Căpitanul naţionalei de handbal feminin, Cristina Neagu, a vorbit într-un interviu acordat agenţiei News.ro despre tragerea la sorţi de la Campionatul Mondial din decembrie, dar şi despre cât de dificilă va fi de omogenizarea reprezentativei după retragerea mai multor jucătoare de bază. Handbalista, care va juca la CSM Bucureşti din acest sezon, consideră că sistemul de la CM este solicitant, punctând că, din faza optimilor, ”un meci bun te duce departe, iar unul prost te trimite acasă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristina Neagu abia a revenit din vacanţă la Bucureşti şi, chiar dacă s-a relaxat, încercând să uite de handbal o perioadă, treptat gândurile se îndreaptă spre noul sezon, care va însemna nu doar revenirea la o echipă de club din ţară, adică la campioana CSM Bucureşti, ci şi participarea la Campionatul Mondial din luna decembrie.

Căpitanul naţionalei apreciază că va fi un Mondial greu pentru echipa României, care a suferit schimbări masive faţă de ediţia din 2015, când cucerea medalia de bronz, iar cel mai greu va fi să se obţină omogenitatea lotului.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

- Cristina, bine ai venit din vacanţă. Cum a fost să ai liber după 10-11 luni de handbal pe toate planurile?

- Sunt încă în vacanţă, dar deja am început antrenamentele individuale de vară pe care le-am primit de la CSM Bucureşti, aşa că, inevitabil, gândul merge deja spre handbal, chiar dacă reunirea echipei va fi undeva prin 17-18 iulie. A fost frumos şi foarte bine pentru mine să mă rup puţin de toate. Am fost la mare, chiar m-am relaxat, mi-a prins bine după un sezon greu şi m-am încărcat cât am putut pentru cel care va urma.

- Între timp, a avut loc tragerea la sorţi pentru CM din luna decembrie. Cum ţi se pare grupa noastră?

- Suntem în grupa A, cu Paraguay, Slovenia, Spania, Angola şi Franţa şi apreciez că este o grupă foarte grea. S-a văzut şi în meciurile de baraj cu Austria că mai avem mult de muncă, pentru că naţionala nu mai arată ca acum doi ani. Atunci am luat medalia de bronz, au urmat Jocurile Olimpice, apoi Europenele, dar echipa funcţiona cu jucătoarele experimentate din lot. Acum e aproape ca o echipă nouă, cu câteva excepţii, şi va fi foarte dificil. În baraj, România era cotată peste Austria, ne-am calificat, dar în grupă la Mondiale vom întâlni tot echipe mai bine cotate ca Austria, poate cu excepţia Paraguay, aşa că va fi o luptă aprigă pentru calificarea în optimile de finală. Un alt motiv pentru care spun că avem grupă grea este şi culoarul de după, încrucişarea cu grupa B, unde e Norvegia. Ştim cu toţii istoria întâlnirilor noastre. Am bătut-o o singură dată, nu trebuie să ne ascundem după deget, ci să luptăm să o evităm în optimi. Celelalte echipe din grupa B sunt foarte puternice şi ele, dar istoricul nostrum cu ele e altul şi şansele sunt altele. Aşa că, pentru noi va fi foarte important să încheiem în primele trei locuri, nu pe locul 4, pentru a evita Norvegia încă din optimi. Iar nivelul nostru de joc trebuie să fie cu totul altul faţă de meciurile din baraj.

- Cum ţi se par adversarele din grupa de la această ediţie?

- Sunt puternice. Am spus de Paraguay, care e mai slab cotată, însă Franţa, Slovenia, Spania şi chiar Angola, care ne-a bătut dacă vă amintiţi, sunt puternice. Va fi o bătălie aprigă pentru calificarea în optimi şi va conta mult locul de pe care mergem mai departe. E acest sistem eliminatoriu după grupe, care este solicitant. Adică, începând din optimi, un meci bun te duce departe, iar unul prost te trimite acasă, ăsta e adevărul. Avem multe fete noi în echipă, care chiar dacă nu sunt foarte tinere, nu au experienţă la nivel de echipă naţională şi au nevoie. Trebuie să le integrăm cât mai mai bine şi să formăm echipa cât mai repede cu putinţă. Chiar sper să consolidăm echipa până la Mondiale, chiar dacă va fi greu.

- În aceste condiţii, unde vezi echipa noastră în clasamentul de la Mondiale?

- Este greu de vorbit acum despre locuri fruntaşe şi medalii. Eu am o vârstă deja, întotdeauna mi-am dorit medalii cu naţionala, dar parcă acum timpul nu mai ţine cu mine. Sigur că mă gândesc şi îmi doresc medalie, dar nu uit că echipa este total schimbată. În aceste condiţii, o clasare pe locurile 1-6 ar fi o performanţă pentru noi. Au fost echipe de-a lungul timpului care au plecat fără speranţe şi au luat medalie sau invers. Dar, acum, să ne gândim la medalii mi se pare foarte îndepărtat. Trebuie să fim sănătoase, fetele care au plecat la cluburi din străinătate să se adapteze cât mai repede, inclusiv la sistemele de joc, şi să ne regăsim pregătite la naţională. Va fi foarte important, mai ales că avem şi meciuri de calificare la Europene în octombrie. Vom da tot ce putem şi sper să reuşim cu noua echipă o prezenţă bună la Mondiale.

Naţionala de handbal feminin a României va întâlni, în ordine, între 2-8 decembrie, în grupa A la Campionatul Mondial din Germania, echipele Paraguay, Slovenia, Spania, Angola şi Franţa.

În celelalte trei grupe vor juca echipele Norvegia, Polonia, Argentina, Ungaria, Cehia, Suedia (grupa B), Danemarca, Tunisia, Japonia, Muntenegru, Brazilia, Rusia (C), Germania, Olanda, Camerun, China, Coreea de Sud, Serbia (D).

După disputarea meciurilor din grupe, primele patru se vor califica în optimile de finală, fază din care se va juca încrucişat (grupele A-B şi C-D), dar şi eliminatoriu până la medalii.

Campionatul Mondial este programat între 1-17 decembrie, în Germania, meciurile fiind repartizate la Trier (grupa A), Bietigheim (B), Oldenburg (C) şi Leipzig (D).

La ediţia din 2015 a CM, România a obţinut medalia de bronz, având în palmares şi argint mondial în 2005.

Naţionala României este singura din lume care a participat la toate cele 22 de ediţii anterioare ale Campionatului Mondial de handbal feminin, iar la turneul final din 2017 s-a calificat după dublă victorie cu Austria, în baraj (34-39 şi 33-24).

Campioana mondială en-titre este Norvegia, care a mai cucerit medalia de aur în 1999 şi 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.