Britanicul Lewis Hamilton se numără printre sportivii care au triumfat în anul 2020, în care numeroase competiţii au fost amânate sau anulate din cauza pandemiei de coronavirus. În fotbal, a ieşit în evidenţă Bayern Munchen, echipa bavareză câştigând campionatul, Cupa şi Supercupa Germaniei, dar şi Liga Campionilor şi Supercupa Europei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hamilton a câştigat titlul mondial la Formula 1. El a egalat recordul de şapte titluri de campion mondial deţinut de Michael Schumacher. În plus, Hamilton a stabilit în octombrie un record de 92 de victorii în Formula 1, doborând recordul de 91 de victorii deţinut de Schumacher.

Marile campionate naţionale de fotbal din Europa au fost câştigate în acest an de FC Liverpool, Juventus Torino, Paris Saint-Germain, Real Madrid şi Bayern Munchen.

PREMIER LEAGUE

FC Liverpool a câştigat la 26 iunie pentru a 19-a oară campionatul Angliei, după ce echipa de pe locul doi în acel moment în clasamentul Premier League, Manchester City, a înregistrat o înfrângere. Pentru Liverpool a fost primul titlu după 30 de ani, echipa triumfând anterior ultima dată în Premier League în 1990. Liverpool a câştigat campionatul englez în 1901, 1906, 1922, 1923, 1947, 1964, 1966, 1973, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990 şi 2020.

SERIE A

La 27 iulie, Juventus Torino a câştigat pentru a noua oară consecutiv titlul în Italia, asigurându-şi trofeul cu două etape înainte de finalul sezonului. Pentru Juventus este al 36-lea titlu naţional.

LIGUE 1

La 30 aprilie, Liga Profesionistă de Fotbal din Franţa a anunţat oficial închiderea sezonului 2019/2020 al campionatului, din cauza pandemiei de coronavirus, iar echipa PSG, lider în clasament la momentul întreruperii, a obţinut trofeul de campioană. Din sezon nu s-au disputat zece etape. Pentru PSG este al nouălea titlu naţional, al treilea consecutiv.

LALIGA

La 17 iulie, formaţia Real Madrid a câştigat titlul în Spania, după o victorie în penultima etapă a campionatului. Pentru madrileni este al 34-lea titlu de campioană a Spaniei, primul de după 2017.

BUNDESLIGA

La 16 iunie, Bayern Munchen a câştigat titlul cu numărul 30 în Bundesliga, al optulea consecutiv.

Superlativele fotbalului mondial, anunţate de FIFA în gala “The Best” desfăşurată online la 17 decembrie, sunt următoarele:

Jucătorul anului: Robert Lewandowski (Bayern Munchen)

Jucătoarea anului: Lucy Bronze (Olympique Lyon / Manchester City)

Cel mai bun antrenor din fotbalul masculin: Jurgen Klopp (FC Liverpool)

Cel mai bun antrenor din fotbalul feminin: Sarina Wiegman (Olanda)

Cel mai bun portar din fotbalul feminin: Sarah Bouhaddi (Olympique Lyon)

Cel mai bun portar din fotbalul masculin: Manuel Neuer (Bayern Munchen)

FIFA FIFPRO World11 masculin: Alisson Becker - Trent Alexander-Arnold, Sergio Ramos, Virgil van Dijk, Alphonso Davies, Kevin de Bruyne, Thiago Alcantara, Joshua Kimmich, Lionel Messi, Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo

FIFA FIFPRO World11 feminin: Christiane Endler - Lucy Bronze, Wendie Renard, Millie Bright, Delphine Cascarino, Barbara Bonansea, Veronica Boquete, Megan Rapinoe, Pernille Harder, Vivianne Miedema, Tobin Heath

Premiul Puskas: Son Heung-Min (Tottenham)

FIFA Fan Award: Marivaldo Francisco da Silva (fan care merge 60 de kilometri pentru a-şi vedea echipa favorită jucând acasă la fiecare meci)

Premiul pentru Fair Play: Mattia Agnese (pentru că a salvat viaţa unui adversar rămas inconştient după o ciocnire).

