Agenţia Reuters a prezentat, luni, într-un material, care sunt proprietarii marilor cluburi euroepene de fotbal din Anglia, Spania, Germania şi Franţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juventus Torino: Club listat la bursa din Milano. Familia Agnelli, fondatoarea Grupului Fiat, controlează majoritatea acţiunilor.

Inter Milano: Compania chineză de vânzări de produse electronice Suning Commerce Group Co LTD a cumpărat, în 2016, aproape 70 la sută dintre acţiunile clubului, pentru 270 de milioane de euro. Această tranzacţie este cea mai mare realizată vreodată de o companie chineză care a preluat un club european.

AC Milan: Fondul american Elliott Management a preluat anul trecut controlul debitoarei AC Milan şi a investit 50 de milioane de euro pentru a ajuta la stabilizarea finanţelor fostei campioane e Europei, între ai cărei foşti proprietari se numără fostul premier italian Silvio Berlusconi.

Manchester City: Face parte din City Football Group (CFG), deţinut ca acţionar majoritar de şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan şi ca acţionari minoritari un grup de investitori chinezi, condus de compania de media şi divertisment CMC Inc Holding, cu aproximativ 12 la sută, şi compania americană de investiţii Silver lake, cu puţin peste 10 la sută. Abu Dhabi United Group, vehiculul de investiţii deţinut de şeicul Mansour, şi-a păstrat majoritatea după ce Silver Lake a fost de acord, în noiembrie, să plătească 500 de milioane de dolari pentru pachetul său, făcând din CFG cel mai valoros grup sportiv din lume, cu 4,8 miliarde de dolari. CFG cuprinde cluburile New York City FC din Major League Soccer şi Melbourne City, precum şi acţiuni la Yokohama Marinos din Japonia, Club Atletico Torque din Uruguay, Girona din Spania, Sichuan Jiuniu din China şi Mumbai City din India.

Manchester United: Clubul a fost cumpărat de familia americană Glazer, în 2005, pentru 790 de milioane de lire sterline (un miliard de dolari), şi listat la bursa din New York, în 2012. Familia Glazer deţine pachetul majoritar de acţiuni al grupării a cărei valoare este acum de 3,25 miliarde de dolari.

Liverpool: Americanii de la Fenway Sports Group au preluat clubul în 2010 după o tranzacţie de 300 de milioane de lire sterline. Fenway deţine şi echipa Boston Red Sox din Major League Baseball.

Arsenal Londra: Miliardarul american şi investitorul în sport Stan Kroenke a preluat controlul clubului în 2018, cumpărând partea deţinută de rivalul rus Alişer Usmanov. Clubul are o valoare de aproximativ 2,3 miliarde de dolari.

Chelsea: Miliardarul rus Roman Abramovici a cumpărat clubul în 2003, pentru 140 de milioane de lire sterline.

Bayern Munchen: Clubul campion al Germaniei este deţinut în proporţie de 75 la sută de fani, iar producătorul de echipament sportiv Adidas, cel de automobile Audi şi compania de asigurări Allianz deţin câte 8.33 la sută din acţiuni.

Real Madrid/FC Barcelona: Cele două mari cluburi spaniole sunt deţinute de suporterii care au calitatea de membri. Aceste grupări au de regulă cele mai mari venituri din fotbal datorită atracţiei lor comerciale.

Paris Saint-Germain: Clubul este deţinut de Qatar Sports Investments, fond înfiinţat de fiul Emirului şi moştenitorul tronului Qatarului, şeicul Tamim Bin Hamad Al Thani, care a cumpărat 70 la sută dintre acţiuni, în 2011. Celelalte 30 la sută dintre acţiuni au fost achiziţionate de fondul american de investiţii Colony Capital în anul următor, la un preţ care făcut ca valoarea întregului club să fie de 100 de milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.