Maria Şarapova, Iker Casillas, Mario Gomez şii fraţii Bob şi Mike Bryan se numără printre sportivii care au decis să îşi încheie cariera în 2020, an în care întreaga lume a fost afectată de pandemia de coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Retragerile din sport:

FOTBAL

MIHAI PINTILII

Mijlocaşul FCSB, confruntat cu mai multe accidentări, şi-a anunţat la 1 februarie retragerea din cariera de jucător, la vârsta de 35 de ani.

Pintilii a mai evoluat la formaţiile Jiul Petroşani, Internaţional Curtea de Ageş, Pandurii Târgu Jiu, Steaua, Al-Hilal şi Hapoel Tel-Aviv. El a jucat ultima oară la 22 septembrie 2019, când a ieşit de pe teren accidentat după prima repriză a partidei FCSB - CFR Cluj, din etapa a X-a a Ligii I.

La echipa naţională, Pintilii a disputat 43 de meciuri şi a marcat un gol.

ALEKSANDR ANIUKOV

Rusul Aniukov s-a retras din activitatea de jucător la sfârşitul lunii mai, la vârsta de 37 de ani.

Aniukov a jucat peste 400 de meciuri pentru Zenit Sankt Petersburg. În ultimul său sezon ca jucător profesionist, el a evoluat sub formă de împrumut la Krîlia Sovietov Samara, echipă la care a debutat. A câştigat de cinci ori titlul cu Zenit, Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

Aniukov are 77 de selecţii în naţionala Rusiei.

JEREMY MATHIEU

Fundaşul francez s-a retras la vârsta de 36 de ani, la 25 iunie, după o accidentare gravă la genunchi.

El a jucat ultima dată la Sporting Lisabona.

Apogeul carierei francezulu a fost între anii 2014 şi 2017, când a jucat la FC Barcelona, perioadă în care echipa a cucerit două titluri de campioană a Spaniei, de trei ori Cupa Spaniei şi o dată Liga Campionilor, Cupa Mondială a cluburilor, Supercupa Europei şi Supercupa Spaniei. El a mai evoluat la Sochaux, Toulouse şi Valencia. Mathieu a ajuns la Sporting Lisabona în vara anului 2017.

La echipa naţională a Franţei, fundaşul a strâns cinci prezenţe.

MARIO GOMEZ

Atacantul german supranumit "Super Mario" s-a retras din cariera de fotbalist profesionist la vârsta de 34 de ani, în 28 iunie, ziua în care echipa lui, VfB Stuttgart, a promovat în 1.Bundesliga.

Gomez a jucat 78 de meciuri pentru naţionala Germaniei şi a marcat 31 de goluri. El a fost vicecampion european, în 2008, şi a ocupat locul 3, la Cupa Mondială din 2010. Însă Gomez nu a făcut parte din lotul participant la CM-2014, când Germania a cucerit titlul mondial.

În carieră, "Super Mario" a evoluat pentru echipele VfB Stuttgart, unde a debutat şi de unde s-a retras, Bayern Munchen, Fiorentina, Beşiktaş şi VfL Wolfsburg.

MILAN BAROS

Cehul Milan Baros, fost atacant al echipelor Liverpool şi Lyon şi cel mai bun marcator de la Euro-2004, şi-a anunţat în 3 iulie retragerea, la vârsta de 38 de ani.

Baros a făcut parte din naţionala Cehiei în perioada 2001-2012 (93 de meciuri, 41 de goluri).

El a jucat de-a lungul carierei la echipele Banik Ostrava, Liverpool, Aston Villa, Olympique Lyon, Portsmomuth, Galatasaray, Antalyaspor, Mlada Boleslav şi Slovan Liberec. Ultima dată, el a fost legitimat la Banik Ostrava.

Milan Baros are în palmares Liga Campionilor câştigată în 2005 cu Liverpool, dar şi titlurile naţionale obţinute cu Lyon (2007, 2008) şi cu Galatasaray (2012).

IKER CASILLAS

Portarul spaniol Iker Casillas, ultima oară la FC Porto, şi-a anunţat la 4 august retragerea din activitatea competiţională, la vârsta de 39 de ani, după mai mult de un an de când nu a mai evoluat. Casillas a suferit un atac de cord în timpul unui antrenament şi nu a mai jucat niciun meci oficial din aprilie 2019. Porto l-a inclus pe Casillas în personalul său tehnic şi l-a păstrat şi ca jucător, deşi el nu a mai apărut pe teren.

