Scrimera Ana Maria Popescu va participa la cea de-a patra Olimpiadă din carieră şi înaintea plecării spre Rio de Janeiro a vorbit pentru News.ro despre experienţa acumulată, dorinţele şi speranţele de acum, dar şi despre ce a învăţat în toţi aceşti ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ana Maria Brânză, căsătorită anul trecut cu poloistul Pavel Popescu, are 31 de ani, iar la Rio de Janeiro va bifa a patra participare olimpică. Are în palmares o medalie de argint, cucerită la individual, la JO din 2008, iar acum porneşte la drum cu gândul de a lupta cât mai mult în drumul spre podium, dar nu face promisiuni.

”La JO din 2004 am ajuns ca şi copilul acela care primeşte darul cel mare, am cunoscut apoi şi sentimentul de a urca pe podium, dar şi cum e să cazi la pământ, ma refer la ediţia din 2012. Acum nu mi-am mai făcut planuri, mi-am văzut de antrenamente, cu gândul să trag cât mai bine şi vreau să fiu surprinsă chiar şi de mine la Rio. Sunt aceiaşi adversari, aceiaşi arbitri, ne trebuie inspiraţie de moment, formă bună şi decizii rapide şi înţelepte când va fi cazul. Brazilienii au decis să nu mai pună planşele clasic, ci în formă de stea, nu ştiu în ce măsură ne poate afecta asta, până la urmă toţi vom avea aceleaşi condiţii, aşa că va trebui să tragem tare. Acum ştiu toate variantele şi nu mai pot fi copilul din 2004, deşi trebuie să recunosc că nu există comparaţie cu ce simţi când participi prima dată la Olimpiadă”, a declarat Ana Maria Popescu, pentru News.ro.

Stagiile montane de pregătire s-au încheiat, iar Ana împreună cu colegele de echipă Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu se află deja în Bucureşti, de unde vor pleca duminică spre Brazilia.

”Sigur că ne pregătim şi acum în ultimele zile, dar sunt şi multe detalii administrative. Până la urmă vom fi plecate o lună şi trebuie să punem totul la punct. Concursul individual va începe în 6 august, iar la echipe vom avea SUA în prima confruntare, în 11 august. Mi-aş dori mult să existe o medalie pentru noi, dar nu mai fac promisiuni, sper să începem bine. La Jocurile Olimpice nu poţi spune că sunt favoriţi, sunt toţi foarte buni şi, de multe ori, când se pomeneşte de favoriţi, chiar ei sunt cei care clachează, pentru că presiunea de pe umerii lor e prea mare. Oricine e în competiţia olimpică poate câştiga. Acum, plusul nostru este că suntem sănătoase, suntem pregătite şi am reuşit să rezistăm cu bine la perioada de pregătire”, a spus scrimera.

La JO din 2012, Ana a fost eliminată în 16-imi de Iana Şemiakina, cea care cucerea ulterior aurul olimpic. La acea vreme, scrimera tricoloră, considerată favorită la podium după argintul din 2008, a spus că a fost cel mai dureros moment din viaţa sa.

”Pentru mine, privind acum în urmă, a fost o lecţie foarte bună. Sigur că am suferit, dar sincer, înveţi mai multe dintr-un eşec decât dintr-un succes. Am văzut atunci o poză cu mine în genunchi, plângând, m-a marcat. Am fost şi întrebată dacă mă las, uite că sunt aici şi sper că nu va fi ultima mea Olimpiadă. Gândul meu secret pe care nu l-am spus nimănui până acum este să depăşim acel număr vehiculat de medalii care ar putea fi câştigate de România, adică 6-8. Sunt estimări în acest sens, dar se spunea că nu va fi niciuna de aur. Nu aş vrea să se întâmple asta, ci să auzim cât mai mult imnul României”, a dezvăluit Ana Maria.

