Jocurile Olimpice de iarnă s-au încheiat, duminică, printr-un spectacol de două ore pe arena din Pyeongchang, sub semnul “noului val” şi al armoniei, o sărbătorire a sporturilor şi concurenţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La fel ca la ceremonia de deschidere, festivitatea de închidere a început tot cu focuri de artificii, însă după ce 102 patinatori, numărul seturilor de medalii acordate la Pyeongchang, au ilustrat sporturile care au făcut parte din programul JO de iarnă din acest an. La finalul acestui prim moment artistic, patinatorii au format cercurile olimpice.

FOTO: Facebook Pyeongchang 2018
FOTO: Facebook Pyeongchang 2018

Sportivii au defilat împreună, sub privirile preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in şi şefului CIO Thomas Bach, dar şi ale Ivankăi Trump, aflată în tribuna oficială.

Delegaţia României a avut-o portdrapel pe Raluca Strămăturaru. Purtătorii de drapel au intrat pe stadion şi s-au aşezat în cerc în mijlocul arenei, iar apoi au venit şi componenţii echipelor.

 #Olympics #PyeongChang2018 #ClosingCeremony pic.twitter.com/TICRUDbq1r

Schioarele medaliate la 50 de km mass start, în frunte cu Marit Bjoergen (Norvegia), şi schiorii de la 50 de kilometri, probă în care aurul olimpic a fost câştigat de finlandezul Iivo Niskanen, au urcat pe podium în cadrul festivităţii de pe Stadionul Olimpic, în aplauzele publicului sud-coreean şi ale celorlalţi sportivi, prezenţi în tribună.

Flacăra de la Stadionul Olimpic a fost stinsă de "fulgi de zăpadă" porniţi din centrul arenei, după ce Thomas Bach a ţinut discursul de final în care le-a mulţumit sud-coreenilor pentru că au deschis noi orizonturi. Bach a rostit şi câteva cuvinte în coreeană. Tonganul Pita Taufatofua a făcut din nou deliciul publicului, la fel ca la ceremonia de deschidere, apărând în aceeaşi ţinută, cu pieptul gol şi dat cu ulei pe corp. El şi alţi sportivi, între care şi Martin Fourcade şi Lindsey Vonn, reprezentând cele cinci continente, au fost invitaţi de Bach pentru a forma o inimă, simbolul JO de la Pyeongchang.

Festivitatea de la Pyeongchang a inclus momente artistice în care armonia şi convergenţa, îmbinarea dintre tradiţional şi modern au fost ilustrate prin muzică şi dans.

FOTO: Facebook Olympic Channel
FOTO: Facebook Olympic Channel

Tema ceremoniei a fost “noul val”, dorindu-se ca show-ul să fie unul orientat către viitor şi ca Pyeongchang să reprezinte un punct de plecare, într-o atmosferă de festival în care au fost sărbătorite eforturile tuturor sportivilor implicaţi în competiţie. Sud-coreenii au predat ştafeta duminică Beijingului, care va găzdui ediţia din 2022 a JO de iarnă.

Un moment memorabil a fost cel în care numeroase drone au format imaginea mascotei Soohorang şi apoi o inimă deasupra arenei.

Spectatorii şi sportivii au fost încântaţi de intervenţiile dinamice al vedetei sud-coreene CL şi trupei EXO, iar apoi emoţionaţi de intonarea imnului olimpic de către un copil de 11 ani.

FOTO: Twitter Olympics
FOTO: Twitter Olympics

La finalul spectacolului, sportivii şi spectatorii au dansat în ritmurile muzicii lui DJ Rayden şi Martin Garrix.

La Jocurile Olimpice de la Pyeongchang au participat aproape 3.000 de sportivi din 92 de ţări. Pe primul loc în clasamentul pe naţiuni a încheiat Norvegia, cu 39 de medalii (14 de aur, 14 de argint şi 11 de bronz). Dintre norvegieni, legendara Marit Bjoergen a obţinut două medalii de aur, una de argint şi trei de bronz la schi fond şi a devenit cel mai medaliat sportiv din istoria JO de iarnă (15).

