Rusia a pierdut apelul împotriva unei suspendări pe care a decis-o Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru recunoaşterea organizaţiilor regionale din teritoriile anexate de la Ucraina, a anunţat vineri Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CIO a suspendat Comitetul Olimpic Rus (COR) în octombrie pentru că a recunoscut consiliile olimpice regionale pentru regiunile ocupate de Rusia în Ucraina - Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporizhzhia.

Suspendarea face ca ROC să nu fie eligibil pentru finanţare şi să nu fie asociat cu mişcarea olimpică, dar nu afectează nicio decizie privind participarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

La vremea respectivă, CIO a precizat că demersul de recunoaştere a consiliilor olimpice regionale a constituit o încălcare a Cartei Olimpice, deoarece a încălcat integritatea teritorială a CNO al Ucrainei.

"CIO este încântat de faptul că TAS a confirmat decizia Comitetului Executiv al CIO din 12 octombrie 2023 de a suspenda Comitetul Olimpic Rus", a precizat organismul olimpic într-un comunicat. "Decizia EB a CIO a urmat deciziei unilaterale luate de către COR la 5 octombrie 2023 de a include, în calitate de membri, organizaţiile sportive regionale care se află sub autoritatea Comitetului Naţional Olimpic al Ucrainei, ceea ce constituie o încălcare a Cartei Olimpice".

"Decizia EB a CIO a fost pusă în aplicare în mod corespunzător de când a fost luată", a precizat CIO.

Rusia, care a lansat o invazie la scară largă în Ucraina în februarie 2022, pe care Moscova o numeşte "operaţiune specială", a denunţat măsura ca fiind motivată politic.

În apelul său la TAS, cea mai înaltă instanţă din sportul mondial, cu sediul la Lausanne, ROC a cerut revocarea interdicţiei şi recunoaşterea sa ca un CNO cu drepturi depline, cu toate prerogativele pe care le implică acest statut.

"Completul CAS însărcinat cu această chestiune a respins apelul şi a confirmat decizia contestată, constatând că EB (Comitetul Executiv) al CIO nu a încălcat principiile legalităţii, egalităţii, predictibilităţii sau proporţionalităţii", a precizat CAS într-un comunicat.

Sportivilor ruşi şi belaruşi li s-a interzis iniţial să concureze la nivel internaţional în urma invaziei Rusiei în Ucraina, pentru care Belarusul a fost folosit ca punct de pregătire.

Totuşi, anul trecut, CIO a emis un set iniţial de recomandări pentru organismele internaţionale de conducere din sport pentru a permite ruşilor şi belaruşilor să revină, concurând ca sportivi individuali, fără steag, emblemă sau imn.

CIO a menţionat că sportivii nu ar trebui să fie pedepsiţi pentru acţiunile guvernelor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.