Constantin Lupulescu şi Bogdan Deac au urcat în clasamentul mondial după Superbet Chess Classic Romania 2021, afirmă maestrul internaţional Gabriel Grecescu. Superbet Chess Classic Romania 2021, prima etapă a circuitului mondial Grand Chess Tour 2021, proiect creat de multiplul campion de şah Garry Kasparov, s-a încheiat, luni, la Bucureşti, cu victoria marelui maestru azer Shakhriyar Mamedyarov, care a plecat acasă cu trofeul concursului şi cu marele premiu de 90.000 de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turneul organizat de Fundaţia Superbet i-a adus la Bucureşti pe opt dintre cei mai buni jucători de şah din lume ai acestui moment şi, în mod excepţional, a permis intrarea în competiţie, ca wildcard, a celor mai buni jucători din România – Constantin Lupulescu (numărul 1 naţional) şi Bogdan Deac (numărul 2 naţional). 

După nouă zile de concurs intens, urmărit cu pasiune de iubitorii şahului din România, maestrul internaţional Gabriel Grecescu analizează evoluţiile din turneu şi consecinţele acestuia.

Nouă runde de şah, 10 şahişti care au jucat fiecare cu fiecare, un singur mare câştigător al turneului. Care au fost, din punctul dvs. de vedere, cele mai interesante momente ale competiţiei?

Gabriel Grecescu: Primul şoc al turneului a fost victoria lui Bogdan Deac din runda a II-a, când l-a învins cu piesele negre pe marele maestru francez Maxime Vachier-Lagrave. Momentul culminant s-a petrecut când Maxime a împins pionul la g4. Această mutare este surprinzătoare, pentru că şi-a slăbit propriul Rege şi a dat startul unui atac extrem de periculos. Replica lui Bogdan a fost pe măsură: el a găsit un sacrificiu de pion prin care i-a descentrat piesele marelui maestru francez. Să nu uităm, Bogdan a fost singurul junior din competiţie, deci performanţa lui este cu atât mai notabilă.

Un alt moment de bucurie pentru şahul românesc s-a petrecut imediat în runda următoare, când cel mai bine cotat jucător român, Constantin Lupulescu, a reuşit să-l învingă pe numărul 6 mondial, Anish Giri. Era cea de-a doua victorie românească într-o competiţie cu cei mai buni jucători de şah ai lumii.

Grupul de jucători a rămas compact până la jumătatea turneului, dar Shakhriyar Mamedyarov a rupt ritmul şi a reuşit trei victorii consecutive, iar astfel s-a distanţat de plutonul urmăritor. Momentul în care s-a decis cu adevărat câştigătorul întrecerii, s-a petrecut în runda a 7-a, când marele maestru azer a reuşit o victorie extrem de importantă în faţa numărul doi mondial, Fabiano Caruana.

Bogdan Deac a ieşit pe locurile VII-VIII, la egalitate cu Fabiano Caruana, numărul 2 mondial, iar Constantin Lupulescu pe locul IX-X, la egalitate cu Maxime Vachier-Lagrave, campionul naţional al Franţei şi numărul 14 mondial. Dincolo de clasament, ce a însemnat pentru jucătorii români acest turneu?

Gabriel Grecescu: Aş pune pe primul loc faptul că au avut şansa de a lupta împotriva celor mai buni din lume. Şi-au testat forţele, deschiderile, rezistenţa, inventivitatea, avându-i ca adversari pe cei mai experimentaţi jucători ai planetei. Pe lângă aspectele tehnicile, jucătorii noştri au beneficiat de o expunere mondială cum nu au mai avut până în acest moment. Acest lucru îi va ajuta cu siguranţă în viitorul apropiat să obţină invitaţii şi la alte turnee de top şi oferte de la marile echipe de şah din Europa.

Ce urmează acum în Circuitul Grand Chess Tour 2021?

Gabriel Grecescu: Favorit pentru câştigarea circuitului este Shakhriyar Mamedyarov în urma celor 13 puncte Grand Chess Tour acumulate. Dar mai sunt încă 4 etape de jucat, iar ceilalţi jucători nu au abandonat lupta: Paris Rapid & Blitz: June 16 - 23, 2021, Paris, France; Croatia Rapid & Blitz: July 5 - 12, 2021, Zagreb, Croatia; St Louis Rapid & Blitz: August 9 - 16, 2021, St. Louis, Missouri USA; Sinquefield Cup: August 16 – 28, 2021, St. Louis, Missouri USA.

Ce s-a schimbat în clasamentul mondial în urma turneului Superbet Chess Classic Romania 2021?