PERFORMANŢELE ANULUI 2020 ÎN SPORTUL MONDIAL:

17 ianuarie, automobilism - Spaniolul Carlos Sainz a câştigat pentru a treia oară Raliul Dakar la clasa auto. Sainz a mai câştigat raliul în 2010 şi 2018.

26 ianuarie, handbal - Naţionala de handbal masculin a Spaniei a păstrat trofeul european, după ce a învins, la Stockholm, reprezentativa Croaţiei, cu scorul de 22-20, în finala Campionatului European din 2020. Ibericii au cucerit aurul, în premieră, la ediţia din 2018.

1 februarie, tenis - Jucătoarea americană născută la Moscova Sofia Kenin a câştigat Australian Open, primul grand slam din carieră, la vârsta 21 de ani şi la a treia prezenţă pe tabloul principal. Ea a învins-o, în finală, cu 4-6, 6-2, 6-2, pe spaniola Garbine Muguruza.

2 februarie, tenis - Tenismanul sârb Novak Djokovici a câştigat pentru a opta oară turneul de la Australian Open. El l-a învins în finală pe austriacul Dominic Thiem, locul 5 mondial, scor 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4.

2 februarie, fotbal american - La finalul sezonului 100 al National Football League, echipa Kansas City Chiefs a învins, cu scorul de 31-20, San Francisco 49ers, câştigând astfel Soper Bowl LIV, la Miami Gardens. Cu două touchdown-uri şi două intercepţii, Patrick Mahomes (24 de ani) a fost ales cel mai bun jucător al finalei, devenind cel mai tânăr quaterback desemnat MVP.

16 februarie, baschet - Echipa LeBron a câştigat, la Chicago, All-Star Game NBA, impunându-se cu scorul de 157-155 în faţa echipei Giannis. MVP al meciului a fost ales Kawhi Leonard (Team LeBron), care a reuşit 30 de puncte în doar 20 de minute. Leonard a primit trofeul care poartă din acest an numele lui Kobe Bryant. În onoarea lui Kobe Bryant şi a fiicei sale Gianna, care au murit într-un accident de elicopter, jucătorii participanţi la All Star Game au purtat numerele 2 şi 24. În plus, unele reguli au fost schimbate în onoarea celor doi.

1 martie, atletism - Etiopianul Birhanu Legese a câştigat pentru a doua oară consecutiv maratorul de la Tokyo, desfăşurat pe străzi aproape goale şi la care au participat doar câteva sute de sportivi profesionişti. La feminin, câştigătoare a fost Lonah Korlima Chemtai Salpeter, care concurează pentru Israel.

21 august, fotbal - Echipa spaniolă FC Sevilla a câştigat Liga Europa pentru a şasea oară în istorie, după ce a învins, la Koln, formaţia italiană Inter Milano, scor 3-2. FC Sevilla a mai câştigat competiţia în 2005/06, 2006/07, 2013/14, 2014/15, 2015/16. În mod normal, finala era programată în 27 mai, la Gdansk, dar confruntarea a fost amânată şi mutată în Germania, fiind parte a unui mini-turneu la care meciurile s-au disputat într-o singură manşă şi fără public.

23 august, fotbal - Formaţia Bayern Munchen a învins, la Lisabona, echipa Paris Saint-Germain, scor 1-0, şi a câştigat Liga Campionilor pentru a şasea oară în istorie. Ovidiu Haţegan a fost arbitru de rezervă, iar la centru italianul Daniele Orsato. În mod normal, finala era programată în data de 30 mai, la Istanbul. Însă UEFA a decis din cauza pandemiei de coronavirus amânarea şi mutarea meciului, acesta făcând parte dintr-un mini-turneu organizat la Lisabona. Partida s-a disputat fără public.

30 august, fotbal - Formaţia Olympique Lyon a câştigat, la San Sebastian, pentru a şaptea oară în istorie, a cincea oară consecutiv, Liga Campionilor la fotbal feminin. Echipa franceză a învins în finală formaţia Wolfsburg, scorr 3-1. Olympique Lyon a mai obţinut trofeul LC în 2011, 2012, 2016, 2017, 2018 şi 2019.

