Organizatorii Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris 2024 sunt foarte atenţi la modelele meteorologice pe termen lung, a declarat marţi şeful Paris 2024, Tony Estanguet, în condiţiile în care zone întinse din Europa au ajuns din nou la temperaturi aproape record, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Rămânem foarte, foarte vigilenţi în ceea ce priveşte prognozele de temperatură", a declarat Estanguet, triplu campion olimpic şi preşedinte al Comitetului de organizare Paris 2024, fără a da mai multe detalii.

Valul de căldură care cuprinde emisfera nordică se va intensifica în această săptămână, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), iar în Mediterana, America de Nord, Asia şi Africa de Nord se aşteaptă ca temperaturile să depăşească 40 de grade Celsius (104 grade Fahrenheit) timp de mai multe zile.

OMM a precizat că ar putea fi atinse noi recorduri. Precedentul record european de temperatură a fost de 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în august 2021. Franţa, la rândul ei,  a atins un maxim istoric de 46 de grade Celsius în 2019 şi a înregistrat cea mai caldă lună iulie din istorie vara trecută, când incendiile de vegetaţie au făcut ravagii în condiţii de secetă severă.

Vremea extremă pune stăpânire pe glob. Meteorologii avertizează că vor fi riscuri pentru sănătate
CITEȘTE ȘI Vremea extremă pune stăpânire pe glob. Meteorologii avertizează că vor fi riscuri pentru sănătate

Franţa a scăpat până acum în această vară de temperaturile insuportabile din alte ţări, dar şapte departamente din sudul Franţei au fost plasate marţi sub cod portocaliu de caniculă. Această alertă va fi extinsă miercuri la alte trei departamente, potrivit TF1. Météo-France a transmis că mercurul termometrelor a depăşit deja 40 de grade în mai multe comune franceze. Marţi, la ora locală 16.20, trei recorduri fuseseră deja înregistrate de institutul de prognoză: 41,8°C la Puget-Théniers (Alpes-Maritimes), în interiorul oraşului Nisa, 40,4°C la Serralongue (Pirinei Orientali) şi 38,3°C la Renno, în sudul Corsicii.

Jocurile Olimpice de vară din 2024 se vor desfăşura în cea mai mare parte în Paris şi în împrejurimi, deşi unele evenimente vor avea loc mai departe de capitală, inclusiv fotbalul - în unele locaţii din sud şi navigaţia -  în apele Mediteranei, în largul Marsiliei.

Un plan de urgenţă a fost pus în aplicare pentru a ajusta programele, dar nu există planuri de a schimba nicio locaţie, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Paris 2024. "Nu îmi pot imagina un scenariu în care navigaţia să nu aibă loc în Marsilia", a spus purtătorul de cuvânt. Un test de navigaţie a avut loc săptămâna trecută, pe timp de caniculă, fără probleme, a adăugat el.

Expunerea prelungită la căldură poate duce la epuizare sau insolaţie, care poate fi fatală inclusiv în cazul sportivilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.