Nike a retras de pe piaţă un model de pantofi sport care a fost perceput că aminteşte de epoca sclavagismului, informează AFP, care citează Wall Street Journal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Modelul Air Max 1 <USA> avea în zona călcâiului şi pe limbă imprimată imaginea unui vechi drapel american, din perioada Revoluţiei, cu 13 stele albe pe un fond albastru, cunoscut ca Betsy Ross. Modelul fusese lansat cu puţin înainte de Ziua naţională a SUA, din 4 iulie.

Printre numeroasele persoane care au criticat creaţia Nike s-a numărat şi Colin Kaepernick. Fostul jucător de fotbal american a dat startul mişcării de protest a sportivilor americani la intonarea imnului SUA la meciuri, criticată dur de Donald Trump. El îngenunchea la intonarea imnului, în semn de protest faţă de abuzurile la care sunt supuse persoanele de culoare în SUA.

Pentru Kaepernick, drapelul cu 13 stele albe evocă epoca sclavagismului, care a fost legal în SUA şi după obţinerea independenţei, în 1776. Grupări care susţin supremaţia rasei albe şi care se opun diversităţii au adoptat recent această emblemă.

Nike, care a apucat să trimită distribuitorilor noile modele de pantofi, a cerut returnarea lor.

"Nike a ales să nu pună în vânzare modelul Air Max 1 Quick Strike Fourth of July, care avea imprimată vechea versiune a drapelului american", a precizat Nike, într-un comunicat.

Nu toate perechile de pantofi Air Max 1 au fost retrase de la vânzare, unele fiind disponibile la un preţ care a crescut la 2.000 de dolari, pe site-ul unui revânzător, după publicarea articolului din WSJ.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.