Promotorul Super Ligii Europene, firma A22 Sports Management, îşi continuă strategia de promovare a proiectului. Firma a dezvăluit joi cele zece principii care vor guverna liga europeană de fotbal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bernd Reichart, preşedintele A22 Sports Management, a declarat luni pentru L’Equipe că în ultima perioadă s-a discutat cu mai mulţi „actori de pe scena fotbalului european, pentru a se propune un format de competiţie consensual şi atractiv, care să menţină dreptul la visul european pentru orice echipă”. Joi, compania A22 Sports Management a dat publicităţii un comunicat de presă cu zece principii pentru a-şi promova proiectul Super Ligii, al cărui nume s-a schimbat. Acum se numeşte „Liga Europeană de Fotbal”.

Pentru început, compania îşi exprimă dorinţa de a „oferi competiţii deschise”, cu mai multe divizii, între 60 şi 80 de cluburi participante, şi „meritocratice”, adică fără membri permanenţi. Este vorba despre „un sistem deschis de calificare care reflectă performanţa naţională”. Campionatele naţionale ar rămâne „baza fotbalului”.

Potrivit A22 Sports Management, „înseşi bazele fotbalului european sunt ameninţate”, compania intenţionând apoi „să îmbunătăţească competitivitatea prin resurse stabile şi durabile”. Şi, prin urmare, „va genera resurse suplimentare, garantând cluburilor un număr minim de 14 meciuri europene pe sezon”.

„Numărul zilelor de meci în competiţiile europene nu ar trebui să crească peste cele care apar în calendarele planificate în prezent”, precizează compania care ne asigură că starea de sănătate a jucătorilor „constituie un element cheie în calculul numărului anual de meciuri”. O echipă eliminată în primul tur al unei competiţii europene joacă în prezent doar şase meciuri. Prin urmare, în acest nou format, ar juca încă opt partide.

Cel de-al cincilea principiu vizează direct UEFA, care organizează astăzi toate competiţiile europene: „Competiţiile europene pentru cluburi ar trebui să fie gestionate de cluburi, aşa cum sunt la nivel naţional, şi nu de terţi care să profite fără a-şi asuma niciun risc”. A22 Sports Management îşi propune „Să creăm cea mai interesantă ligă din lume”, precizând apoi motivele.

„Faptul că Bayern şi Liverpool s-au înfruntat doar de patru ori în 60 de ani sau că englezii de la Chelsea au jucat pentru prima dată cu Real Madrid în C1, în 2021, este un potenţial pierdut”, a argumentat Reichart, continuând: „Atractivitatea unui Classico sau a unui derby Manchester United-Liverpool nu se diluează dacă îl vezi de trei ori pe an”

Compania A22 Sports Management şi-a stabilit şi obiectivele: „să îmbunătăţească experienţa suporterilor” şi „să dezvolte şi să finanţeze fotbalul feminin punându-l la acelaşi nivel cu competiţiile masculine”.

Al zecelea şi ultimul principiu este „Respectul pentru legea şi valorile Uniunii Europene”. „Mecanismele de arbitraj în domeniul sportului ar trebui să se limiteze strict la chestiuni sportive şi orice alt litigiu ar trebui să fie examinat de un organism corespunzător”, se explică în comunicatul A22 Sports Management

Viitorul şi fezabilitatea acestui proiect sunt acum legate de decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Aceasta trebuie să se pronunţe, în primăvară,  asupra monopolului, ilegal sau nu, exercitat de UEFA în organizarea, reglementarea şi autorizarea taxelor de înscriere la competiţiile europene intercluburi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.