Pilotul german al echipei Mercedes, Nico Rosberg, a câştigat, duminică, Marele Premiu al Japonei, a XVII-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, în timp ce coechipierul său, britanicul Lewis Hamilton, a ocupat locul al treilea (+5.776 secunde). În urma acestor rezultate, Mercedes a devenit campioană mondială la constructori a treia oară consecutiv, cu patru etape înaintea finalului sezonului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Suzuka, locul al doilea a fost ocupat de olandezul Max Verstappen (Red Bull, +4.978).

Piloţii Ferrari au ocupat locurile 4 şi 5, în ordinea Sebastian Vettel (Germania, +20.269) - Kimi Raikkonen (Finlanda, +28.370), cei doi trecând linia de sosire înaintea australianului Daniel Ricciardo (Red Bull, +33.941), clasat al şaselea.

Pe locurile 7-10 au încheiat cursa de la Suzuka mexicanul Sergio Perez (+,57.495), germanul Nico Hulkenberg (+59.177), ambii de la Force India, brazilianul Felipe Massa (+1:37.763) şi finlandezul Valtteri Bottas (+1:38.323), ambii de la Williams.

În urmă cu o săptămână, în Malaysia, Hamilton a lăsat să se înţeleagă că bănuieşte că monopostul său a fost sabotat de propria echipă, după ce a abandonat cu motorul în flăcări, în momentul în care era la conducere. El crede că Mercedes face jocurile pentru ca Rosberg să câştige titlul monfial.

Duminică, în Japonia, Hamilton s-a "sabotat" singur. Britanicul a plecat catastrofal de pe locul al doilea al grilei de start şi a pierdut şase poziţii în câteva sute de metri.

În schimb, Rosberg a pornit bine în cursă şi s-a instalat imediat la conducere. Relaxat de vestea că principalul său rival la titlul mondial este departe în spate, germanul a condus fără greşeală şi fără să forţeze prea mult. După câteva tururi, Verstappen şi Vettel au devenit singurii piloţi care s-au strădiut şi au reuşit în mare parte să ducă trena liderului.

Dar Hamilton nu a cedat uşor şi Grand Prix-ul japonez a fost "acaparat" de eforturile depuse de triplul campion mondial de a reveni în top. În turul 7/53, el a urcat pe locul 7, după ce l-a depăşit pe Hulkenberg. După alte şase tururi, Hamilton a ajuns lider, dar poziţia a fost una vremelnică, deoarece piloţii din faţa lui au trecut pe la boxe. În turul al 14, a intrat şi el la boxe şi la revenirea pe pistă a urcat alte două locuri faţă de situaţia anterioară schimburilor de pneuri, întrecându-i pe Perez şi pe Raikkonen. De pe poziţia a cincea, Hamilton a făcut pasul pe locul 4 în turul următor, depăşindu-l pe pistă pe Ricciardo.

Lewis Hamilton era după mai puţin de o treime de cursă la aproape 20 de secunde de lider. El a profitat şi de al doilea schimb de pneuri, efectuat în turul 34. Britanicul a "încălţat" cauciucuri hard. După un tur, a intrat şi Vettel la boxe, germanul optând pentru pneuri soft. La revenirea pe pistă, pilotul Ferrari s-a văzut întrecut de Hamilton, dar a sperat că îşi va recupera poziţia cu avantajul teoretic al compoziţiei mai rapide a pneurilor. Nu a putut şi Hamilton s-a distanţat ajungând în finalul cursei în spatele lui Verstappen, clasat la doilea, şi la şase secunde de Rosberg.

Tânărul pilot de la Red Bull s-a apărat foarte bine în ultimele tururi şi nu i-a pemis lui Hamilton un atac decisiv. Totuşi, britanicul a încercat să treacă de olandez în penultimul tur, dar manevra sa a fost greşită şi a ieşit în decor. Din fericire, el a intrat pe o bretea asfaltată din apropierea pistei şi a revenit în siguranţă pe circuit. Verstappen a trecut astfel al doilea linia de sosire, urmat de Hamilton. Vettel şi Raikkonen au completat Top 5, iar Ricciardo s-a clasat la şaselea.

Nico Rosberg a obţinut prima sa victorie în Japonia, a noua în acest sezon şi a 23-a în carieră. În clasamentul piloţilor, avansul lui Rosberg faţă de Hamilton a crescut la 33 de puncte. Cu această diferenţă de partea lui, germanul îşi poate permite să se claseze pe locul al doilea la toate cele patru Grand Prix-uri rămase de disputat.

După rezultatele înregistrate în MP al Japoniei, clasamentul piloţilor, primele zece poziţii, este următorul:

1. Nico Rosberg 313 puncte;

2. Lewis Hamilton 280;

3. Daniel Ricciardo 212;

4. Kimi Raikkonen 170;

5. Max Verstappen 165;

6. Sebastian Vettel 165;

7. Valtteri Bottas 81;

8. Sergio Perez 80;

9. Nico Hulkenberg 54;

10. Felipe Massa 43.

Clasamentul constructorilor este următorul:

1. Mercedes  593 de puncte;

2. Red Bull  385;

3. Ferrari  335;

4.  Force India  134;

5. Williams  124;

6. McLaren  62;

7. Toro Rosso  47;

8. Haas F1  28;

9. Renault  8;

10. Manor  1;

11. Sauber 0.

Următoarea etapă, Marele Premiu al SUA, va avea loc la 23 octombrie, pe circuitul de la Austin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.