Pilotul britanic de la Mercedes, Lewis Hamilton, a câştigat, duminică, Marele Premiu al SUA, a XVIII-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, el fiind urmat de coechipierul său, germanul Nico Rosberg (+4.520), şi de australianul Daniel Ricciardo de la Red Bull (+19.692).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În clasamentul general al piloţilor, Hamilton s-a apropiat la 26 de puncte de liderul Rosberg, dar germanul este în "ţinta" de locuri secunde, care îi poate asigura titlul mondial, dacă o va respecta şi în următoarele trei curse rămase din acest sezon.

Pe Circuit of the Americas de la Austin, locul al patrulea a fost ocupat de Sebastian Vettel de la Ferrari (+43.134), al cincilea a fost spaniolul Fernando Alonso de la McLaren-Honda (+1:33.953), iar al şaselea a trecut linia de sosire un alt spaniol, Carlos Sainz jr. de la Toro Rosso (+1:36.124).

Pe locurile 7-10 s-au clasat în ordine brazilianul Felipe Massa de la Williams, mexicanul Sergio Perez de la Force India, britanicul Jenson Button de la McLaren-Honda şi francezul Romain Grosjean de la Haas, toţi la un tur faţă de învingător.

Olandezul Max Verstappen de la Red Bull şi finlandezul Kimi Raikkonen de la Ferrari au abandonat.

După plecarea dezastruoasă în cursa precedentă, de la Suzuka, atunci când a pierdut şase poziţii în câteva sute de metri, Lewis Hamilton a reuşit în sfârşit un start curat. Aflat în pole position, britanicul s-a instalat imediat la conducere şi nu a cedat primul loc până la final, trecându-şi în palmares a 50-a victorie în Formula 1. Hamilton a pilotat impecabil, fără greşeală şi fără a fi pus în pericol de vreun adversar, deşi nu s-a distanţat foarte mult de urmăritori. Însă aceşti au avut de furcă între ei, pentru că Rosberg, clasat al doilea pe grilă, a fost întrecut după start de Ricciardo. Australianul nu l-a periclitat pe lider şi l-a ţinut o vreme la distanţă pe Rosberg. Germanul a căutat cu asiduitate revenirea pe locul secund, poziţie râvnită pentru că, dacă o va ocupa până la final, în cele trei curse rămase, nu poate pierde titlul mondial, chiar dacă Hamilton va câştiga tot.

Şi norocul i-a surâs lui Rosberg. Monopostul lui Verstappen a suferit o problemă la cutia de viteze în turul 30/56, iar olandezul a rulat mult timp în treapta întâi, cu 50 de kilometri pe oră, în speranţa că maşina sa îşi va reveni. Pilotul de la Red Bull a ieşit de pe pistă în cele din urmă într-o zonă sigură, dar comisarii FIA au arborat safety car virtual din acest motiv. Rosberg a fost într-o poziţie ideală pentru a intra la boxe şi efectua schimbul de pneuri, suflându-i astfel poziţia lui Ricciardo.

Australianul nu s-a mai putut apropia de pilotul de la Mercedes, care a terminat pe locul secund. Ricciardo a ocupat ultima treaptă a podiumului şi l-a pus la festivitatea de premiere pe actorul Gerard Butler, care a intervievat piloţii după cursă, să bea Red Bull din pantoful său. Iar "Regele Leonidas" s-a conformat, spre amuzamentul întregii asistenţe.

Locul a patrulea a fost ocupat de Sebastian Vettel de la Ferrari, plecat al şaselea de pe grilă. Vettel nu s-a prea distins cu nimic, dar a profitat de cele două abandonuri de marcă.

MP al SUA a avut şi evenimente amuzante, privite din exterior, dar dezamăgitoare pentru cei implicaţi. Verstappen a intrat la boxe în turul 27, însă spre surprinderea sa nu îl aştepta nimeni cu pneurile pregătite pentru schimb. "Ce s-a întâmplat, Max?", l-a întrebat uluit pe tânărul pilot inginerul său de cursă. "Îmi cer scuze, mi s-a părut că m-aţi chemat la standuri", a fost explicaţia lui Verstappen.

A urmat o agitaţie care a durat multe secunde până au fost găsite toate cele patru pneuri. Max Verstappen era, înaintea acestui incident, pe locul patru şi punea presiune pe Rosberg. La ieşirea de la boxe, el a pierdut trei poziţii, apoi a abandonat.

Şi la Ferrari a fost degringoladă. Raikkonen a intrat la boxe în turul 39, tot de pe locul 4. După un schimb de pneuri care nu a părut în neregulă, finlandezul a oprit la scurtă distanţă de intrarea pe pistă. "Cred că ţi-a rămas un pistol (n.r. - folosit pentru deşurubarea bolţului de prindere a roţii) înfipt într-o roată", i s-a spus Raikkonen. El a rulat cu spatele înapoi pe linia boxelor, apoi a parcat monopostul într-o zonă mai sigură, după care a coborât şi a trecut nervos printre mecanicii săi, neacordându-le nicio atenţie. Reluările nu au arătat niciun obiect ataşat de vreo roată, fiind posibilă o strângere insuficientă a vreuneia. Totuşi, Raikkonen va fi anchetat de comisarii FIA pentru părăsirea standurilor în mod nesigur.

De aceste abandonuri a profitat Fernando Alonso, al 12-lea la start. Spaniolul de la McLaren i-a depăşit în ultimele tururi pe Felipe Massa şi pe Carlos Sainz, pentru a obţine un foarte bun loc 5. La rândul său, pilotul de la Toro Rosso a reuşit un excepţional loc 6, cu cel mai slab motor din F1. Toro Rosso foloseşte motoare Ferrari din 2015, care nu au fost şi nu vor fi îmbunătăţite niciodată pe parcursul acestui sezon. Dar monopostul celei de-a doua echipe a Red Bull a reuşit să întreacă la Austin maşini echipate cu motoare Mercedes, cum ar fi cele ale lui Massa şi Perez, sau cu Ferrari 2016 al lui Grosjean.

După rezultatele înregistrate în MP al SUA, clasamentul piloţilor, primele zece poziţii, este următorul:

1. Nico Rosberg 331 puncte;

2. Lewis Hamilton 305;

3. Daniel Ricciardo 227;

4. Sebastian Vettel 177;

5. Kimi Raikkonen 170;

6. Max Verstappen 165;

7. Sergio Perez 84;

8. Valtteri Bottas 81;

9. Nico Hulkenberg 54;

10. Fernando Alonso 52.

Clasamentul constructorilor este următorul:

1. Mercedes  636 de puncte;

2. Red Bull  400;

3. Ferrari  347;

4. Force India  138;

5. Williams  130;

6. McLaren  74;

7. Toro Rosso  55;

8. Haas F1  29;

9. Renault  8;

10. Manor  1;

11. Sauber 0.

Următoarea etapă, Marele Premiu al Mexicului, va avea loc la 30 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.