de câtre ITF. Aştept cu nerăbdare să primesc invitaţia dumneavoastră cât mai curând la această audiere publică", se arată în scrisoarea lui Ţiriac.

Ţiriac i-a scris şi preşedintelui Asociaţiei Jucătoarelor Profesioniste de Tenis, Steve Simon, în care îşi anunţă decizia de a suspenda acordarea trofeului la turneul de categorie Premier Mandatory Madrid Open, ca urmare a comentariilor publice agresive din partea WTA cu ocazia prezenţei lui Ilie Năstase la festivitatea de decernare a acesturi trofeu, la ultima ediţie, care a avut loc în luna mai.

Federaţia Internaţională de Tenis l-a suspendat provizoriu pe Năstase după comportamentul pe care l-a avut la întâlnirea de Fed Cup România - Marea Britanie, astfel că el nu mai are acces la competiţiile ITF.

"Comisia ITF a decis suspendarea provizorie a lui Ilie Năstase, conform regulamentelor ITF, pentru încălcarea regulilor la întâlnirea de Fed Cup de la Constanţa. Conform suspendării provizorii, Năstase nu poate participa la Fed Cup în nicio calitate, cu efect imediat, şi nu va avea acces şi nu va primi acreditare la competiţiile ITF, inclusiv la Fed Cup. Ancheta comisiei continuă. Pe durata anchetei nu se vor mai face alte comentarii", se arăta în comunicatul ITF, din 23 aprilie.

ITF i-a ridicat, la 22 aprilie, acreditarea lui Ilie Năstase, după ce a avut un conflict cu arbitrii, cu Johanna Konta şi cu căpitanul-nejucător Anne Keothavong. El nu a mai fost căpitanul echipei României la meciurile de duminică şi a fost obligat să părăsească arena unde s-a desfăşurat întâlnirea cu Marea Britanie.

După această decizie, preşedintele ITF, David Haggerty, a afirmat că doreşte ca ancheta în cazul lui Ilie Năstase să fie riguroasă şi corectă, el subliniind că va fi ascultat şi punctul de vedere al românului după incidentele de la întâlnirea de Fed Cup de la Mamaia.

"Ancheta este în curs de desfăşurare. În acest moment, unul din principiile noastre este că vrem un proces riguros şi care să fie corect. Vom asculta şi argumentele lui Năstase. Va fi o anchetă amănunţită realizată într-un mod eficient", a declarat Haggerty, la 24 aprilie.

Din cauza incidentelor de la Mamaia, Ilie Năstase nu a primit acreditare la turneele de Grand Slam de la Roland Garros şi Wimbledon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.