Liviu Călin, fost antrenor al naţionalei de baschet masculin a României, tehnician care activează la clubul Basketball Lowen Braunschweig de peste 25 de ani, a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre grupa C a Eurobasket de la Cluj-Napoca, lăudând evenimentul. El a atras atenţia şi asupra a ceea ce trebuie să înveţe baschetul românesc după ce naţionala joacă în compania unor echipe de calibru de pe continent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Călin (63 de ani) este stabilit în Germania din 1991 şi tot de atunci activează în staful clubului Basketball Lowen Braunschweig la diferite niveluri de vârstă. De mai mulţi ani este antrenor asistent al echipei de seniori, în Bundesliga. Este antrenorul care l-a descoperit pe jucătorul german Dennis Schroder, care evoluează acum în NBA, la Atlanta Hawks.

A antrenat echipele naţionale ale României la nivel de under 18, under 20 şi seniori, între 1983 şi 1991, iar în 2006 a revenit la seniori.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

A ajuns la Cluj-Napoca duminică seară, într-o zi în care nu au avut loc meciuri în grupa C, şi a apucat doar să vadă Sala Polivalentă, însă a urmărit confruntările din primele două etape pe Internet, din Germania.

În interviul acordat News.ro vorbeşte despre evenimentul organizat pentru prima dată în România, dar şi impactul pe care ar trebui să-l aibă pentru baschetul din ţara noastră, precum şi despre întreaga competiţie, care derulează grupe în patru ţări.

- Bine aţi venit la Eurobasket, organizat pentru prima dată în România. Ce înseamnă acest eveniment pentru o ţară ca a noastră?

- Este ceva fantastic din toate punctele de vedere. Este extraordinar ce se întâmplă. Merită felicitat Clujul, federaţia, Ghiţă Mureşan şi toţi cei care s-au implicat în organizare. Nu trebuie să fim ciritici, adică să fim dacă e nevoie, dar constructiv, nu să interpretăm totul negativ. Am apucat doar să văd sala aseară când am venit, este diamant, ce mai pot spune? E fantastică. Eu vin aproape anual la Cluj, soţia mea e de aici, iar băiatul nostru vine în vacanţe la bunici tot timpul. Acum însă am venit strict pentru baschet. Cred că trebuie să ne gândim bine cu ce rămânem după acest Eurobasket de la Cluj, cu ce rămâne baschetul românesc, pentru că au trecut 30 de ani de când am participat ultima dată. Găzduirea de acum nu înseamnă că se vor schimba lucruri peste noapte, ci ar trebui să ne ajute să formăm o strategie pe următorii 10 ani şi să vedem ce putem schimba. Pentru că e vorba întâi de generaţiile de jucători, de selecţie. Federaţia îşi face treaba ei pe management, nu poate fi acuzată tot timpul de nereuşite. Sunt mult mai mulţi factori în joc. Cluburile însă ar trebui poate să-şi schimbe mentalitatea. Sigur că e important să-şi atingă obiectivele, să-şi facă strategiile de marketing, dar cred că şi a da echipelor naţionale jucători bine pregătiţi e la fel de important. Federaţia nu poate intra peste cluburi să le dirijeze activităţile, nici nu ar fi normal.

- Trăiţi în Germania de mulţi ani, cu ce e diferit sistemul de acolo în baschet?

- Am şansa să trăiesc acolo şi pot să spun că nu întotdeauna banii reprezintă factorul primordial. Este un sistem bine pus la punct, care se respectă începând de la grupele de copii de 8 ani şi până la seniori în Bundesliga. Antrenorii se perfecţionează tot timpul, merg peste tot la cursuri. De aceea cred că şi noi trebuie să ne fixăm o linie sănătoasă şi profesionistă pe care să o respectăm, indiferent cine conduce acest sport. Baschetul românesc este o mică lume, o familie şi cred că nu ajută ca lumea să fie rea şi afurisită, ci să fie împreună şi la înfrângeri şi la victorii.

- La Cluj a venit campioana Europei, Spania, dar şi alte forţe ale continentului. Cum vedeţi grupa C?

- Mi se pare cea mai grea grupă. Şi în celelalte sunt echipe tari, s-au produs deja surprize. Personal, nu m-au surprins pentru că nivelul baschetului continental s-a uniformizat. Toţi se pregătesc profesionist pentru fiecare meci, nu doar pentru fazele eliminatorii. Contează şi faptul că au venit jucători din NBA, cu altă mentalitate. Spania, la generaţia pe care o are, va fi dificil de învins la această ediţie, dar cred că nu sunt la 100% şi să nu uităm că, deocamdată, se joacă grupele. Aici, la Cluj, e lejer pentru Spania, dar încă nu a dat de alţi grei din Europa – Franţa, Serbia sau Rusia, de exemplu. Spania e favorită la finală, vom vedea dacă ajunge acolo şi cu cine, vin meciurile eliminatorii şi o zi slabă e de ajuns pentru a rata drumul spre medalii.

- Va obţine România vreo victorie în această grupă?

- Nu pot să dau asemenea pronosticuri. Pot spune însă că nu ar trebui să transformăm într-o catastrofă înfrângerile la 10-20 de puncte, ci să învăţăm din ele. Da, trebuie critică, dar constructivă. Avem un mix de generaţii, câţiva băieţi au fost la naţională şi când eram eu, şi trebuie să luăm ce e mai bun din acest eveniment pentru viitor.

- Contează pentru românii iubitori de baschet că 11 jucători din NBA sunt prezenţi la Cluj?

- Nu ştiu dacă lumea e sensibilizată de faptul că 11 jucători din NBA sunt pe parchetul sălii din Cluj. Oamenii au problemele lor, vieţile lor private, nu ştiu dacă realizează că nu am avut parte niciodată de aşa ceva şi cine ştie cât timp va mai trece până vom mai vedea. Cred că partea de marketing a evenimentului trebuia să fie mai mare, mai bogată, cu evenimente create pentru copii, în primul rând. E păcat să ai asemenea mare competiţie la tine în ţară şi să nu profiţi de ea. Copiii sunt cei mai importanţi, au nevoie de modele şi ce moment mai potrivit poate fi decât acesta? Poate era bine să fie invitaţi într-o zi copiii din Cluj, toţi sportivii, nu ştiu, zic şi eu ca idee.

- Ce înseamnă acest eveniment organizat în premieră în România pentru dumneavoastră?

- E o mândrie, dar şi o ocazie minunată să revăd foşti colegi, oameni dragi din lumea baschetului, dar şi să asist la meciuri frumoase. Clujul pare din altă dimensiune în aceste zile şi m-aş bucura să înţeleagă toată lumea acest lucru.

Naţionala României va juca, luni seară, de la ora 20.30, chiar cu campioana europeană en-titre, Spania. Marţi este programată disputa cu Ungaria, iar joi, în ultima zi a partidelor din grupa C, se va duela cu Muntenegru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.