Fotbalul se pregăteşte de o revoluţie. Potrivit publicaţiilor engleze The Times şi The Sun, IFAB, organismul care reglementează legile jocului, ia în considerare inversarea unei reguli care există de 134 de ani: aceea de a continua să se tragă la poartă, în cazul în care un penalti este respins de portar sau a fost tras în bară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Forul vrea să interzică această posibilitate la Cupa Mondială din 2026, care va fi găzduită în comun de Statele Unite, Canada şi Mexic. Subiectul a fost abordat la cel mai înalt nivel în timpul Cupei Mondiale a Cluburilor şi se spune că are un sprijin puternic.

Mai multe argumente au fost prezentate pentru a susţine această alegere. Unii dintre cei consultaţi sunt de părere că, în majoritatea cazurilor, penaltiul pentru un henţ sau un fault în suprafaţa de pedeapsă „oferă echipei care atacă o şansă mult mai mare de a înscrie decât a împiedicat infracţiunea iniţială”, afirmă The Sun.

Raportul de forţe este considerat în prezent prea defavorabil portarilor, care trebuie să rămână cu un picior pe linie. Noua regulă de a nu fi permisă urmărirea unei lovituri ratate, similară cu cea a loviturilor de departajare, ar pune capăt, de asemenea, controversei legate de invadarea terenului de către jucători, care ar trebui să rămână în afara careului în momentul şutului.

În cazul în care şutul eşuează, jocul se va relua cu o aruncare de la şase metri, chiar dacă portarul respinge mingea în corner. Această modificare este discutată la cel mai înalt nivel şi va trebui să fie votată până la sfârşitul lunii februarie, astfel încât să poată fi aplicată la următoarea Cupă Mondială din 2026.

Un alt proiect aflat în discuţie este extinderea utilizării arbitrilor VAR. Arbitrii video vor putea acum să intervină şi să recomande anularea deciziilor privind al doilea cartonaş galben, evitând astfel expulzările „abuzive”, precum şi cornerele în cazul unei erori evidente a arbitrilor de pe teren. IFAB a explicat că s-a ajuns la un consens pentru a examina posibilele modificări şi îmbunătăţiri ale protocoalelor VAR. Organismul afirmă că această extindere a deciziilor VAR a fost studiată pentru a nu întârzia şi mai mult meciurile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.