Pilotul german Nico Rosberg de la Mercedes a devenit, duminică, după ultima etapă a sezonului, campion mondial de Formula 1. Cursa de la Yas Marina a fost câştigată de britanicul Lewis Hamilton, tot de la Mercedes, el fiind urmat de Rosberg şi de germanul Sebastian Vettel de la Ferrari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rosberg, 31 de ani, a devenit în premieră campion mondial, al 33-lea în istorie, germanul terminând sezonul cu un avans de cinci puncte în clasamentul general, faţă de Lewis Hamilton, situat al doilea. La constructori, Mercedes îşi adjudecase deja titlul mondial.

În Emiratele Arabe Unite, olandezul Max Verstappen de la Red Bull a fost al patrulea, australianul Daniel Ricciardo (tot Red Bull), al cincilea, iar finlandezul Kimi Raikkonen, al şaselea.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Pe locurile 7-10 s-au clasat în ordine germanul Nico Hulkenberg, mexicanul Sergio Perez (ambii Force India), brazilianul Felipe Massa (Williams) şi spaniolul Fernando Alonso (McLaren-Honda).

Hamilton a câştigat, duminică, o cursă tensionată. El a plecat foarte bine din pole-position, urmat de Rosberg, al doilea pe grilă la start. Britanicul avea posibilitatea de a surmonta cel 12 puncte pe care colegul său le avea avans în clasamentul piloţilor prin a-l "împinge" pe acesta în afara podiumului la Abu Dhabi. Astfel, Hamilton şi-a impus ca tactică să imprime un ritm lent, în ideea că Rosberg va fi pus sub presiune şi întrecut de piloţi de la Ferrari şi de la Red Bull. Cel mai periculos era Verstappen, dar monopostul olandezului, plecat al şaselea de pe grilă, a fost răsucit în primul viraj de Nico Hulkenberg. Verstappen a ajuns mai jos de locul 16 şi a început recuperarea. Schimbând strategia din două treceri pe la boxe, într-una, tânărul pilot Red Bull a ajuns în turul 9 între Hamilton şi Rosberg.

Germanul a stat în spatele lui Verstappen până în turul 20/55, când, îndemnat de la boxe, l-a depăşit pe olandez, într-unul dintre rarele lui dueluri roată la roată, cu avantajul totuşi al unor pneuri mai proaspete.

Hamilton a continuat să conducă până în turul 29, când a schimbat cauciucurile a doua oară. Britanicul a fost urmat în turul 30 de Rosberg, ei ieşind după Vettel, noul lider al cursei. Pilotul de la Ferrari a extins foarte mult rulajul pe pneuri soft, pentru ca în final să treacă pe supersoft. În spatele său, Hamilton a păstrat acelaşi ritm lent, spre disperarea şefilor de la Mercedes, care i-au transmis în repetate rânduri prin radio să crească viteza, pentru că Vettel putea deveni favorit la câştigarea cursei. Sportivul scuderiei a schimbat în turul 38 softurile cu supersofturi, a ajuns pe locul 6 şi s-a lansat în urmărirea piloţilor dinaintea sa. Raikkonen i-a cedat poziţia imediat, apoi Ricciardo a fost o pradă uşoară, la fel Verstappen.

În ultimele cinci tururi, ordinea era Hamilton, Rosberg, Vettel, Verstappen, toţi într-un interval mai mic de 2,9 secunde. Paddy Lowe, directorul tehnic al Mercedes, a intervenit şi el, cerându-i lui Hamilton să fie mai rapid. "Lewis, sunt Paddy. Avem nevoie să ridici ritmul pentru a câştiga acestă cursă. Acestea sunt instrucţiunile", a tunat Lowe prin radio. "Sunt la conducere, chiar confortabil", a răspuns Hamilton.

Situaţia nu era confortabilă însă, cu Vettel în coasta piloţilor Mercedes. "Chiar acum pierd titlul mondial, aşa că nu prea îmi pasă dacă voi câştiga această cursă sau nu", a mai spus Hamilton

Totuşi, aprig până atunci, Vettel nu a declanşat un atac asupra lui Rosberg, deşi se afla în zona de acţiune DRS. În aceste condiţii, Hamilton a trecut primul linia de sosire, pentru al 53-lea succes în F1, dar Rosberg, clasat al doilea, a devenit campion mondial.

Familia Rosberg este a doua din istoria F1 în care tatăl şi fiul devin campioni mondiali. În 1982, Keke Rosberg câştiga titlul mondial. Înaintea lor, Graham Hill, care s-a impus în 1962 şi 1968 şi Damon Hill, 1996, au format prima famile de campioni mondiali.

MP al Emiratului Abu Dhabi a fost ultima cursă pentru brazilianul Felipe Massa (Williams) şi pentru britanicul Jenson Button (McLaren-Honda), care au spus adio Marelui Circ.

După 21 de etape, clasamentul final al piloţilor (primele zece locuri) este următorul:

1. Nico Rosberg 385 puncte;

2. Lewis Hamilton 380;

3. Daniel Ricciardo 256;

4. Sebastian Vettel 212;

5. Max Verstappen 204;

6. Kimi Raikkonen 186;

7. Sergio Perez 101;

8. Valtteri Bottas 85;

9. Nico Hulkenberg 72;

10. Fernando Alonso 54.

Clasamentul final al constructorilor este următorul:

1. Mercedes  765 de puncte;

2. Red Bull  468;

3. Ferrari  398;

4. Force India  173;

5. Williams  138;

6. McLaren  76;

7. Toro Rosso  63;

8. Haas F1  29;

9. Renault  8;

10. Sauber 2;

11. Manor  1.

Ediţia viitoare a Campionatului Mondial de Formula 1 va începe la 26 martie 2017, cu Marele Premiu al Australiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.