Poziţia a doua în ierarhia pe naţiuni a fost ocupată de Germania (31 de medalii – 14 de aur, 10 de argint, 7 de bronz), iar pe locul trei a încheiat Canada (29 de medalii – 11 de aur, 8 de argint, 10 de bronz).

Şi reprezentanţii Rusiei, care au concurat sub titulatura Sportivii Olimpici ai Rusiei (OAR) şi sub drapelul olimpic, au obţinut 17 medalii, dintre care două de aur, şase de argint şi nouă de bronz. Rusiei i-ar fi putut fi ridicată suspendarea de către CIO pentru ceremonia de închidere a JO, dar doi componenţi ai delegaţiei, Nadejda Sergheeva şi Alexander Kruşelnişki, au fost depistaţi pozitiv, astfel că sportivii ruşi au pierdut şansa de a defila sub propriul drapel.  

Dintre sportivii români, cea mai bună clasare a obţinut-o Raluca Strămăturaru, locul 7 la sanie simplu feminin. Strămăturaru a făcut parte şi din ştafeta de sanie care a ocupat locul 10, alătri de Valentin Creţu, Cosmin Eugen Atodiresei şi Ştefan Musei.

Rezultatele sportivilor din România la JO-Pyeongchang au fost următoarele:

Biatlon

Ştafetă 4x7,5 km masculin – George Răzvan Buta, Nicolae Remus Faur, Gheorghe Iulian Pop, Cornel Dumitru Puchianu, locul 14

20 km individual masculin – George Răzvan Buta – locul 37, Cornel Dumitru Puchianu – locul 55, Gheorghe Iulian Pop – locul 69, Nicolae Remus Faur – locul 74

12,5 km urmărire masculin – Cornel Dumitru Puchianu – locul 58

10 km sprint masculin – Cornel Dumitru Puchianu – locul 60, Nicolae Remus Faur – locul 68, Gheorghe Iulian Pop – locul 86, Marius Petru Ungureanu – locul 87

7,5 km sprint feminin - Eva Tofalvi, locul 81

15  km feminin – Eva Tofalvi, locul 84

Bob

Două persoane feminin – Maria Adela Constantin, Andreea Grecu, locul 15 (a urcat o poziţie, de pe 16, după descalificarea rusoaicei Nadejda Sergheeva)

Două persoane masculin – Nicolae Ciprian Daroczi, Mihai Cristian Tentea, locul 18

Patru persoane masculin - Dorin Alexandru Grigore, Paul Septimiu Muntean, Florin Cezar Crăciun şi Levente Andrei Bartha, locul 29

Patinaj viteză

500 m feminin – Alexandra Ianculescu, locul 31

Sărituri cu schiurile

Trambulină normal feminin – Daniela Vasilica Haralambie – locul 25

Schi fond

Sprint liber echipe masculin – Alin Florin Cioanca, Paul Constantin Pepene, locul 18

Skiatlon masculin, 15+15 km  - Paul Constantin Pepene, locul 24

50 km mass start clasic - Paul Constantin Pepene, locul 32

15 km masculin – Paul Constantin Pepene, locul 37, Alin Florin Cioanca – locul 43

Sprint clasic masculin – Alin Florin Cioanca, locul 47

10 km liber feminin – Timea Lorincz, locul 53

Sprint clasic feminin – Timea Lorincz, locul 61

Schi alpin

Coborâre feminin – Ania Monica Germaine Caill, locul 28

Super G feminin – Ania Monica Germaine Caill, locul 36

Slalom uriaş masculin – Alexandru George Barbu, locul 55

Slalom masculin – Alexandru George Barbu nu a terminat cursa

Sanie

Simplu feminin – Raluca Nicoleta Strămăturaru, locul 7

Ştafetă echipe – Cosmin Eugen Atodiresei, Valentin Creţu, Ştefan Musei, Raluca Nicoleta Strămăturaru, locul 10

Dublu masculin – Cosmin Eugen Atodiresei, Ştefan Musei, locul 19

Simplu masculin – Valentin Creţu – locul 29, Theodor Andrei Aurelian Turea – locul 31

Skeleton

Individual feminin – Maria Marinela Mazilu, locul 18

Individual masculin – Dorin Dumitru Velicu, locul 25

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.