Mama preşedintelui Federaţiei Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, a fost externată din spital, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angeles Bejar a fost internată miercuri, după ce luni s-a încuiat într-o biserică şi a intrat în greva foamei în semn de protest faţă de modul în care este tratat fiul ei.

Rubiales a fost aspru criticat pentru că a sărutat-o pe gură pe spaniola Jenni Hermoso după finala Cupei Mondiale.

Hermoso a declarat că sărutul din timpul ceremoniei de la Sydney, din 20 august, nu a fost consensual.

La intrarea în biserica Divina Pastora din Motril, pe coasta de sud a Spaniei, Bejar a declarat agenţiei spaniole de presă EFE că greva va continua "pe termen nelimitat, zi şi noapte". "Vânătoarea inumană şi sângeroasă care îl vizează pe fiul meu este ceva ce nu merită", a adăugat ea.

Cu toate acestea, un preot local, care s-a identificat ca fiind părintele Antonio, a declarat pentru Reuters că Bejar a fost dusă miercuri la un spital din Motril - oraşul în care a crescut fiul ei. "Ea nu se simţea bine din cauza caniculei şi a tuturor celorlalte lucruri", a declarat el reporterilor. "Picioarele i se umflaseră şi era foarte obosită. De asemenea, devenise foarte neliniştită".

EFE notează că Bejar a răspuns în mod satisfăcător la tratament înainte de a fi externată şi a fost însoţită de fiul ei când a părăsit spitalul.

Rubiales a fost suspendat sâmbătă de către FIFA, la o zi după ce a insistat că nu va demisiona şi a susţinut că sărutul a fost "reciproc şi consensual".

Liderii regionali ai federaţiei de fotbal i-au cerut preşedintelui Rubiales să demisioneze imediat, în timp ce procurorii spanioli au deschis o anchetă preliminară pentru a stabili dacă incidentul reprezintă o infracţiune de agresiune sexuală.

De asemenea, Tribunalul Sportiv din Spania (TAD) s-a reunit luni pentru a discuta cererea guvernului spaniol de suspendare a lui Rubiales, o decizie nefiind încă anunţată.

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat pentru L'Equipe că acţiunile lui Rubiales au fost " inadecvate". În primele sale comentarii cu privire la incident, Ceferin a spus "Sunt avocat şi unul dintre vicepreşedinţii FIFA. Orice comentariu pe care l-aş putea face ar suna ca o presiune. Trebuie doar să spun că sunt trist că un astfel de eveniment umbreşte victoria echipei naţionale spaniole".

În social media a apărut o înregistrare video în care Hermoso şi coechipierele sale râd şi discută despre sărut în autobuzul echipei după meci.

Hermoso pare să vadă un meme cu fostul portar al naţionalei masculine a Spaniei, Iker Casillas, sărutând-o pe soţia sa de atunci, Sara Carbonero, în timpul unui interviu după victoria ţării sale la Cupa Mondială din 2010.

Ea spune despre Rubiales: "Vine şi mă îmbrăţişează aşa".

Într-un comunicat în care neagă că sărutul a fost consimţit, Hermoso a precizat: "Simt nevoia să raportez acest incident, deoarece cred că nicio persoană, în orice mediu de lucru, sportiv sau social, nu ar trebui să fie victima acestor tipuri de comportamente neconsensuale. M-am simţit vulnerabilă şi m-am simţit victima unui act impulsiv, sexist şi deplasat, fără niciun consimţământ din partea mea.

Ea a adăugat că a fost pusă "sub o presiune continuă" pentru a ajuta cu o "declaraţie care să justifice" acţiunile lui Rubiales - la fel ca şi familia, prietenii şi coechipierele ei.

"Spania este hotărâtă să pună capăt sexismului"

Ministrul spaniol interimar al Egalităţii, Irene Montero, a declarat că societatea spaniolă trebuie să rupă "pactul tăcerii" şi să înceteze să mai normalizeze comportamentul sexist, deşi speră că sprijinul larg acordat lui Hermoso în urma incidentului se va dovedi un punct de cotitură.

"Spania este o societate feministă în care sexismul încă există, dar este hotărâtă să pună capăt sexismului", a declarat Montero. " Transmitem mesajul corect lumii, că sexismul a luat sfârşit. Poate că ar fi fost de dorit ca acest pact al tăcerii să fie rupt cu mai multă forţă şi fermitate. Dar cred că a început să se fisureze şi acesta este un pas foarte important".

Incidentul a declanşat proteste în întreaga Spanie în sprijinul lui Hermoso şi faţă de Rubiales.

Biroul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a sprijinit-o, de asemenea, pe Hermoso, afirmând că toată lumea are responsabilitatea de a "denunţa şi contesta" hărţuirea şi abuzul sexual.

Cum a ajuns situaţia în acest punct?

20 august - În timpul ceremoniei de după finala Cupei Mondiale, jucătoarea spaniolă Jenni Hermoso este îmbrăţişată mai întâi şi apoi sărutată pe buze de Luis Rubiales. Hermoso reacţionează ulterior la sărut în timpul unei transmisiuni în direct şi spune că "nu i-a plăcut".

21 august - Rubiales îşi cere scuze, afirmând că îi "pare rău pentru cei care s-au simţit jigniţi", după ce a fost aspru criticat de alte fotbaliste, de mass-media şi chiar de primul ministru spaniol, unii dintre aceştia cerându-i să demisioneze.

24 august - FIFA deschide o procedură disciplinară pentru a analiza acţiunile lui Rubiales.

25 august - La o reuniune de urgenţă a federaţiei spaniole de fotbal, Rubiales, sfidător, a insistat că nu va demisiona şi a spus că sărutul a fost "consensual".

25 august - Guvernul spaniol a anunţat că a început procedurile legale pentru suspendarea lui Rubiales, iar secretarul spaniol al sportului a declarat că "doreşte ca acesta să fie momentul MeToo al fotbalului spaniol".

25 august - În cursul aceleiaşi zile, Hermoso publică un comunicat pe Instagram în care respinge afirmaţiile lui Rubiales, spunând că "în niciun moment... sărutul său nu a fost consimţit".

25 august - 81 de jucătoare spaniole - inclusiv toate cele 23 de jucătoare care au mers la Cupa Mondială feminină - anunţă că nu vor juca pentru echipa feminină a Spaniei până când Rubiales nu va fi demis din funcţie.

26 august - Federaţia Spaniolă de Fotbal (RFEF) anunţă că va intenta o acţiune în justiţie pentru "fiecare minciună care se răspândeşte".

26 august - FIFA anunţă că îl suspendă provizoriu pe Rubiales în aşteptarea rezultatului procedurii disciplinare.

26 august - Selecţionerul Jorge Vilda, câştigător al Cupei Mondiale, îl critică pe Rubiales, în timp ce întregul său staf tehnic demisionează în semn de protest faţă de preşedintele federaţiei.

27 august - Delegatul federaţiei pentru protocolul privind violenţa sexuală confirmă că este în curs de desfăşurare o anchetă internă asupra evenimentelor.

28 august - Mama lui Rubiales intră în greva foamei într-o biserică din Motril, oraşul său natal.

28 august - Procurorii spanioli deschid o anchetă preliminară pentru a vedea dacă incidentul constituie o infracţiune de agresiune sexuală.

28 august - Liderii regionali ai RFEF îi cer lui Rubiales să demisioneze imediat.

30 august - Mama lui Rubiales este transportată la spital în a treia zi de greva foamei.

31 august – Mama lui Rubiales este externată.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.