Gabriel Grecescu: Deşi Fabiano Caruana a pierdut 14,4 puncte ELO, îşi menţine poziţia a doua. Shakhriyar Mamedyarov a câştigat 12,4 puncte ELO şi a urcat 3 locuri în clasamentul FIDE, până pe poziţia a 5-a. Levon Aronian a strâns doar 0,7 puncte ELO şi coborât o poziţie, până pe locul 6. În urma celor 1,6 puncte câştigate Alexander Grischuk se menţine pe poziţia a 7-a. Anish Giri a pierdut 3,9 puncte ELO şi a coborât două trepte până pe locul 8. Wesley So a câştigat 2,4 puncte şi se menţine pe poziţia 9. Teimour Radjabov a pierdut 1,9 puncte şi se menţine pe poziţia a 10-a. Francezul Maxime Vachier-Lagrave a pierdut 11,3 puncte şi a coborât 4 locuri până pe poziţia 16. Constantin Lupulescu a câştigat 2,9 puncte şi a urcat până pe locul 82 mondial, asta însemnând un progres de 5 poziţii. Bogdan Deac a câştigat 12 puncte ELO şi a urcat 25 de poziţii în clasamentul mondial, şi se apropie cu paşi repezi de top 100. În topul celor mai buni juniori din lume, a urcat pe locul al treilea.

Cum am putea să explicăm publicului larg, celor care nu urmăresc neapărat lumea şahului, ce înseamnă Grand Chess Tour şi ce înseamnă această competiţie pentru România?

Gabriel Grecescu: Pentru publicul larg, cel mai elocvent este să comparăm Grand Chess Tour cu seria turneelor de Grand Slam din tenis sau circuitul de Formula 1. Dincolo de această comparaţie, Grand Chess Tour înseamnă pentru România un vis nebun devenit realitate. Dacă în urmă cu câţiva ani mi-ar fi spus cineva că România va găzdui două etape Grand Chess Tour, în 2019 şi 2021, i-aş fi spus că poate liniştit să se deplaseze numai în diagonală. Acum însă avem deja anunţul oficial că România va găzdui o nouă etapă a competiţiei în mai 2022 şi va fi tot de şah clasic. Pentru şahul românesc este extraordinar!

Apoi mai este şi această şansă pe care au primit-o jucătorii români în 2021. Dacă în 2019 a părut incredibil să-i vedem pe toţi aceşti super mari maeştri jucând la Bucureşti, nimeni nu şi-ar fi imaginat că în 2021 vom vedea şi un jucător român printre aceşti titani. Dar doi jucători români?!

Au fost mulţi copii în sală, printre invitaţi. Urmăreau cu pasiune jocul, anticipau mişcări, iar, la finalul partidelor, le cereau autografe jucătorilor. Ce pot învăţa copiii din această competiţie şi, în general, din şah?

Gabriel Grecescu: Pentru copiii prezenţi la acest turneu mesajul a fost foarte clar: dacă munceşti, ai şansa să faci performanţă în România, să lupţi împotriva celor mai buni, chiar la tine acasă. Câte sporturi de la noi din ţară se pot lăuda cu aşa ceva? Cu siguranţă mulţi dintre ei au fost inspiraţi de Bogdan Deac, pentru că el este încă junior, iar diferenţa de vârstă nu este atât de mare. L-au văzut făcând remiză împotriva numărului doi mondial, Fabiano Caruana. Să nu uităm că marele maestru american nu a pierdut nici o partidă de şah clasic la meciul meciul pe care l-a avut pentru titlul mondial împotriva lui Magnus Carlsen. L-au văzut şi pe Constantin Lupulescu, pe care mulţi dintre îl mai întâlniseră şi la alte turnee, dar acum el se lupta cu cei mai buni din lume. Au înţeles că se poate şi că barierele sunt făcute ca să fie doborâte, şi orice este posibil. Trebuie doar să crezi şi să munceşti. Faptul că au reuşit să-şi vadă idolii, să facă poze cu ei, să primească autografe, este un alt vis devenit realitate pentru micii şahişti. Mai există şi o altă categorie de copii. Cei care nu s-au apucat încă de şah. Dar acest turneu le poate schimba viaţa şi să înceapă să se bucure de magia jocului cu 64 de pătrăţele. Este un joc care dezvoltă inteligenţa, gândirea analitică, abilităţile de a dezvolta strategii şi tactici. Adică abilităţi pe care le pot folosi apoi în viaţa lor de zi cu zi, la şcoală şi, mai târziu, în viaţa profesională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.