Naţionala Franţei a câştigat duminică, la Koln, medalia de aur a Campionatului European, după ce a învins în finală şi după prelungiri reprezentativa Danemarcei, scor 33-31 (14-14, 27-27). A fost ultimul meci la un Campionat European pentru Nikola Karabatic, jucătorul naţionalei Franţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Franţa îşi trece astfel în palmares al patrulea titlu european, după cele din 2006, 2010 şi 2014.

Finala cu Danemarca a fost ”ultimul bal” la un Campionat European pentru emblematicul jucător francez Nikola Karabatic, care şi-a anunţat retragerea la finalul sezonului. A atins două recorduri la CE: de meciuri jucate (79), precum şi de goluri marcate  (295).

FOTO: EHF
FOTO: EHF

Karabatic (PSG) a bifat anterior în carieră trei titluri europene. Doar şase jucători, toţi suedezi, au cucerit titlul european de patru ori - Ola Lindgren, Staffan Olsson, Stefan Lövgren, Magnus Wislander, Martin Frandesjö, Magnus Anderson. Karabatic va împlini 40 de ani în aprilie, iar palmaresul său la naţională cuprinde, în total, 17 medalii, între care cele de aur la JO (3), CM (4) şi CE (4).

Finala CE2024 a adus şi un nou record all-time de goluri marcate, iar acesta îi aparţine de duminică danezului Mikkel Hansen, care încheie cu 296 goluri marcate, cu unul mai mult decât Karabatic. Recordul golurilor marcate de Hansen nu-l depăşeşte însă pe cel all-time al Cristinei Neagu (303), care domină istoria competiţiei la feminin şi masculin.

Revenind la ultima zi a Campionatului European din Germania, medalia de bronz a fost câştigată de Suedia, chiar în faţa gazdei Germania, scor 34-31 (18-12). În semifinale, Suedia a cedat în faţa Franţei, în prelungiri, scor 30-34 (11-17, 27-27), iar Germania a pierdut cu Danemarca, scor 26-29 (14-12).

Înaintea finalelor de duminică, a fost anunţată şi componenţa All Star Team, în urma voturilor fanilor, reprezentanţilor mass-media şi ai specialiştilor EHF:  Andreas Wolff, Germania – cel mai bun portar, Hampus Wanne, Suedia – extremă stanga, Martim Costa, Portugalia – inter stânga, Juri Knorr, Germania – centru, Mathias Gidsel, Danemarca – inter dreapta, Robert Weber, Austria – extremă dreapta, Ludovic Fabregas, Franţa - pivot şi Magnus Saugstrup, Danemarca – cel mai bun apărător.

FOTO: EHF
FOTO: EHF

Naţionala României a încheiat Campionatul European, la care a ajuns după 28 de ani, pe locul 22, după trei eşecuri categorice în grupa preliminară B: 21-34 cu Austria, 24-36 cu Spania şi 25-31 cu Croaţia.

Naţionala României a participat ultima dată la un turneu final de Campionat European la ediţia din 1996, când s-a clasat pe locul 9 din 12 echipe participante.

Totuşi, participarea la CE2024 a adus tricolorilor un loc direct în faza play-off a Campionatului Mondial din 2025, în care vor întâlni Cehia, între 8-12 mai 2024, pentru un loc la turneul final.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.