Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au început, vineri, cu o ceremonie în celebrul Cuib de Pasăre, la care nu au putut asista mulţi spectatori, din cauza pandemiei de coronavirus. Evenimentul a fost boicotat diplomatic de câteva naţiuni importante, între care SUA şi Marea Britanie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia s-a desfăşurat sub semnul primăverii, conform calendarului chinezesc în aceste zile fiind Lichun (3-5 februarie, începutul primăverii), dar şi al fulgului de nea. Chinezii cred că frigul extrem aduce viaţă nouă, de aceea este sărbătorită primăvara în ciuda temperaturilor foarte scăzute.  

Beijing a devenit vineri primul oraş gazdă a unei ediţii a Jocurilor Olimpice de vară (2008) şi a unei ediţii a JO de iarnă (2022). Spre deosebire de ceremonia de deschidere din 2008, la care tribunele au fost pline şi au participat 15.000 de figuranţi şi artişti, de această dată au fost mult mai puţini spectatori şi nu s-au vândut bilete, ci s-au acordat invitaţii. Spectacolul a fost realizat cu 4.000 de persoane.

Regizorul ceremoniei a fost acelaşi ca în 2008, Zhang Yimou.

La defilarea sportivilor, România a fost a 45-a delegaţie. Drapelul tricolor a fost purtat de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene.

Conform tradiţiiei olimpice, prima naţiune care a defilat a fost Grecia, unde au fost create Jocurile Antice. Penultima naţiune care a defilat a fost Italia, gazda ediţiei din 2026, de la Milano, iar ultima a fost gazda de acum, China. Fiecare delegaţie a defilat în spatele unui purtător de pancartă cu numele naţiunii, obiect care avea formă de fulg de nea. La final, cei 91 de fulgi de nea s-au unir pentru a forma un fulg mare, încadrat de ramuri de măslin care simbolizează pacea şi armonia.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, le-a mulţumit în discursul său de start tuturor celor care se află de doi ani în prima linie în lupta cu pandemia de coronavirus. Bach a mai subliniat că Jocurile Olimpice vor fi o competiţie fără discriminare şi a făcut un apel către autorităţile politice să respecte armistiţiul olimpic. “Daţi o şansă păcii!”, a afirmat el. “Nu va exista discriminare. În lumea aceasta fragilă, în care dezbinarea şi neîncrederea sunt în creştere, noi le vom arăta tuturor că e posibil să fim rivali în întregere trăind în acelaşi timp în pace şi respect reciproc. Aceasta este misiunea JO: să ne aducă împreună într-o competiţie paşnică, să construim punţi, să susţinem unitatea în diversitate”, a mai spus Bach.

Jocurile au fost declarate deschise de Xi Jinping, preşedintele Chinei.

Steagul olimpic a fost adus în arenă de olimpici chinezi din diverse generaţii, iar după depunerea jurământului de către sportivi şi momente emoţionante cu protagonişti copii, a avut loc ultima parte a ştafetei forţei olimpice. Flacăra a fost plasată apoi în centrul fulgului de nea format din fulgii cu numele ţărilor participante şi încadrat de ramuri de măslin. Focuri de artificii, primul în formă de fulg de nea, au marcat finalul ceremoniei.

Startul Jocurilor Olimpice atrage cu sine şi startul armistiţiului olimpic. CIO a adoptat rezoluţia în decembrie, prin care în perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice Beijing 2022,  "se face apel la toate statele membre să coopereze cu Comitetul Internaţional Olimpic şi cu Comitetul Internaţional Paralimpic în eforturile lor de a folosi sportul ca instrument de promovare a păcii, dialogului şi reconcilierii în zonele de conflict în timpul şi după perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice.” Prin Armistiţiul Olimpic sau "Ekecheiria" se solicită " aruncarea armelor şi încetarea tuturor ostilităţilor din întreaga lume, astfel încât oamenilor să li se ofere pacea şi şansa reconcilierii".

La JO de la Beijing participă aproape 3.000 de sportivi. În total vor fi decernate 109 medalii la 15 discipline olimpice.

România este reprezentată de următorii sportivi:

• Sanie – Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă);

• Bob - Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin); Mihai Tentea ( bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane);

• Schi Alpin - Maria Constantin (slalom, slalom uriaş - feminin), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş - masculin);

• Sărituri cu schiurile - Daniela Haralambie (NH feminin), Andrei Feldorean (NH, LH - masculin), Daniel Cacina (NH, LH - masculin), Sorin Mitrofan (NH, LH – masculin);

• Schi fond - Timea Lorincz (skiatlon, sprint liber - feminin), Paul Pepene, Raul Popa (skiatlon, sprint liber, sprint echipe - masculin),

• Biatlon - Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire - feminin), George Colţea (sprint, individual, urmărire – masculin);

• Patinaj Viteză – Mihaela Hogaş (feminin 500 m, 1000 m).

Jocurile Olimpice se vor încheia la 20 februarie, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc între 4-13 martie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.