12 septembrie, tenis - Jucătoarea japoneză Naomi Osaka a câştigat al treilea trofeu de grand slam din carieră, al doilea la US Open. Ea a învins-o, în finală, la Flushing Meadows, pe Victoria Azarenka, din Belarus, scor 1-6, 6-3, 6-3. Osaka mai are în palmares un trofeu la Australian Open, în 2019, şi încă unul la US Open, în 2018.

13 septembrie, tenis - Tenismenul austriac Dominic Thiem l-a învins pe germanul Alexander Zverev în finala US Open, scor 2-6, 4-6, 6-4, 6-3, 7-6 (6), şi a cucerit primul trofeu de grand slam din carieră.

20 septembrie, ciclism - Slovenul Tadej Pogacar (Emirates) a câştigat pentru prima dată Turul Franţei. În vârstă de 21 de ani, Pogacar a devenit cel mai tânăr câştigător al trofeului de după 1904. Slovenul ocupă locul doi în topul celor mai tineri câştigători ai Turului Franţei, după Henri Cornet, care şi-a adjudecat trofeul în 1904, la vârsta de 20 de ani. În plus, Pogacar este primul sloven care a câştigat Turul Franţei.

24 septembrie, fotbal - Echipa Bayern Munchen, deţinătoarea Ligii Campionilor, a câştigat Supercupa Europei pentru a doua oară în istorie, după ce a învins, la Budapesta, cu scorul de 2-1 după prelungiri, formaţia FC Sevilla, deţinătoarea Ligii Europa. UEFA a autorizat, la acest meci, revenirea spectatorilor în tribune, în limita a 30 la sută din capacitatea stadionului. La Supercupa Europei au fost invitaţi 500 de angajaţi din sistemul sanitar din Ungaria. Bayern Munchen a mai câştigat Supercupa Europei în 2013.

4 octombrie, atletism - Etiopianul Shura Kitata şi kenyana Brigid Kosgei au câştigat maratonul de la Londra, competiţie care ar fi trebuit să aibă loc la 26 aprilie, dar a fost amânată. Cursa a fost rezervată doar sportivilor de elită, din cauza măsurilor de limitare a propagării coronavirusului renunţându-se la cursa populară.

10 octombrie, tenis - Poloneza Iga Swiatek, în vârstă de 19 ani, a câştigat turneul de la Roland Garros, primul său trofeu. Swiatek a învins-o în finală pe americanca Sofia Kenin, scor 6-4, 6-1. Iga Swiatek a devenit prima poloneză care câştigă un turneu de grand slam şi cea mai tânără campioană de după 1992.

11 octombrie, tenis - Spaniolul Rafael Nadal a câştigat pentru a 13-a oară, a patra oară consecutiv, turneul de la Roland Garros. Este al 20-lea trofeu de grand slam pentru Nadal, care l-a egalat astfel pe Roger Federer. Nadal l-a învins în finală pe sârbul Novak Djokovici, scor 6-0, 6-2, 7-5.

25 octombrie, Formula 1 - Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) a stabilit, pe circuitul Algarve din Portimao, în Portugalia, un record de victorii în Formula 1, el obţinând al 92-lea succes. În etapa precedentă, la Eifel Grand Prix, Hamilton egalase recordul de 91 de victorii care a fost deţinut până atunci de Michael Schumacher.

28 octombrie, baseball - Echipa Los Angeles Dodgers a câştigat pentru a şaptea oară Major League Baseball (MLB). Pentru Dodgers, este primul trofeu după 32 de ani. Precedenta astfel de performanţă a echipei din Los Angeles data din 1988. Dodgers a mai câştigat trofeul în 1955, 1959, 1963, 1965 şi 1981. În 2017 şi în 2018, Los Angeles Dodgers a jucat finala, dar a pierdut.

