Handbalista Ramona Farcău, golgheterul JO din 2008, când echipa României a participat ultima dată la Olimpiadă, dar şi coechipierele sale de atunci Luminiţa Huţupan Dinu, Narcisa Lecuşanu, Carmen Amariei şi Mihaela Ani-Senocico au vorbit pentru News.ro despre şansele tricolorelor la Rio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa feminină a României a participat ultima dată la Jocurile Olimpice în 2008, atunci când se clasa pe locul 7, iar la premii individuale doar Ramona Farcău a bifat: golgheterul competiţiei, cu 56 de goluri, şi titlul de cea mai bună extremă dreapta în All Star Team.

Acum are 37 de ani şi joacă la CSM Ploieşti, dar nu a uitat emoţiile din urmă cu opt ani.

”A fost frumos în 2008, sigur că e minunat să fii la Jocurile Olimpice. Handbalul s-a schimbat de atunci, am mai progresat şi noi. Este adevărat că am fost golgheter, nu pot spune că e greu să ajungi în postura asta, pentru că handbalul e pe goluri, iar în spatele meu a fost o echipă care m-a ajutat să înscriu. Am avut-o şi atunci pe Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare a nostră de acum, care nu doar că înscrie, dar şi pasează excelent şi tot timpul strânge cam trei adversare pe ea. Asta înseamnă să ai calităţi şi atunci poţi pune în valoare colegele de echipă dacă tu nu poţi avea o acţiune individuală”, spune extrema dreaptă.

Ramona Farcău are speranţe mari pentru echipa României la JO de la Rio. ”Nu le va fi uşor fetelor, este cea mai mare competiţie, meciurile sunt grele fiecare, dar sunt optimistă. Le urez baftă şi să câştige o medalie, aş vrea să fie cât mai strălucitoare şi cred că pot face asta”.

La rândul său, portarul naţionalei din 2008, Luminiţa Huţupan Dinu, care a încheiat atunci pe locul 4 în topul competiţiei (procentaj de 39%), spune că pentru medalia olimpică trebuie luptat în fiecare meci ”din minutul 1 până în minutul 60”.

”Cred că fetele merg cu gândul la medalie, dar pentru ea trebuie luptat din minutul 1 până în minutul 60, nimeni nu ţi-o dă pe degeaba. Să nu se sperie de nicio adversară, dacă vrei medalie trebuie să baţi cam tot, indiferent de nume. Ai ajuns la Olimpiadă, trebuie să lupţi, nu te poţi face de ruşine, să arăţi tot ce ai mai bun. Grupa României e grea, dar dacă pleci la drum că e greu, nu obţii nimic. O medalie olimpică înseamnă nu doar mândrie, ci şi asigurarea viitorului, prin acea rentă viageră”, consideră fostul portar al naţionalei, care acum activează pe banca tehnică la ”U” Alexandrion Cluj.

Luminiţa Huţupan Dinu îşi aminteşte şi ”cum e cu emoţiile” înaintea unei asemenea competiţii. ”Când îţi faci bagajele pentru Jocurile Olimpice eşti timorată, emoţionată, cu încărcătură fizică şi psihică, dar toate trebuie lăsate deoparte la ora meciurilor. Orice sportiv, de orice calibru are emoţii, dar în timpul competiţiei laşi tot şi lupţi cu toate armele. La intonarea imnului era cel mai emoţionant, ştiai că te vede o ţară întreagă, toată planeta, şi te încărcai foarte mult pentru meci. Sper să şi avem noroc, uite, ca Portugalia la fotbal, fără noroc e tare greu. Fetele să fie sănătoase , să lupte 60 de minute în fiecare meci, iar antrenorii să fie inspiraţi, pentru că nu e nimic de pierdut. Dacă ai rezultate, vine şi medalia olimpică. Hai România!”, a conchis Luminiţa.

Din lotul României la Beijing a făcut parte şi interul Narcisa Lecuşanu, acum secretar de stat la MTS. Ea spune că are amintiri frumoase de atunci, dar cea care domină e una tristă.

