Narcisa Lecuşanu, fost secretar de stat pe activităţi de sport în MTS, a vorbit într-un interviu pentru News.ro, după eliberarea din funcţie, despre anul în care a activat în minister, dar şi despre planuri. Fosta componentă a naţionalei de handbal a României consideră că succesorul său la MTS ar trebui să fie un om de sport, care ”să ştie ce are de făcut”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Narcisa Lecuşanu (40 de ani) a ocupat funcţia de secretar de stat pe activităţi de sport timp de aproape un an, fiind numită în februarie 2016, când ministru era Elisabeta Lipă.

După învestirea noului Guvern, Narcisa Lecuşanu a fost însă eliberată din funcţie, decizia premierului Sorin Grindeanu în acest sens fiind publicată marţi în Monitorul Oficial.

Într-un interviu acordat News.ro, fosta componentă a naţionalei României, dar şi vicepreşedinte al FR Handbal, a vorbit despre experienţa de aproape un an la MTS, dar şi despre ce-şi doreşte în viitor.

- Narcisa, cum ai primit vestea eliberării din funcţie de la MTS?

- Sincer, mă aşteptam, e logic cumva. Acum e vorba însă de un guvern politic şi mă aştept să fie numiţi oameni tot pe criteriul politic. Este totuşi important să se numească un om de sport, ca să ştie ce are de făcut. Să fie un om care a fost pe teren şi ştie ce înseamnă sportul. Nu cred că ministrul trebuie să fie un manager bun, mai ales dacă nu e domeniul său, ci secretarii de stat. Am înţeles că se vehiculează nume, dar nu cunosc detalii. Oricum, va fi decizia politicului şi nu-mi rămâne decât să le urez succes.

- Se poate vorbi de un bilanţ din partea ta după doar un an?

- Un bilanţ al activităţii noastre a fost făcut de fostul ministru, Elisabeta Lipă. Au fost multe lucruri bune, dar şi lucruri pe care nu am reuşit să le terminăm. Am lucrat mult cu oameni din Ministerul Muncii, de la Finanţe şi chiar Justiţie şi Blocul Naţional Sindical pentru a face un contract individual de muncă al sportivilor, dar nu am încheiat această muncă. A mai rămas, menţionată şi în protocolul de predare-primire, Legea Sportului, o lege la care s-a lucrat mult. Va trebui o lege nouă, să ne aliniem la legislaţia UE, pentru că vrem-nu vrem, sportivii noştri când ies din ţară este corect să-şi cunoască un minimum de drepturi. Ce pot spune? Unde am putut, am ajutat în sportul românesc, iar unde nu, i-am lăsat să-şi facă treaba. Mă bucur că federaţiile au înţeles că s-a vrut o colaborare din partea noastră şi nu o urechere. Nu a fost nimeni cu tirul pe ele, ci au fost ajutate.

- Anul 2016 a fost unul dificil pentru sportul românesc, mai ales că au fost şi Jocurile Olimpice.

- A fost un an greu, aşa este. A cui e vina pentru rezultatele de la Jocurile Olimpice e greu de spus. Dacă şi sportul cel mai iubit de noi, gimnastica, nu a avut rezultate la Rio şi e în cădere de mai mult timp, cred că nici nu mai putem reveni în astfel de condiţii. Avem nevoie de ştiinţă, de motivarea antrenorilor, de readucerea în prim-plan a Cluburilor Sportive Şcolare, iar aici aş spune că MTS ar trebui să aibă o colaborare mai strânsă cu Ministerul Educaţiei. Au rămas secţii ”subţiri”, cu copii puţini, cu competiţii şi mai puţine, unde părinţii plătesc cheltuielile, aşa că e greu să obţii astfel performanţă, pentru că trebuie investit de jos, de la acel nivel. Oamenii care au făcut marea performanţă a României sunt cei care au crescut pe vremea lui Ceauşescu, dacă ne uităm bine, şi cred că trebuie să resădim pasiunea adevărată pentru sport.

- Ce va urma pentru tine în plan profesional?

- Îmi voi continua activitatea în Comitetul Executiv al EHF, dar şi la Boardul feminin de la IHF, sunt o pasiune şi nu voi renunţa la ele. Sper ca informaţiile şi experienţa pe care le acumulez acolo să ajute handbalul românesc, iar acesta să profite de prezenţa mea acolo. Deocamdată vreau un pic de linişte, o lună sau două. Copiii sunt mici, vreau să fiu cu ei mai mult şi apoi vom vedea.

- Există şi varianta reîntoarcerii în funcţia de vicepreşedinte al FR Handbal, o agreezi?

- Când am fost numită la MTS mi s-a părut normal să demisionez din funcţia de vicepreşedinte al FRH, acum nu ştiu ce să zic. Sigur că există această variantă, dar vreau să-mi aşez gândurile, ideile. Am fost şi antrenor federal, director tehnic, dar acum poate ar fi un regres,cu atât mai mult cu cât federaţia are acolo doi oameni pe posturi – Nicoleta Alexandrescu şi Steluţa Luca. Nu exclud nimic deocamdată. Am avut şi o ofertă de la Federaţia Sportul pentru Toţi, care consideră că m-aş potrivi foarte bine cu activitatea de acolo, deci sunt variante. Voi lua o decizie după câteva săptămâni. Ce mai vreau să spun este că am avut un cabinet extraordinar la MTS, cu mari oameni de sport, profesori, jurişti, psiholog, cărora le mulţumesc pentru toată munca depusă, la fel cum le mulţumesc şi celor care m-au sprijinit în acest an.

Narcisa Lecuşanu a făcut parte din echipa naţională de handbal a României care a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial din 2005, iar la nivel de club a cucerit Cupa EHF (2007) şi a jucat o finală de Liga Campionilor (2010) cu echipa Oltchim Râmnicu Vâlcea. De-a lungul carierei a mai evoluat la echipe din Macedonia, Germania şi Danemarca.

După încheierea carierei de jucătoare a fost numită director tehnic al naţionalei României, în 2011, iar apoi a intrat în structurile EHF şi, mai recent, IHF, ocupând în paralel şi funcţia de vicepreşedinte al FR Handbal, la care a renunţat când a fost numită secretar de stat în MTS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.