România participă, în perioada 30 septembrie - 8 octombrie, la cea mai importantă competiţie de şah interclub din Europa, Cupa Europeană a Cluburilor de Şah, ce va avea loc la Durres (Albania).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ajunsă anul acesta la ediţia a 38-a la masculin, respectiv a 27-a la feminin, întrecerea se va desfăşura în 7 runde în sistem elveţian. Echipele sunt formate din şase jucători şi două rezerve la masculin, respectiv patru ucătoare şi o rezervă la feminin.

România este reprezentată de echipa SuperChess, cu o componenţă puternică la ambele categorii - cap de serie nr. 1 în competiţia masculină, cu un ELO mediu de 2.711, iar la feminin a doua favorită, cu un ELO mediu de 2.454.  

Echipa masculină este condusă, în calitate de căpitan, de GM Ivan Sokolov, considerat unul dintre cei mai titraţi antrenori de şah din lume ai momentului. În ordinea ratingului, din echipa noastră mai fac parte fostul campion mondial, Viswanathan Anand (India, 2.754), Richard Rapport (România, 2.752), Bogdan Deac (România, 2.702), Kirill Shevchenko (România, 2.677), Jorden van Foreest (Olanda, 2.699), Vladimir Fedoseev (Slovenia, 2.683), Dieter Nisipeanu (România, 2.600, singurul şahist român care a câştigat un campionat european de şah în 2005) şi Constantin Lupulescu (România, 2.581). Noutăţile acestui an, comparativ cu echipa de anul trecut, sunt jucătorii Kirill Shevchenko, Jorden van Foreest şi Vladimir Fedoseev.

Peste 80 de echipe s-au înscris la ediţia din acest an la Open. Pe locurile următoare în lista favoriţilor se află echipele Novy Bor (Cehia, 2.665, cu Vincent Keymer din Germiania lider), Asnieres - Le Grand Echiquier (Franţa, 2.657, cu Maxime Vachier-Lagrave) şi Offerspill Sjakklubb (Norvegia, 2.650 rating mediu, însă cu Magnus Carlsen în echipă).

Echipa femină a României este condusă, în calitate de căpitan, de GM Alexander Motylev. Din echipa noastră fac parte, în ordinea ratingului: Irina Bulmaga (România, 2.423), Marsel Efroimski (Israel, 2.447), participante şi în ediţia din 2022, alături de Dinara Wagner (Germania, 2.468), Eline Roebers (Olanda, 2.421) şi Nino Batsiashvili (Georgia, 2.478).

Peste 25 de echipe sunt înscrise în acest moment în competiţia feminină la care anul trecut echipa noastră a câştigat medaliile de argint şi care este cotată cu a doua şansă şi anul acesta. Principala favorită la ediţia din acest an este echipa Monte Carlo, cu surorile Mariya şi Anna Muzychuk din Ucraina în echipă.

“Performanţa uriaşă pentru şahul românesc, medalia de argint obţinută de echipa feminină la ediţia de anul trecut, reflectă investiţiile în şahul românesc din ultimii ani. Le ţinem pumnii şi anul acesta să obţină rezultate cât mai bune. Fiecare efort de acest gen sub culorile ţării noastre, fiecare performanţă înseamnă un pas înainte în promovarea şi dezvoltarea şahului în România", a declarat Augusta Dragic, Preşedinta Fundaţiei Superbet.

Fondul total de premiere este de 45.000 de euro, dintre care 29.000 de euro pentru competiţia Open şi 15.000 de euro pentru turneul feminin.

Cupa Cluburilor Europene de Şah (ECCC) este un turneu anual care aliniază echipele de club din Europa şi este organizat de Uniunea Europeană de Şah.

Competiţia se desfăşoară cu sistemul elveţian în şapte runde. Este format din două secţiuni, deschisă şi feminină, fiecare echipă prezentând şase şi, respectiv, patru jucători la fiecare meci.

Turneul a luat naştere în spaţiul fostei federaţii iugoslave, unde competiţiile de cluburi de şah erau foarte populare. Din 1996, a fost introdusă şi competiţia feminină.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.