”Am avut o echipă bună, dar nu am venit cu medalie, e o amintire tristă, n-a fost să fie. Atmosfera de Olimpiadă este unică, nu se compară cu nimic. E satul olimpic, toţi acei campioni din toate sporturile pe care îi vezi doar la TV şi dintr-o dată trec pe lângă tine. Fetele trebuie să aibă şi bucuria participării şi să lupte pentru o medalie de la început, cu putere. Au făcut o surpriză frumoasă la Mondialele din 2015, s-au calificat fără probleme la JO, deci ţine doar de ele. Să fie sănătoase în primul rând. Eu le dau şanse, cred în ele, în antrenori, sunt un grup unit, frumos, iar dacă nu va fi să câştige medalie, valoarea nu le-o ia nimeni, dar ar fi păcat să nu şi-o demonstreze acum. Echipele mi se par mai echilibrate acum, îmi plac şi tinerele din echipa Norvegiei, dar să nu uităm că adversarele nu merg cu medaliile la gât şi le pierd pe urmă pe acolo, cum am păţit noi. Le urez succes şi să vină acasă fericite”, a declarat Narcisa Lecuşanu, pentru News.ro.

Fosta sa coechipieră de atunci, Carmen Amariei, acum antrenor al echipei ”U” Alexandrion Cluj, este de părere că după ultimele rezultate ale naţionalei există şanse la medalie.

”Este o mândrie că patru fete din lotul din 2008 merg şi acum la Jocurile Olimpice, iar printre ele se numără şi jucătoarea noastră, Florina Chintoan. Este îmbucurător că ne-am calificat din nou şi cred că după ultimele rezultate ale naţionalei există şanse la medalia olimpică. Faţă de 2008 mi se pare că a crescut nivelul vitezei în joc, felul în care se iau decizii în fracţiune de secundă, dar şi apărările ofensive, mai agresive. Tehnico-tactic nu s-au schimbat prea multe faţă de acum 8 ani”, spune fostul inter al naţionalei.

Întrebată despre jocul României la turneul amical de la Ulstein, încheiat duminică, şi la care fetele au obţinut două înfrângeri şi o remiză, cu Norvegia, Franţa şi Spania, Carmen Amariei spune că meciurile de acest fel nu seamănă cu cele oficiale. ”Am urmărit turneul, am auzit păreri în stânga-dreapta, dar cred că antrenorii au făcut bine că au verificat toate fetele. Şi mai e ceva. Cristina Neagu nu a fost în teren, deci e normal ca antrenorii să vizeze consolidarea relaţiilor de joc într-o astfel de situaţie, când nu ai liderul lângă tine, nu să vizeze victorii în amicale. S-a văzut că echipa are de suferit fără Neagu la încredere, moral, chiar ştiinţă şi, tocmai de aceea, Tomas Ryde cred că a urmărit să le facă pe fete să aibă încredere maximă şi fără lider în teren. Un meci amical nu seamănă cu unul oficial, la care te mobilizezi maxim. Le urez baftă, le vom urmări cu drag şi încredere, să dea tot ce pot. Ne mândrim cu ele, hai România”, a încheiat fosta handbalistă.

O altă jucătoare care a făcut parte din naţională la JO din 2008 este centrul Mihaela Ani-Senocico, acum la HCM Râmnicu Vâlcea. Ea spune că participarea la Olimpiadă este ceva fantastic şi are încredere că fetele pot obţine un rezultat mare la Rio.

”În 2008 nu am contribuit prea mult la meciurile de la Beijing, am ajutat mai mult în calificări, dar nu pot să uit atmosfera de Olimpiadă. Este ceva fantastic. Sper şi am încredere că echipa noastră poate veni cu un rezultat bun de la Rio, că fetele vor fi montate şi motivate, mai ales că au rezultate bune în ultima perioadă. Toată lumea îşi doreşte o medalie olimpică şi sper să ne bucurăm cu toţii la final”, a declarat şi Seno.

Echipa va pleca spre Rio în 1 august, iar din lotul de 16 doar patur jucătoare au mai participat la JO: Valentina Elisei Ardean, Aurelia Brădeanu, Cristina Neacu şi Florina Chintoan.

România se va duela în grupa A de la Jocurile Olimpice cu Norvegia, Spania, Brazilia, Angola şi Muntenegru, în timp ce în grupa B au fost repartizate Coreea de Sud, Argentina, Suedia, Rusia, Olanda şi Franţa, meciurile urmând să înceapă în 6 august.

După jucarea partidelor din cele două grupe, primele patru clasate se vor califica în sferturile de finală, unde se va juca încrucişat şi eliminatoriu pentru semifinale.

Echipa de handbal feminin a României a participat doar de trei ori la Jocurile Olimpice: prima dată la ediţia din 1976, când a obţinut şi cea mai bună clasare – locul 4, iar apoi la ediţiile din 2000 şi 2008, când a încheiat pe aceeaşi poziţie, 7.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.