Naţionala de handbal feminin a României a învins marţi, la Helsingborg, reprezentativa Cehiei, cu scorul de 30-28 (17-14), în penultimul meci din grupa principală II a Campionatului European din Suedia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă o pui pe Cristina Neagu în orice echipă se va transforma imediat în competitoare de top a turneului. Este fără îndoială cea mai bună jucătoare din lume. Posedă aptitudini de joc de o atât de înaltă calitate încât ar fi capabilă să joace şi la Europene masculine şi ar continua să strălucească. Dar sunt conştient că România are jucătoare excelente pe mai multe posturi”, spunea înaintea confruntării de marţi, antrenorul Cehiei, Jan Basny.

Iar meciul din Helsingborg Arena, vital pentru tricolore în drumul spre semifinalele Campionatului European, a debutat chiar cu un gol al Cristinei Neagu, după doar 30 de secunde.

În minutul, 4, România avea 4-1, profitând de apărarea lejeră a adeversarelor, care şi-au găsit ritmul doar pe alocuri (8-5, min. 9). Viteza de joc a tricolorelor şi apărarea au fost însă oscilante faţă de cele din meciurile anterioare, iar asta s-a reflectat rapid pe tabelă, 9-8 (min. 13).

Ambros Martin a rulat lotul cât mai mult, fiind clar că fetele se luptau şi cu oboseala acumulată, iar mezina naţionalei tricolore, Cristina Laslo, a reuşit astfel să marcheze primul său gol într-un meci oficial, 13-10 (min. 20). Până la pauză, România s-a confruntat permanent cu îndârjirea Cehiei, dar a plătit şi tribut jocului său prea pragmatic, scor 17-14, după 30 de minute.

Neagu, deşi nu a forţat, preferând mai degrabă pasele decisive şi aruncările de la 7 metri, avea deja 9 goluri în minutul 40 (20-18), dar jocul României nu era la cote maxime, iar Cehia nu a stat ”pe gânduri”, (20-20, min. 42), obligându-l pe Ambros Martin să ceară time-out.

Echilibrul s-a menţinut şi în minutele următoare, 23-23 (min. 49), dar fanii tricolori au simţit momentele delicate din jocul favoritelor şi le-au încurajat şi mai tare. România a reuşit până la urmă să iasă din pasa proastă şi a răsuflat uşurată cu victoria la doar două goluri diferenţă, scor 30-28, având 6 puncte în clasamentul grupei II şi speranţele intacte pentru calificarea în semifinale.

Meciul de marţi a reprezentat şi cea de-a şaptea victorie consecutivă a României în disputele cu Cehia, care rămâne în grupa II cu 2 puncte şi ratează orice şansă de a mai lupta pentru semifinale.

Marcatoarele României au fost Neagu 10 goluri, Pintea 6, Zamfirescu 3, Udriştoiu 2, Geiger 2, Zamfir 2, Manea 2, Laslo 1, Iuganu 1, Chiper 1, iar pentru Cehia s-au remarcat Luzumova 7, Knedlikova 5, Hrbkova 5 reuşite.

Tot marţi mai sunt programate în grupa II meciurile dintre Ungaria - Norvegia, Danemarca - Rusia, iar Norvegia, cu o victorie în faţa Ungariei, va deveni prima semifinalistă a Campionatului European din Suedia.

Ultima etapă în grupa II va fi miercuri, cu meciurile Danemarca - România (ora 19.30), Cehia - Norvegia, Ungaria -Rusia.

În grupa principală I în cursa pentru semifinale au mai rămas Olanda (6 puncte), Franţa (6) şi Germania (5), în timp ce Suedia, cu 3, Serbia, tot 3, şi Spania 1 punct, au fost eliminate din parcursul spre medalii în urma rezultatelor de luni seară.

Ultimele partide în grupa I se vor juca tot miercuri, după programul Spania – Olanda, Germania – Suedia şi Serbia – Franţa.

Echipa României s-a calificat în grupa principală II după 21-23 (11-13) cu campioana europeană şi mondială en-titre, Norvegia, 22-17 (11-9) cu campioana olimpică din acest an, Rusia, şi 31-26 (15-13) cu Croaţia, în grupa preliminară D.

Primele două clasate în grupele principale se vor califica în semifinale, iar echipele de pe locul 3 vor juca pentru clasarea finală pe locurile 5-6.

Semifinalele şi meciul pentru locurile 5-6 vor avea loc în 16 decembrie, iar finalele în 18 decembrie.

Echipa României participă pentru a 11-a oară la un turneu final de Campionat European, din 12 ediţii care au avut loc, începând cu 1994, singura dată când nu a fost prezentă fiind în 2006. Tricolorele au obţinut în aceşti ani o singură medalie, bronzul, în 2010, cu Radu Voina pe banca tehnică, celelalte clasări fiind următoarele: 1994 (locul 10), 1996 (5), 1998 (11), 2000 (4), 2002 (7), 2004 (7), 2008 (5), 2012 (10) şi 2014 (9).

Campioana europeană en-titre este Norvegia, care are în palmares şase titluri continentale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.