Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) a anunţat, joi, că la iniţiativa sa, Guvernul României a aprobat majorarea cu 100% a premiilor pentru sportivii clasaţi pe locurile I-VI la JO de la Tokyo. De aceeaşi măsură vor beneficia şi sportivii tricolori care vor participa la Jocurile Paralimpice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Veşti foarte bune pentru sport, ca urmare a aprobării de către Guvernul României a Proiectului de Hotărâre a Guvernului iniţiat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în urma rezultatelor obţinute de România la Tokyo 2020. Acest proiect vine în completarea art. 25 alin. (1) din Normele financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1447/2007, cu modificările şi completările ulterioare. Ca urmare a acestui fapt, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, respectiv Ministerul Tineretului şi Sportului, vor putea acorda, în limita bugetului aprobat, cuantumuri majorate cu 100% ale premiilor pentru sportivii care au obţinut rezultate deosebite la Jocurile Olimpice/Paralimpice de la Tokyo, prin clasarea pe locurile I-VI”, a anunţat, joi, MTS.

Ministrul TS, Eduard Novak, component al delegaţiei României la Jocurile Paralimpice, a declarat: ”Este o mare reuşită aprobarea acestui act normativ şi mă bucur că am avut sprijinul colegilor şi partenerilor din coaliţie. Este o dovadă că Guvernul României înţelege şi respectă importanţa sportului şi a performanţei sportive, că apreciază şi recompensează munca şi eforturile care stau în spatele acestor rezultate. (...) Rămânem împreună în aceste demersuri şi vom continua să căutăm soluţii pentru ca sportul şi sportivii să se simtă apreciaţi şi să aibă condiţii cât mai bune de pregătire”.

Cuantumul noilor premii pentru sportivii clasaţi pe locurile I-VI este: locul I – 140.000 euro (faţă de 70.000 euro), II - 112.000 euro (faţă de 56.000 euro); III – 84.000 euro (faţă de 42.000 euro); IV – 56.000 euro (faţă de 28.000 euro); V – 42.000 euro (faţă de 21.000 euro) şilocul VI – 28.000 euro (faţă de 14.000 euro).

La JO de la Tokyo, România a încheiat în clasamentul general pe medalii pe locul 46, după rezultatele obţinute de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medalie de aur la dublu vâsle, respectiv trei medalii de argint obţinute de Ana-Maria Popescu la spadă, de echipajul masculin de patru rame fără cârmaci – Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari şi cel de dublu rame masculin – Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă.

Locurile IV-VI au fost ocupate de următoriii sportivi:

Locul 4  - Înot, 200 m liber  David Popovici

Locul 5 – Box, 57 kg Maria Claudia Nechita; Kaiac-canoe, C2 - 1000 m Cătălin Chirilă, Victor Mihalachi; Tenis de masă, dublu mixt Ovidiu George Ionescu, Bernadette Cynthia Szocs; Tenis de masă, echipe Daniela Dodean Monteiro, Elizabeta Samara, Bernadette Cynthia Szocs

Locul 6 – Atletism, aruncarea ciocanului Bianca Florentina Ghelber; Canotaj, dublu vasle ctg. uşoară (L2x) Gianina Elena Beleagă, Ionela Livia Cozmiuc; Canotaj, opt rame cu carmaci (8+) Viviana Iuliana Bejinariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Georgiana Dedu, Daniela Druncea, Maria Magdalena Rusu , Denisa Tîlvescu , Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu.

Jocurile Paralimpice se vor desfăşura tot la Tokyo, între 24 august - 5 septembrie, iar România participă cu o delegaţie formată din 15 persoane, din care opt sunt sportivi. Ministrul TS, Eduard Novak, va participa în probele de ciclism rutier şi de pistă.

MTS a mai precizat că unul din obiectivele prioritare pentru sportul olimpic şi paralimpic românesc este revenirea în elita mondială, cu o clasare generală a României în Top 10 la ediţia JO din 2032.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.