Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că nu l-a invitat la Palatul Cotroceni pe olimpicul acuzat de dopaj, în condiţiile în care nu există o decizie definitivă în acest scandal, el spunând că poate fi făcută o "paralelă" cu politicienii cu probleme în justiţie, care trebuie să se "abţină" de la viaţa politică până când nu sunt declaraţi nevinovaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a făcut aceste precizări după ceremonia de decorare a olimpicilor români de la Rio care au obţinut medalii. Halterofilul Gabriel Sâncrăian nu a fost invitat la Palatul Cotroceni, Iohannis explicând că gestul este legat de "suspiciunea" apărută în cazul său.

"Am spus că este nevoie să aşteptăm să vedem care este decizia finală, iar dacă decizia finală va fi că nu poate fi acuzat de nimic şi rămâne cu medalia, bineînţeles că îl voi invita în mod special la Cotroceni şi îl voi decora", a spus preşedintele.

El a afirmat că "în mod interesant aici putem să tragem un pic o paralelă cu parlamentarii penali". "Este acelaşi lucru şi trebuie să repet: sunt politicieni care se fac că nu înţeleg de ce o persoană care este urmărită penală sau judecată sau condamnată nu trebuie să fie pe lista partidului pentru alegerile parlamentare", a explicat şeful statului.

Preşedintele a subliniat că principiul potrivit căruia nimeni nu este vinovat până când nu este condamnat definitiv rămâne valabil, însă politicienilor li se aplică şi alte "norme", el fiind aleşi ai poporului.

"(Parlamentarul - n.r.) nu trebuie să fie doar o persoană care merge acolo şi ridică mâna în numele partidului. Un parlamentar trebuie să reprezinte un etalon moral, ori o persoană care are dosar penal sau condamnare penală cum să reprezinte un etalon moral? De aceea susţin că o persoană care are astfel de probleme, indiferent dacă este vinovată sau nu, trebuie să se abţină să intre în viaţa politică, până când se clarifică această chestiune, iar atunci când este absolut de vină, toată cinstea, mergem mai departe", a spus preşedintele.

Iohannis a precizat că procesul de a-i face pe români să înţeleagă că o clasă politică curată va duce şi la o Românie mai curată durează şi de aceea este nevoie de repetarea mesajului că partidele nu trebuie să susţină candidaţi cu probleme, iar cetăţenii nu trebuie să îi voteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.