"The Big Four" ar putea fi istorie, dar doi dintre membrii săi rămaşi, Novak Djokovici şi Rafael Nadal, au continuat să ofere rezistenţă puternică generaţiei următoare într-un an cu seisme în lumea tenisului, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maestrul elveţian Roger Federer nu mai jucase din vara lui 2021, aşa că, deşi retragerea sa în septembrie, la 41 de ani, nu a fost neaşteptată, a şocat totuşi.

Mai ales că, cu câteva săptămâni mai devreme, Serena Williams, la fel ca Federer, un star al cărui impact a depăşit mult terenul de tenis, şi-a luat rămas bun emoţionant la U.S. Open, la e 40 de ani.

Williams, ale cărei 23 de titluri de Grand Slam la simplu o fac, în ochii celor mai mulţi oameni, cea mai mare jucătoare din toate timpurile - chiar dacă nu a depăşit recordul lui Margaret Court - a pierdut meciul din turul al treilea, cu australianca Ajla Tomljanovic.

„Felicitări, Serena, pentru inima, priceperea, inteligenţa, dăruirea şi harul tau”, a spus fostul preşedinte al SUA, Barack Obama.

„Puţini sportivi au inspirat mai mulţi oameni atât în sportul lor, cât şi dincolo de acesta!”, a subliniat acesta.

Federer a făcut cu siguranţă asta într-o carieră care a inclus 20 de titluri de Grand Slam. El a ajuns la noi culmi în timpul unei cariere profesionale de 24 de ani, care a fost fundamentul pentru cea mai mare eră a tenisului masculin.

El s-a retras la Londra, scena recordului său de opt titluri la Wimbledon, jucând la dublu alături de Nadal, spaniolul cu care cariera sa a fost împletită glorios.

Amândoi erau în lacrimi şi chiar s-au ţinut de mână, după întâlnirea lor de dublu împotriva lui Jack Sock şi Frances Tiafoe la Laver Cup.

Deci, tenisul are două goluri de umplut în 2023, dar Carlos Alcaraz şi Iga Swiatek par pregătiţi pentru această misiune.

Nadal a început anul învingându-l pe Daniil Medvedev în finala de la Australian Open, pentru a câştiga al 21-lea titlu de Grand Slam,, iar apoi al 22-lea la Roland Garros, unde a trecut în finală de norvegianul Casper Ruud.

Djokovici, deportat înainte de Australian Open după ce a fost implicat într-o dispută politică din cauza lipsei vaccinării împotriva COVID-19, a revenit cu brio pentru a-l învinge pe Nick Kyrgios la Wimbledon, ajungând la 21 titluri de Grand Slam.

Dar, cu toată strălucirea lor de durată, anul s-a încheiat cu Alcaraz în avans rapid în era post-Federer.

A câştigat Miami Open în aprilie, la 18 ani, apoi s-a întors peste Atlantic în august pentru a câştiga US Open, devenind în acelaşi timp cel mai tânăr număr 1 ATP.

Perspectiva ca Alcaraz să se întâlnească cu Djokovici, care urmăreşte istoria şi cu bătrânul războinic Nadal, în 2023, este delicioasă.

Poloneza Swiatek pare aptă pentru genul de dominaţie susţinută de care Serena s-a bucurat.


Tânăra de 21 de ani a câştigat opt titluri în acest an, inclusiv al doilea şi al treilea turneu de Grand Slam la French Open şi la US Open, şi s-a bucurat de un record de 37 de victorii consecutive.

Ar fi fost fascinant să o priveşti luptându-se cu australianca Ashleigh Barty, care în ianuarie a pus capăt aşteptării de 44 de ani şi a obţinut titlul de campioană de Grand Slam la ea acasă, învingând-o pe americanca Danielle Collins.

Dar la mai puţin de două luni mai târziu, numărul unu mondial, Barty, a anunţat că se retrage la vârsta de 25 de ani.

Swiatek a învins-o pe americanca în ascensiune Coco Gauff în finala de la French Open şi pe tunisianca Ons Jabeur în finala de la US Open.

Ons Jabeur, extrem de îndrăgită de fanii din întreaga lume, a fost la un pas de a deveni prima femeie africană şi prima arabă care câştigă un titlu de Grand Slam la simplu.

Dar, la Wimbledon, a dat peste Elena Rîbakina, născută la Moscova, dar care reprezintă Kazahstan.

Faptul că Rîbakina s-a impus la Londra a fost stânjenitor pentru organizatorii, care i-au interzis pe jucătorii ruşi şi belaruşi, după invazia Rusiei în Ucraina.

Fără semne de încheiere a războiului, atitudinea unilaterală a turneului, care a dus la o amendă de 820.000 de lire sterline din partea ATP, va fi probabil testată din nou anul viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.