Ministrul Sportului, Eduard Novak, a reacţionat după ce Federaţia Română de Gimnastică a făcut apel la donaţii din lipsă de fonduri pentru participarea sportivilor la competiţii internaţionale, precizând că forul va primi bani la rectificarea bugetară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru că am primit, din partea presei, solicitări să ofer un punct de vedere referitor la postarea Federaţiei Române de Gimnastică prin care iniţiază un apel la solidaritate cu scopul obţinerii de donaţii pentru a completa bugetul repartizat de Ministerul Sportului, doresc să fac următoarele precizări:

- Îngrijorarea pe care Federaţia Română de Gimnastică o aduce în atenţie este referitoare la bugetul pentru a doua parte a sezonului. În iunie este Rectificare Bugetară, situaţie care, la fel ca anul trecut, va mai aduce fonduri către Federaţie.

- La sfârşitul anului 2021, suma pe care a avut-o disponibilă Federaţia Română de Gimnastică a fost de 7.500 mii lei, primită în două tranşe: 4.500 mii la începutul anului şi 3.000 mii după rectificarea bugetară. De remarcat că anul acesta, prima tranşă de buget pentru FR Gimnastică este de 4.850 mii lei, mai mare decât anul trecutul cu 350 mii lei.

- Comitetul Olimpic Sportiv Român a micşorat finanţarea, din cauză că Federaţia Română de Gimnastică nu a avut rezultate la Jocurile Olimpice. În perioada 2017- 2021, finanţarea totală a FR Gimnastică din partea Ministerului Sportului şi a Comitetului Olimpic Sportiv Român a fost de 38.189.365,47 lei.

- Am declarat în repetate rânduri că reclădirea Gimnasticii ca un sport de referinţă pentru România este o prioritate pentru mine şi pentru Ministerul Sportului. Din acest motiv, Strategia Naţională pentru Sport va avea în vedere dezvoltarea şi consolidarea unor Centre Regionale, care să ridice valoarea acestui sport, bazându-se pe studii, resursă umană, experienţă, nu pe noroc şi pe câteva vârfuri.

- Lucrăm pentru încurajarea sponsorizărilor şi asocierea eficientă a unor branduri mari cu nume valoroase ale Sportului. Însă sponsorizările nu sunt acte de binefacere, ci parteneriate durabile, iar eforturile noastre se vor canaliza spre o lege a sponsorizării mai atractivă pentru mediul de afaceri. Eforturile noastre trebuie dublate de cele ale federaţiilor, care să convingă sponsorii, prin performanţe şi proiecte serioase.

- Solidaritatea este un preţios principiu moral şi sportiv. Paralela între război şi suferinţa pe care o produce atâtor oameni nevinovaţi, pe de o parte, şi dificultăţile inerente din lumea sportului nu este cea mai potrivită modalitate de raportare la niciuna dintre cele două realităţi", a precizat Novak pe Facebook.

Federaţia Română de Gimnastică a anunţat, vineri, că nu are bani pentru participarea sportivilor la competiţiile internaţionale şi face apel la donaţii.

"Federaţia Română de Gimnastică este într-o situaţie critică în acest an competiţional, extrem de important pentru calificarea la JO de la Paris.

Cu un buget foarte mic alocat de Ministerul Sportului pentru 2022, 4.850 mii lei, FRG nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene (11-21.08) şi Campionatele Mondiale de gimnastică artistică (29.10-6.11, Liverpool), întreceri care reprezintă etape de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, dar şi pentru deplasarea componenţilor lotului de gimnastică aerobică, în Statele Unite la Jocurile Mondiale (7-17.07, Birmingham).

Suma alocată în acest an este mai mica cu 35% faţă de bugetul primit în 2021 (7.500 mii lei) în condiţiile în care anul trecut, din cauza pandemiei, multe dintre competiţiile internaţionale au fost anulate.

FRG apreciază eforturile făcute de COSR şi MS, principalii finanţatori ai federaţiei, pentru susţinerea gimnasticii şi a înaintat cereri de finanţare celor două foruri, dar apelează, în acelaşi timp şi la donaţii naţionale şi internaţionale", se arată pe pagina de facebook a FR Gimnastică.

"Suntem într-o situaţie total nefavorabilă, având în vedere situaţia care a fost şi războiul din Ucraina. Sunt în faţa noastră zeci de ONG-uri care ajută copii, care au cauze dureroase de sărăcie şi probleme sociale.

Şi noi suntem într-o situaţie la fel de dureroasă, însă, pe domeniul nostru de activitate, confruntându-ne cu o subfinanţare istorică. Este singurul apel pe care îl facem – ne dorim ca lumea să încerce să vadă dacă rezonează. Nu cerem nimic altceva. Situaţia este gravă. Revenirea în elita gimnasticii mondiale nu se poate realiza fără participarea la competiţiile organizate de FIG. Iar în acest moment suntem în situaţia ca loturile României să nu-şi poată urma programul competitional din cauza lipsei fondurilor", a declarat Carmencita Constantin, preşedinte le forului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.