Casillas s-a alăturat echipei FC Porto în 2015 după ce şi-a petrecut întreaga carieră până atunci la Real Madrid. La formaţia madrilenă, el a jucat 725 de meciuri în toate competiţiile, câştigând campionatul spaniol de cinci ori, Cupa Spaniei de două ori, Supercupa Spaniei de patru ori, Liga Campionilor de trei ori, Supercupa Europei de două ori, Cupa Mondială a cluburilor o dată şi Cupa Intercontinentală de două ori. Spaniolul a devenit în decembrie director general adjunct al Fundaţiei Real Madrid.

Iker Casillas a purtat tricoul echipei FC Porto de 156 de ori şi a fost campion în 2018 şi 2020 şi a câştigat Cupa Portugaliei tot în 2020, deşi nu a evoluat în acest ultim sezon.

Campion mondial în 2010 şi dublu campion european, în 2008 şi 2012, Iker Casillas a strâns la prima reprezentativă a Spaniei 167 de selecţii, fiind al doilea la acest capitol în istoria naţionalei iberice, după Sergio Ramos (170).

BIBIANA STEINHAUS

Germana Bibiana Steinhaus, singura femeie arbitru din Bundesliga, a decis să îşi încheie cariera la 1 octombrie, la vârsta de 41 de ani. Steinhaus a arbitrat ultima dată meciul dintre Bayern Munchen şi Borussia Dortmund, în 30 septembrie, scor 3-2, contând pentru Supercupa Germaniei.

Înainte de a deveni prima şi singura femeie arbitru din Bundesliga, Bibiana Steinhaus a condus meciuri din liga a doua masculină şi partide la cel mai înalt nivel în fotbalul feminin, între care finalele Cupei Mondiale din 2011, Jocurilor Olimpice din 2012 şi Ligii Campionilor din 2017.

Ea a trăit însă şi momente controversate de-a lungul carierei. În 2015, fotbalistul Kerem Demirbay, atunci la Fortuna Dusseldorf, a spus, după ce Steinhaus l-a eliminat: “Femeile n-au ce căuta la un meci al bărbaţilor”. Jucătorul a fost suspendat atunci cinci meciuri.

În februarie 2020, Steinhaus a fost asistent VAR la meciul CFR Cluj – FC Sevilla, din 16-imile Ligii Europa.

PABLO ZABALETA

La 35 de ani, după o carieră în care a petrecut şi 12 sezoane în Premier League, argentinianul Pablo Zabaleta şi-a anunţat retragerea din activitate în data de 16 octombrie.

Fundaşul a fost de două ori campion al Angliei cu Manchester City, în 2011 şi 2012. El a fost format la San Lorenzo şi a mai jucat şi la Espanol sau West Ham United.

Zabaleta are şi 58 de selecţii în naţionala Argentinei.

JAVIER MASCHERANO

Fundaşul argentinian în vârstă de 36 de ani şi-a anunţat în 15 noiembrie retragerea din activitatea sportivă.

Mascherano a început să joace fotbal la River Plate, în ţara lui natală, apoi a trecut la Corinthans, în Brazilia, şi ulterior la West Ham United. Cele mai bune momente ale carierei le-a avut la Liverpool (139 de meciuri şi două goluri) şi FC Barcelona (334 de meciuri şi un gol). După ce a părăsit gruparea catalană, în 2018, el a mai jucat la Hebei China Fortune şi ultima dată la Estudiantes La Plata.

Javier Mascherano a câştigat de două ori Liga Campionilor (2011, 2015), de cinci ori titlul în Spania (2011, 2013, 2015, 2016, 2018) şi tot de cinci ori Cupa Spaniei (2012 şi 2015-2018) cu Barcelona, precum şi două medalii olimpice de aur cu echipa Argentinei (2004, 2008).

Cu 147 selecţii (trei goluri), el este jucătorul cu cele mai multe meciuri din istoria naţionalei argentiniene.

GABI

Mijlocaşul spaniol Gabriel Fernández Arenas "Gabi", fost căpitan al echipei Atletico Madrid, şi-a anunţat retragerea din activitate la 37 de ani, în data de 29 noiembrie.

Gabi a jucat 11 sezoane la Atletico Madrid, şase fiind căpitan şi reuşind să câştige titlul de campion al Spaniei în 2014.

În ultimele două sezoane, el a jucat la Al Sadd în Qatar.

TENIS

MARIA ŞARAPOVA

Jucătoarea rusă de tenis şi-a anunţat retragerea din activitatea competiţională la 26 februarie, la vârsta de 32 de ani.

Din cauza unei accidentări suferite la umăr, Şarapova a evoluat puţin în 2019, ultima dată la US Open, inainte de a pierde în primul tur la Brisbane şi la Australian Open, în acest an, coborând pe locul 373 mondial.