Se declară întristată de ”curentul de opinie” potrivit căruia sportivii care participă la JO de la Rio sunt cei care vor îngropa sportul românesc şi spune că niciunul ”nu merită să fie numit aşa”: ”Aşa spune gura lumii, că noi suntem cei care vom îngropa sportul românesc la Rio. Sper să nu fie aşa, nu cred că merităm asta. Este adevărat că nu ne cunoaştem cu toţii între noi, spre ruşine mea trebuie să spun că sunt nume în delegaţia noastră pe care nu le cunosc. Asta se întâmplă şi pentru că ne vedem doar la Jocurile Olimpice. Ne mai ştim cu fetele de la judo şi cam atât. Parcă suntem nişte străini uneori, mai timizi la început, apoi ne mai împrietenim. Ne uităm la echipamente şi dacă vedem România, gata, ştim că sunt ai noştri. De aceea îmi doresc să fim mai echipă, mai uniţi, mai luptători şi să ne încurajăm, să auzim imnul cât mai des şi să ne bucurăm cu toţii”.

Sportiva tricoloră este realistă şi în privinţa pregătirii şi a drumului spre medalii olimpice şi spune că au avut parte de condiţii din cele mai bune.

”De data aceasta, în cazul unui eşec, nu cred că ne putem întoarce să dăm vina pe condiţii. Am avut cam tot ce a trebuit, inclusiv cantonamente în străinătate, am primit sprijin şi de la COSR, MTS, toată lumea din jur, ne-am antrenat în cele mai bune condiţii şi nu am dus lipsă de nimic. Nici antrenorii nu vor fi de vină, pentru că ei au făcut tot ce au putut pentru noi până la acel moment al urcării pe planşă. Noi urcăm pe planşă, deci noi avem responsabilitatea”, consideră Ana Maria Popescu.

În ceea de priveşte pericolul virusului Zika, Ana este tranşantă: ”Ne-am pregătit atât de mult, nu ne gândim acum la asta. Sigur că ne-am luat măsuri de precauţie, brăţări anti-infecţie, spray-uri etc, dar în ce mă priveşte, la câte frici am eu de obicei, cred că nici nu mai urcam în avion de 15 ani. Trăim vremuri în care se pare că trebuie să fii omul nepotrivit la locul nepotrivit, sper să nu fie cazul nostru. Sunt multe riscuri şi acasă, şi oriunde ne-am afla”.

Faţă de JO de la Beijing, unde Ana a câştigat medalia de argint având drept ”partener de încurajare” un măgăruş de pluş, acum a renunţat la orice amuletă, mascotă sau obiect ”superstiţios”.

”Am doar inelul de logodnă şi verigheta, ca să ştiu unde să mă întorc totdeauna. Chiar în august vom aniversa un an de căsnicie, dar doamna Popescu va fi puţin ocupată la Rio (râde – n.r.). În 2008 îl aveam pe Aiurel, măgăruşul de pluş, era cel mai bun prieten, dar acum s-au schimbat lucrurile. Cu Domnul de Sus avem relaţia noastră specială şi cred că totul va fi bine”, spune Ana Maria.

Ce a învăţat după participarea la trei ediţii de Jocuri Olimpice?

”Să nu renunţ niciodată. Asta mi-a rămas în minte după JO din 2012. Mi-am şi făcut un tatuaj cu asta, e singurul pe care îl voi avea toată viaţa, şi cred că mesajul este foarte puternic. Am mai învăţat că uneori e bine şi să asculţi de cei din jur. Înaintea plecării la Beijing toată lumea îmi spunea că voi lua medalie şi aşa a fost. E bine să-i asculţi pe toţi şi să iei ce e mai bun de la fiecare, mai ales dacă te încurajează”, povesteşte Ana.

Ea are şi un mesaj pentru fanii români care vor privi Jocurile Olimpice la televizor: ”Cred că ar trebui să vizioneze Jocurile Olimpice pentru ei, nu pentru noi. Sunt mulţi iubitori de sport în România, iar Jocurile Olimpice, chiar şi văzute la TV, sunt o lecţie de viaţă, voinţă, determinare. Poate vor fi motivaţi să lase statul pe canapea şi să iasă la alergare, singuri sau cu familia, ar fi excelent. E un eveniment uriaş, care se petrece doar o dată la patru ani şi îi rog să se bucure de sport. Să mai strige şi câte un Hai România, pentru că energia lor ne motivează întotdeauna”, a încheiat Ana Maria Popescu.

România va fi reprezentată în competiţia feminină de spadă de Ana Maria Popescu, Simona Gherman şi Simona Pop, la individual şi pe echipe, iar Loredana Dinu va fi rezervă.

Competiţia individuală va începe în 6 august, iar cea pe echipe din 11 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.