Mircea Apolzan, secretarul general al FRG, dar şi managerul Campionatelor Europene de gimnastică, a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre pregătirile care se fac înaintea competiţiei de la Cluj-Napoca, sala intrând de miercuri în procesul montării aparatelor. Acestea vin din Olanda, cu 14 TIR-uri şi au costat 700.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mircea Apolzan se află la Cluj-Napoca de patru zile şi se ocupă de tot ce înseamnă pregătirea Sălii Polivalente pentru competiţia care va debuta în 19 aprilie, dar şi primirea delegaţiilor, a oficialilor UEG şi tot ce presupune organizarea evenimentului la standardele cerute. Marţi seară au început să sosească TIR-urile cu aparate din Olanda, iar miercuri a început operaţiunea de montare a acestora.

- Mai sunt doar câteva zile până la startul Campionatului European. În ce stadiu sunteţi cu pregătirile?

- Se lucrează la cote maxime, timpul trece foarte repede. Au început să sosească aparatele de la firma Spieth Gymnastics, unde au fost comandate şi cei trei tehnicieni ai lor, plus specialiştii noştri au demarat lucrările de montare. Deocamdată se lucrează la podiumul oficial, pe care vor fi instalate aparatele în sala de competiţie, iar treptat, pe măsură ce vor sosi aparatele, pentru că vin eşalonat, se va trece la montarea şi în sălile de antrenament. Astăzi vom termina montarea podiumului.

- Ce înseamnă în plan financiar această operaţiune?

- Aparatele au fost comandate de noi, au costat 700.000 de euro, suma fiind achitată de MTS, iar ce trebuie subliniat este faptul că toate aceste aparate vor rămâne apoi în ţară, urmând să fie distribuite cluburilor performante şi loturilor naţionale. Toată operaţiunea de sosire, pregătire şi montare a aparatelor este foarte dificilă, complexă, dar totul merge bine în prezent.

- Aceste Campionate Europene trebuiau organizate la Bucureşti, dar au fost mutate la Cluj-Napoca din cauza infrastructurii deficitare din Capitală. Cum se prezintă Sala Polivalentă din Cluj?

- Sala se prezintă bine, e frumoasă, iar când va fi totul gata va fi şi mai spectaculos. Dar, trebuie să recunoaştem că nu avem infrastructura necesară pentru organizarea unor competiţii de mare anvergură. Bucureşti este singura capitală din Europa care nu are o sală polivalentă, un bazin şi un patinoar omologate pentru astfel de mari competiţii. Pe de altă parte, trebuie să ne bucurăm că am adus Campionatul European în România, din ce ştiu în ţara noastră nu s-a organizat niciodată un Campionat European sau Mondial la vreuna din primele 10 discipline olimpice. S-a tot vorbit nu demult de organizarea Universiadei în România. Unde să se organizeze, cu ce baze sportive? Noi ne-am chinuit să convingem UEG să mutăm organizarea la Cluj-Napoca, au fost de acord, iar acum trebuie să arătăm că totul va fi în regulă, chiar şi în aceste condiţii.

- Care sunt următorii paşi până  la debutul Campionatului European?

- După cum am spus, suntem în faza montării aparatelor, iar de vineri încep să sosească oficialii UEG. Urmează două zile de vârf, 15 şi 16 aprilie, cu sosirea delegaţiilor, iar apoi 17-18 aprilie cu antrenamentele oficiale. În 19 aprilie debutează concursul cu calificările masculine. Toată sala arată foarte bine, e funcţională, sigur că nu e confortabil să faci încălzirea în două săli diferite, poate vor fi şi antrenori care nu vor fi încântaţi, dar distanţa este foarte mică până la sala de concurs.

- Aţi participat la numeroase competiţii de anvergură internaţională. La ce vă aşteptaţi pentru România de la acest Campionat European?

- Am fost învăţaţi cu rezultatele bune în gimnastică, sigur că nu va fi uşor, dar m-aş bucura să rămânem pe această linie, să ne atingem obiectivul, mai ales că suntem în faţa propriilor suporteri. Câştigul cel mai mare este aducerea acestui Campionat European în România şi, oricât de dificilă şi complexă este organizarea, trebuie să fi mândri.

România va fi reprezentată la această ediţie a CE individuale de Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Olivia Cîmpian şi Ioana Crişan, respectiv de Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Andrei Ursache, Robert Ghiuzan, Laurenţiu Nistor şi Vlad Cotuna.

Obiectivul este de câştigare a 2-3 medalii.

La competiţia de la Cluj-Napoca vor participa 274 de gimnaşti din 37 de ţări (168 gimnaşti şi 106 gimnaste), alături de aproape 450 de antrenori, medici, arbitri, oficiali.

Campionatele Europene individuale din luna aprilie revin în România la exact 60 de ani de la prima ediţie a competiţiei feminine, care s-a desfăşurat la Sala Floreasca, iar pe atunci se numea Cupa Europei.

Programul oficial al CE de la Cluj prevede calificări masculine în 19 aprilie, urmate de cele feminine, în 20 aprilie. În 21 aprilie se vor decerna primele medalii, în urma finalelor la individual-compus, feminin şi masculin, iar în 22 şi 23 aprilie sunt programate finalele pe aparate, de asemenea la ambele categorii. Toate biletele la finale, peste 15.000, au fost deja vândute.

Din cele 37 de naţiuni care au înscris gimnaşti în competiţie, 19 vor alinia un număr complet de prezenţe în concurs, adică 6 gimnaşti şi 4 gimnaste, acestea fiind Austria, Spania, Finlanda, Marea Britanie, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Rusia, Slovenia, Elveţia, Turcia şi Ucraina.

La ultima ediţie a CE individuale, în 2015 (Montpellier), gimnaştii români au cucerit două medalii: Marius Berbecar – argint la paralele şi Andreea Munteanu – aur la bârnă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.