Jucătorii echipei Milwaukee Bucks nu s-au prezentat la partida cu numărul 5 din disputa cu Orlando Magic, programată miercuri, după ce un poliţist alb l-a rănit grav prin împuşcare pe un tânăr afro-american, Jacob Blake, la Kenosha, Wisconsin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaintea meciului care i-ar fi putut califica în semifinalele Conferinţei de Est, baschetbaliştii de la Milwaukee Bucks au rămas la vestiare, în timp ce jucătorii de la Orlando Magic erau pe teren, la încălzire. După un timp, şi aceştia din urmă au revenit la vestiare.

Potrivit lequipe.fr, gestul este un protest după o acţiune disproporţionată a poliţiei din Wisconsin, statul în care joacă Bucks, în urma căreia un bărbat de culoare de 29 de ani a fost împuşcat de şapte ori în spate în timp ce era neînarmat şi încerca să părăsească scena unei lupte între două femei pe care le despărţise.

Blake va rămâne, probabil, paralizat pe viaţă. Intervenţia poliţiei a fost filmată, gloanţele lovindu-l pe bărbat în spate, în timp ce încerca să se urce în maşina lui, unde, potrivit avocatului acestuia, erau trei dintre copiii săi, băieţi cu vârstele de trei, cinci şi opt ani.

Boicotul jucătorilor de la Milwaukee Bucks urma să fie repetat şi de alte echipe, astfel că NBA a decis să amâne toate partidele de miercuri, Milwaukee - Orlando, Houston - Oklahoma City şi Los Angeles Lakers - Portland.

"Ţinând cont de decizia jucătorilor echipei Milwaukee Bucks de a nu disputa al cincilea lor meci împotriva formaţiei Orlando Magic, această întâlnire şi celelalte două, dintre Houston Rockets şi Oklahoma City Thunder, precum şi între Los Angeles Lakers şi Portland Trail Blazers au fost amânate", a precizat liga nord-americană de baschet, fără a preciza data reprogramării partidelor.

Sindicatul arbitrilor NBA şi-a anunţat "solidaritatea cu decizia jucătorilor de a boicota meciurile din această seară (n.r. - miercuri) pentru a protesta faţă de uciderea nejustificată şi continuă a bărbaţilor şi femeilor de culoare de către forţele de ordine.

"În ţara noastră există probleme mai mari decât baschetul şi sperăm că acestea vor inspira schimbarea", a precizat sindicatul, potrivit lefigaro.fr.

În aceste condiţii, restul sezonului NBA, reluat la finalul lunii iulie, în "bula" de la Disney World din Orlando, după întreruperea cauzată de pandemia de coronavirus, ar putea fi oprit definitiv.

Cazul lui Blake vine după cel al lui George Floyd, un alt afro-american, ucis, la 25 mai, la Minneapolis, de un poliţist alb care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul victimei aproape nouă minute. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.