Preşedintele Comitetului Olimpic Brazilian, Carlos Nuzman, a fost reţinut, joi, la Rio, în ancheta privind cumpărarea de voturi în procesul de atribuire a organizării Jocurilor Olimpice din 2016, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şi Leonardo Gryner, directorul general al forului, a fost reţinut de poliţia braziliană în acest caz.

Nuzman, în vârstă de 72 de ani, este preşedintele forului olimpic brazilian din 1995, şi a fost acuzat că a acţionat ca intermediar într-o schemă de "bani contra voturi" pentru a obţine susţinerea unui influent membru al CIO, Lamine Diack.

Poliţia braziliană a anunţat, la 5 septembrie, deschiderea unei anchete pentru corupţie cu privire la atribuirea organizării Jocurilor Olimpice din 2016 oraşului Rio de Janeiro. Autorităţile suspectează că au fost cumpărate voturile unor membri ai Comitetului Olimpic Internaţional.

La Rio au fost efectuate atunci percheziţii în 11 locuri, inclusiv la reşedinţa preşedintelui Comitetului Olimpic Brazilian, Carlos Nuzman. Şaptezeci de angajaţi ai poliţiei judiciare braziliene, împreună cu omologi francezi şi americani, au participat la aceste percheziţii. Ei au căutat probe pentru "cumpărare de voturi" în cadrul procesului de atribuire a organizării JO-2016.

Rio de Janeiro a câştigat organizarea JO din 2016 în detrimentul oraşelor Chicago, Madrid şi Tokyo.

La începutul lunii martie, cotidianul Le Monde a scris despre suspiciuni cu privire la atribuirea organizării competiţiei oraşului Rio, în Franţa fiind deschisă o investigaţie ce-i viza pe şase membri ai CIO.

Le Monde a notat că o firmă legată de un om de afaceri brazilian extrem de bogat i-a transferat, la 29 septembrie 2009, cu trei zile înainte de alegerea oraşului gazdă, 1,5 milioane de dolari lui Papa Massata Diack, fiul lui Lamine Diack, atunci preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) şi membru CIO.

În Franţa, s-a deschis o anchetă preliminară în decembrie 2015 de către parchetul naţional financiar, care investiga de câteva luni suspiciuni de corupţie în fruntea IAAF. În cadrul acestei anchete, Lamine Diack a fost reţinut la Paris, fiind acuzat că a acoperit cazurile de dopaj din rândul atleţilor ruşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.