Antrenorul suedez al naţionalei de handbal feminin, Tomas Ryde, a declarat înaintea participării la Jocurile Olimpice că echipa merge la Rio ”pentru a reprezenta România ca o ţară puternică şi mândră”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tomas Ryde, suedezul care conduce naţionala de handbal feminin, se află la cârma acesteia din primăvara anului trecut şi în acest interval a cucerit medalia de bronz la CM din 2015 şi a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice.

Într-un interviu acordat FR Handbal, Ryde vorbeşte despre participarea la Olimpiadă.

”Vom juca la cel mai bun nivel al nostru. Va trebui să dăm mare atenţie faptului că JO sunt un prilej şi de distragere a atenţiei, la ele participă multe staruri, atmosfera este de sărbătoare - de multe ori, cei care îşi încheie competiţia încep petrecerile şi îi distrag, astfel, pe ceilalţi participanţi înainte de competiţie. Va trebui să rămânem foarte focusaţi pe ceea ce avem de făcut. Mergem la Rio pentru a reprezenta România ca o ţară puternică şi mândră. Răspunsurile le vom afla la sfârşitul Jocurilor Olimpice dar, dintr-un anumit punct de vedere, toţi jucătorii care participă la turneul olimpic sunt deja câştigători. În lume sunt foarte mulţi sportivi şi nu toţi dintre ei vor ajunge la cel mai ridicat nivel – la JO. Tocmai de aceea românii pot fi deja mândri pentru că sunt reprezentaţi de una dintre cele mai bune echipe din lume. Atmosfera din echipă este fantastică, aceasta fiind fundamentul generării performanţei în timp. Le acord multă libertate fetelor, stilul lor profesional îmbunătăţindu-se, astfel, de la zi la zi”, a declarat Ryde.

El a făcut referiri şi la ultimul test internaţional al echipei înaintea JO, turneul amical de la Ulstein, unde România a obţinut două înfrângeri şi o remiză, cu Norvegia, Franţa şi Spania.

”Noi am lucrat mult la pregătire, încercând să evaluăm forma fizică a jucătoarelor din acest moment. Obiectivul turneului nu a fost câştigarea sa şi, pe de altă parte, de ce ar fi fost? Marea competiţie începe în 2 săptămâni, obiectivul nostru de acum fiind pregătirea. Din punctul meu de vedere, la începutul verii echipa României nu avea acelaşi nivel de pregătire fizică pe care îl au cele cinci echipe din top. Din acest motiv, ne-am concentrat pe durata acestei pregătiri să ridicăm nivelul forţei fizice, în special prin exerciţii de gimnastică aerobică. Trebuie să alergăm mai mult şi mai rapid. Eram mult în spatele echipelor Norvegiei şi Franţei şi nu puteam accepta acest lucru”, a spus tehnicianul suedez. 

De asemenea, Ryde a mai precizat că nu este încă ”pe deplin satisfăcut de nivelul apărării”, astfel că unele dintre jucătoare vor avea un program special în această săptămână pentru a-şi îmbunătăţi viteza.

”Strategia mea este să încurajez jucătoarele noi, astfel încât să avem o echipă mult mai puternică la Rio, în comparaţie cu Campionatul Mondial din Danemarca din 2015. Aşa încât trebuie să avem toate jucătoarele acolo, pentru că nouă meciuri la cel mai înalt nivel pentru obţinerea titlului suprem de campion al Jocurilor Olimpice reprezintă o provocare uriaşă pentru toate echipele. Valorile noastre care vor genera rezultate în timp sunt: disciplină, îmbunătăţire permanentă, profesionalism, sinceritate şi responsabilitate. Hai România!”, a conchis Tomas Ryde.

Echipa naţională se va reuni după trei zile libere, vineri, la Bucureşti, când este programată şi conferinţa oficială înaintea plecării spre Rio.

Lotul va sta la Izvorani, dar antrenamentele vor avea loc la Ploieşti, unde sunt programate sâmbătă şi duminică două partide amicale cu formaţia locală.

Echipa va pleca spre Rio în 1 august.

România se va duela în grupa A de la Jocurile Olimpice cu Norvegia, Spania, Brazilia, Angola şi Muntenegru, în timp ce în grupa B au fost repartizate Coreea de Sud, Argentina, Suedia, Rusia, Olanda şi Franţa, meciurile urmând să înceapă în 6 august.

După jucarea partidelor din cele două grupe, primele patru clasate se vor califica în sferturile de finală, unde se va juca încrucişat şi eliminatoriu pentru semifinale.

Echipa de handbal feminin a României a participat doar de trei ori la Jocurile Olimpice: prima dată la ediţia din 1976, când a obţinut şi cea mai bună clasare – locul 4, iar apoi la ediţiile din 2000 şi 2008, când a încheiat pe aceeaşi poziţie, 7.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.