Şarapova are în palmares cinci titluri de grand slam, două la French Open, 2012 şi 2014, ultimul după o finală cu Simona Halep, şi câte unul la Australian Open, în 2008, Wimbledon, în 2004 şi US Open, în 2006.

În cariera ei, fostul număr 1 mondial a cucerit 36 de trofee de simplu şi a mai jucat 23 de finale, câştigând premii de peste 38 de milioane de dolari din tenis. Ea este campioană în FedCup cu echipa Rusiei, în 2008 şi medaliată cu argint la JO de la Londra, în 2012.

Cariera ei a intrat pe o pantă descendentă după ce a fost suspendată 15 luni pentru folosirea substaţei interzise meldonium, în februarie 2016, după Australian Open.

BOB BRYAN ŞI MIKE BRYAN

Gemenii americani Bob şi Mike Bryan, în vârstă de 42 de ani, cel mai de succes dublu din istoria tenisului, şi-au anunţat retragerea din activitatea sportivă în data de 27 august. Cei doi americani au pus capăt unei cariere de 22 de ani.

Cei doi fraţi au obţinut împreună 16 trofee de grand slam şi 119 titluri în circuitul ATP.

Bob şi Mike Bryan au terminat zece sezoane pe primul loc mondial, ocupând această poziţie 438 de săptămâni. În 2007, au contribuit la câştigarea Cupei Davis de către SUA, iar în 2012 au câştigat medalia de aur la Londra.

Din dublu, Bob a strâns aproape 16 milioane de dolari, iar Mike, aproape 17 milioane.

JULIA GOERGES

Germana Julia Goerges şi-a anunţat în 21 octombrie retragerea, la vârsta de 31 de ani.

Julia Goerges a jucat ultima dată în toamnă, la turneul de la Roland Garros, la care s-a aflat pentru a 48-a oară pe tabloul principal al unui grand slam.

Germana are în palmares şapte trofee WTA la simplu şi cinci la dublu. Cea mai bună clasare a carierei sale a fost numărul 9 mondial la simplu. La dublu, cel mai bun loc ocupat în ierarhia mondială a fost 12.

BIATLON

MARTIN FOURCADE

Schiorul francez, cvintuplu campion olimpic la biatlon, şi-a anunţat retragerea la 13 martie.

Martin Fourcade, în vârstă de 32 de ani, are în palmares şapte medalii olimpice, cinci de aur şi două de argint, 28 de medalii mondiale (13 de ani, 10 de argint şi cinci de bronz) şi şapte globuri de cristal.

SCHI

ANNA VEITH

Austriaca Anna Fenninger-Veith şi-a anunţat retragerea la vârsta de 30 de ani, în data de 13 mai.

Veith a cucerit medalia de aur în proba de Super-G din cadrul Jocurilor Olimpice de la Soci, în 2014. La aceeaşi ediţie a obţinut argintul la slalom uriaş, iar patru ani mai târziu, la JO de la Pyeongchang, tot argint şi tot la Super-G. În Coreea de Sud, ea a pierdut aurul la o sutime de secundă, în faţa sportivei cehe Ester Ledecka, specialistă în probele de snowboard.

În palmaresul ei mai figurează trei titluri mondiale, în 2011 (combinată), 2015 (Super-G şi slalom uriaş), două medalii de argint şi una de bronz, tot la CM, dar şi două Globuri de Cristal în Cupa Mondială, în 2014 şi 2015. În această ultimă competiţie, ea a obţinut 15 victorii de etapă şi a fost de 45 de ori pe podium.

În octombrie 2015, cu trei zile înainte de deschiderea sezonului, Veith a suferit o accidentare gravă la genunchiul drept, la Solden, având ca rezultat ruperea ligamentului încricişat anterior, ligamentului intern lateral şi tendonului rotulian. În ianuarie 2019, ea s-a reaccidentat la genunchiul drept şi a ratat Campionatele Mondiale de la Are (Suedia).

ARTE MARŢIALE MIXTE

KHABIB NURMAGOMEDOV

Starul UFC Khabib Nurmagomedov (32 de ani) şi-a anunţat retragerea după un meci câştigat la Abu Dhabi, în 24 octombrie, primul disputat după decesul tatălui său, Abdulmanap Nurmagomedov, la doar 57 de ani, din cauza coronavirusului.

Rusul Khabib Nurmagomedov l-a învins pe americanul Justin Gaethje, reuşind a 29-a victorie profesionistă la MMA, a 13-a în UFC. La finalul meciului, extrem de emoţionat, Nurmagomedov şi-a anunţat retragerea. Legendă a luptelor în Daghestan, tatăl său Abdulmanap Nurmagomedov îi era şi antrenor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.