World Series din 2020, finala MLB, s-a disputat între Los Angeles Dodgers şi Tampa Bay Rays, în sistemul cel mai bun din şapte meciuri, în perioada 20-26 octombrie, la Arlington, Texas. Finala s-a încheiat cu meciul şase, Dodgers câştigând seria cu scorul general de 4-2.

15 noiembrie, Formula 1 - Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) a câştigat Marele Premiu al Turciei, a 14-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, succes care i-a adus punctele necesare pentru a obţine pentru a şaptea oară titlul mondial la F1. Hamilton, care a mai câştigat titlul mondial în 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 şi 2019, pentru el fiind al patrulea trofeu consecutiv, a egalat recordul de şapte trofee deţinut de germanul Michael Schumacher (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004).

15 noiembrie, motociclism - Pilotul spaniol Juan Mir (Suzuki) a câştigat primul său titlu de campion mondial la MotoGP, la vârsta de 23 de ani şi cu o etapă înaintea finalului sezonului.

22 noiembrie, tenis - Tenismenul rus Danil Medvedev a câştigat, la Londra, pentru prima dată în carieră Turneul Campionilor. Medvedev l-a învins în finală pe austriacul Dominic Thiem, scor 4-6, 7-6 (2), 6-4. Pentru rus a fost prima finală de Turneul Campionilor.

27 noiembrie, fotbal - Formaţia egipteană Al Ahly a câştigat Liga Campionilor Africii pentru a noua oară în istorie, după ce a învins, cu scorul de 2-1, echipa Zamalek, tot din Egipt.

20 decembrie, handbal - Naţionala de handbal feminin a Norvegiei a câştigat al optulea titlu european din palmares, după ce a învins în finala Campioantului European din Danemarca reprezentativa Franţei, cu scorul de 22-20. România a încheiat competiţia pe locul 12, cea mai slabă clasare a sa din istoria participărilor.

9-13 decembrie, gimnastică - România a obţinut o medalie la Campionatul European de gimnastică masculină, de la Mersin - aur la sărituri, în finala juniorilor. La aproape 40 de ani, Marian Drăgulescu a fost la un pas de podiumul săriturilor. Marian Drăgulescu s-a clasat pe locul 4 la sărituri (14.283). În concursul juniorilor, Gabriel Burtanete a obţinut medalia de aur la sărituri (14.283), probă în care fratele lui geamăn, Robert, a fost pe locul 4 (13.899).

În concursurile pe echipe, cea de seniori a ratat finala, iar cea de juniori a ocupat locul 4. La seniori a câştigat competiţia Ucraina.

17-20 decembrie, gimnasticăUcraina a câştigat competiţia pe echipe la Campionatul European de gimnastică feminin. România a obţinut 14 medalii la senioare şi la junioare.

Bilanţul medaliilor tricolore la CE de la Mersin este următorul:

Senioare - Aur - Larisa Iordache (bârnă şi sol); Argint - pe echipe, Larisa Iordache (sărituri), Silviana Sfiringu (bârnă).

Junioare - Aur - pe echipe, Ana Bărbosu - individual-compus, plus patru în finalele pe aparate; Argint - Maria Ceplinschi (individual-compus şi sol); Bronz - Andreea Preda (bârnă).   

România a cucerit după 28 de ani aurul pe echipe la junioare, iar aurul în toate probele la un Campionat European reprezintă un nou record pentru România, la junioare şi senioare. Larisa Iordache a revenit într-o mare competiţie după trei ani de pauză, în care a suferit trei intervenţii chirurgicale.

19 decembrie, fotbal - Echipa sud-coreeană Ulsan Hyundai a câştigat Liga Campionilor Asiei, învingând în finală formaţia iraniană Persepolis, scor 2-1, la Al Wakrah, în Qatar. Ulsan Hyundai a mai câştigat LC Asiei în 2012.

22 decembrie, fotbal - Echipa mexicană Tigres Monterrey a câştigat pentru prima dată în istorie Liga Campionilor Concacaf. Tigres a învins, în finala disputată la Orlando, cu scorul de 2-1, formaţia Los Angeles FC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.