Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă transmisă pe Facebook, că toţi sportivii vor fi testaţi pentru Sars-CoV-2 înaintea intrării în cantonament după relaxarea restricţiilor, dar organizatorii de competiţii şi cluburile vor trebui să găsească sursele de finanţare pentru a susţine această acţiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Orice fel de formă de pregătire, orice fel de competiţie nu va demara fără o testare, care probabil se va repeta. Toate stagiile de pregătire vor debuta cu această testare, periodic va fi repetată şi cu siguranţă este o condiţie pe care am discutat-o deja cu Ministerul Sănătăţii pentru desfăşurarea acestor pregătiri şi competiţii. Organizatorii de competiţii şi cluburile vor trebui să găsească sursele de finanţare pentru a susţine aceste testări. Capacitatea noastră de testare este una limitată şi sunt situaţii în care nu putem testa zilnic toţi medicii care sunt în spitale pentru a se lupta cu coronavirusul", a declarat Stroe.

Un sportiv testat pozitiv cu noul coronavirus va duce la blocarea competiţiei în care evoluează, a precizat ministrul: "Dacă ne întâlnim cu situaţia infectării unui sportiv în mod clar şi limpede trebuie toată lumea să înţeleagă că pune în pericol sănătatea colegilor şi adversarilor şi practic un sportiv infectat, cel puţin în zona sporturilor de echipă, pune în pericol şi blochează întreaga competiţie. De asta măsurile sunt drastice şi bine definite şi articulate şi nu vrem să ajungem în această situaţie şi trebuie să punem sănătatea sportivilor înaintea oricăror motive de competiţii, trofee, medalii, performanţe, audienţe. Un sportiv infectat înseamnă blocarea competiţiei în care se găseşte. Nu putem desfăşura competiţii cu echipe carantinate sau sportivi carantinaţi, unii sănătoşi şi alţii infectaţi."

Stroe afirmă că nu poate oferi o dată la care se pot relua competiţiile de echipă, nici pentru reluarea antrenamentelor coective. Însă toate aceste activităţi vor fi foarte bine reglementate, ţinând cond de măsurile de protecţie necesare, înainte de a putea reîncepe.

"Şi eu îmi doresc reluarea activităţilor sportive, dar prioritatea absolută o reprezintă siguranţa publică şi sănătatea publică. Relaxarea trebuie făcută gradual, după nişte reguli clar şi bine definite în legile care guvernează această ţară, în niciun caz la mica înţelegere, în niciun caz la presiunea anumitor entităţi sau competiţii care au fost suspendate în acest moment de această criză. Momentul reluării încă nu a sosit, dar asta nu ne împiedică să ne gândim foarte bine şi din timp acest eveniment, pentru că trebuie să avem un plan concret pentru acest lucru, trebuie relansat într-un mod foarte, foarte atent. Dacă evoluţiile vor merge într-o direcţie bună, vom ajunge şi în momentul mult aşteptat al repornirii tuturor competiţilor şi activităţilor sportive. Momentul în care se va întâmpla acest lucru va fi foarte bine şi explicit descris de legi, de ordonanţe, de un cadru legislativ care să permită şi să descrie modul şi rigorile în care se vor desfăşura aceste competiţii. Luna iunie, din punctul meu de vedere, este un moment în care s-ar putea realiza acest lucru, dar este prematur, vă spun sincer, eu nu angajez niciun fel de afirmaţie publică în sensul stabilirii unei date sau a unei luni exacte. Sunt în discuţii cu Ministerul Sănătăţii de ceva vreme pentru a analiza. Avem studii medicale, lucrăm la un plan concret pentru măsurile pe care trebuie să le luăm pentru relansarea sportului, dar trebuie să o facem în mod gradual şi foarte atent. Contează foarte mult ca evoluţia acestei pandemii să fie una care să ne permită să putem relua activităţile sportive. Cu siguranţă, spectatorii vor mai avea de aşteptat. Orice formă de antrenament colectiv este limitată pentru o perioadă. Eu nu încurajez, fără a exista un cadru legislativ foarte bine definit, aceste antrenamente, fără expertiza, acordul epidemiologilor, Ministrului Sănătăţii, Ministerului de Interne. Sporturile de echipă vor avea un regim destul de riguros şi amănunţit în care vor fi descrise antrenamentele. Într-o fază incipientă se va lucra foarte mult individual, undeva la zece zile, după care gradual vor intra în antrenamente cu mai mulţi participanţi. Vom oferi public toate aceste detalii când va fi momentul", a precizat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.