Horia Tecău şi Florin Mergea au fost învinşi, vineri seară la Rio, sâmbătă dimineaţă în România, de spaniolii Rafael Nadal şi Marc Lopez, după un meci memorabil, spectaculos şi dramatic în finalul său.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finala olimpică a fost o întâlnire de înaltă clasă, cu schimburi lungi de mingi, puţin obişnuite la dublu, cu răsturnări de situaţii şi cu o tensiune care s-a amplificat odată cu trecerea timpului. 

Probabil că Mergea şi Tecău nu au fost în ziua lor cea mai bună. Ei au comis multe greşeli neforţate şi au arătat mai puţin sincronizaţi decât în partidele precedente, dar au luptat cu ardoare şi au revenit după un set pierdut fără drept de apel, ajungând să conducă în decisiv cu 4-3 şi break avantaj. Încurajaţi din tribune de ceilalţi membri ai delegaţiei României, Mergea şi Tecău au fost aproape de aur, dar lipsa de concentrare din final i-a privat de titlul olimpic.

Deşi nu joacă foarte mult dublu, Nadal a demonstrat că ştie şi acest joc. El s-a înţeles şi completat foarte bine cu partenerul său, cei doi acoperind terenul eficient şi variind cu succes loviturile. Spaniolii s-au apărat incredibil, au găsit mai mereu lovitura decisivă şi au fost precişi la smeşuri, capitol la care românii nu au strălucit.

Cu câteva ore înainte, Nadal jucase şi se calificase în semifinale la simplu, după un meci de 121 de minute, cu Thomaz Bellucci. Acest lucru nu l-a împiedicat pe fostul lider ATP să fie proaspăt în partida de dublu şi să mai facă un meci de două şi 26 de minute.

Începutul a fost dificil pentru români, care au reuşit să anuleze două mingi de break pe serviciul lui Tecău. Şi Mergea şi-a fructificat destul de greu serviciul, dar spaniolii au făcut break-ul tot la Horia, în ghemul al cincilea. Nadal şi Lopez au mai câştigat o dată pe serviciul lui Mergea şi setul le-a intrat în "cont", cu 6-2, după 35 de minute de joc.

În setul al doilea, românii au arătat mai multă concentrare şi au greşit mai puţine mingi, reuşind un break la 2-1, pe serviciul lui Lopez. La 5-2, Mergea şi Tecău au avut două mingi de set pe serviciul lui Lopez, însă le-au ratat. A urmat Tecău la serviciu, dar adversarii s-au distanţat la 40-0. Românii au reuşit să anuleze toate cele trei mingi de break şi să închidă setul cu 6-3, după o oră şi 18 minute.

Setul al treilea a început sub semnul echilibrului. La 2-1 pentru spanioli, aceştia au avut cinci mingi de break pe serviviul lui Mergea, înt-un ghem extrem de lung, pe care românii l-au câştigat până la urmă. A venit rândul tricolorilor să aibă minge de break, la Nadal, dar şi spaniolii au câştigat ghemul. Nu au mai făcut-o la 3-3, când a servit Lopez şi Mergea&Tecău a obţinut break-ul la 0.

Ibericii nu au cedat şi au penalizat din nou serviciul lui Mergea. Apoi Nadal a servit sigur şi Spania s-a desprins la 5-4. Apăsaţi de presiune, românii au fost conduşi în următorul ghem, în care a servit Tecău, cu 40-15, dar au reuşit să egaleze. Din nefericire, Mergea a ratat două smeşuri şi medalia de aur a sărit la gâtul adversarilor.

Medalia de argint cucerită de Horia Tecău şi Florin Mergea este prima pentru tenisul românesc la Jocurile Olimpice.

În întâlnirea pentru medalia de bronz, americanii Jack Sock/Steve Johnson i-au învins pe canadienii Daniel Nestor/Vasek Pospisil, cu scorul de 6-2, 6-4.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.