Jucătorul de tenis de masă Adrian Crişan a vorbit într-un interviu acordat agenţiei News.ro despre parcursul său la JO de la Rio, unde a ajuns până în optimi, dar şi despre şansele de a reprezenta România şi la Tokyo 2020, precum şi despre ”monopolul” chinezesc în acest sport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adrian Crişan a ajuns la JO de la Rio până în faza optimilor de finală, în care a cedat în faţa campionului olimpic din 2012, chinezul Zhang Jike. Ulterior, acesta a jucat finala olimpică cu compatriotul său Ma Long, fiind învins cu 4-0. Ma Long a devenit astfel primul jucător de tenis de masă care deţine în acelaşi timp titlul olimpic, titlul mondial şi prima poziţie în circuitul World Cup.

Până la disputa cu Zhang Jike, Adrian Crişan (36 de ani) a avut meciuri spectaculoase în compania lui Sharath Kamal Achanta (scor 4-1), Emmanuel Lebesson (4-3), dar mai ales a coreeanului Sangsu Lee (nr. 16 mondial), pe care l-a învins cu 4-3, pentru calificarea în optimi.

La câteva zile de la ultimul meci disputat la JO de la Rio, Adrian Crişan a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre parcursul său acolo, dar şi despre viitor.

- Adi, au trecut câteva zile de când ai încheiat competiţia. Cum vezi acum meciurile tale de la Rio?

- Am ajuns până în optimile de finală, sigur că am dorit mai mult. În 2012 am atins sferturile de finală şi am vrut şi acum să ajung mai sus. A fost mai greu, pentru că anul trecut vreo şase luni am fost ieşit din circuit din cauza unei probleme la genunchi, nu m-am antrenat, am scăzut în clasamentul mondial şi a trebuit să încep din primul tur acum. Am dat totul, am luptat cât am putut, chiar şi în meciul cu coreeanul Sangsu Lee simţeam că am o şansă până la final şi am reuşit. Apoi l-am întâlnit pe campionul olimpic din 2012 şi am pierdut. El a ajuns apoi până în finală şi mă uitam la adversarul lui, Ma Long, care a câştigat aurul, a fost extraordinar. Dacă pot face o comparaţie, Ma Long joacă acum la fel cum era Federer în tenisul de câmp în zilele lui bune. Ceva fantastic.

- Eşti la a cincea Olimpiadă şi în toţi aceşti ani ai ajuns inevitabil în fazele superioare ale competiţiilor la confruntări cu chinezii. Ce îi face atât de puternici?

- În China este sport naţional. Au 20 de milioane de jucători, deci o bază de selecţie foarte mare, dar se şi investeşte enorm în tenisul de masă. Este foarte important acest sport pentru ei. Nu e doar baza de selecţie foarte mare, ci şi Centrele regionale din toată China, de unde cei mai buni, vreo 40 să zic, ajung la Centrul naţional de la Beijing. De acolo scot tot timpul un supercampion. Au antrenori excepţionali, dar şi foşti mari jucători care rămân acolo şi ajută la pregătirea altor sportivi. Contează enorm şi cred că acestea sunt câteva dintre motivele pentru care ei domină lumea tenisului de masă de atâta timp.

- Ce urmează pentru tine după Jocurile Olimpice de la Rio? Te vom vedea şi la JO din 2020?

- Mai am un an de contract la clubul din Franţa, voi continua şi la echipa naţională, le iau pas cu pas la vârsta mea. Eu sper să mă pot antrena la nivel constant şi cum am nevoie şi să joc cât mai mult. Ce pot spune sigur este că nu e gata (râde – n.r.), vom vedea ce va fi până în 2020. Cred că există şi o şansă să revin acasă după 20 de ani, acolo la Bistriţa, în oraşul meu. Şi apoi vom vedea ce va mai fi.

- Cum îţi petreci timpul la Rio, acum după încheierea meciurilor?

- Suntem în satul olimpic, e totul în regulă. Am fost şi la alte sporturi unde avem reprezentanţi, la tenis de câmp, la handbal, dar continuăm şi antrenamentele, pentru că imediat după ce ne întoarcem începem la echipele de club. În 18 august deja plecăm spre casă, dar sper ca România să încheie cât mai bine la Rio.

Abia trezit la Rio şi în pregătire pentru antrenament, Adrian Crişan a transmis şi un mesaj celor de acasă care l-au susţinut la Olimpiadă: ”Vreau să mulţumesc tuturor iubitorilor de tenis de masă care m-au susţinut şi mi-au trimis încurajări de acasă. Mulţumesc şi federaţiei noastre, dar şi clubului CSM Bistriţa, unde am început să joc şi unde activez de 30 de ani. Şi mulţumesc mai ales familiei mele şi bunului Dumnezeu”.

Adrian Crişan şi Rafael Nadal (Foto: facebook.com)
Adrian Crişan şi Rafael Nadal (Foto: facebook.com)

La cei 36 de ani, Adrian Crişan a bifat cea de-a cincea participare la Jocurile Olimpice, cel mai bun rezultat al său fiind locul 5 la JO din 2012. Are în palmares 10 titluri naţionale, dar şi patru medalii europene de bronz (trei cu echipa – 2005, 2007 şi 2009, una la individual – 2012).

Din 1997 a luat drumul străinătăţii, după ce fusese legitimat la CSM Bistriţa. A evoluat la patru cluburi germane, ultimul fiind Werder Bremen, între 2010-2015, iar în sezonul anterior a fost legitimat în Franţa, la Stella Sport La Romagne, unde va mai continua un an.

Înaintea JO de la Rio ocupa locul 88 mondial în clasamentul ITTF, iar cea mai bună clasare a sa a fost în 2006, când s-a aflat pe 12.

Al doilea reprezentant al României la JO, Ovidiu Ionescu, a ajuns până în turul 3, după victorii în faţa lui Nima Alamian (Iran, 4-1) şi Robert Gardos (Austria, 4-1), fiind eliminat de Marcos Freitas (Portugalia, 4-1).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.