Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat că nu va candida pentru un nou mandat în 2027. Acest anunţ vine după ce UEFA a votat pentru modificarea regulamentului, ceea ce i-ar fi permis slovenului în vârstă de 56 de ani să candideze din nou şi, eventual, să rămână la conducerea forului continental până în 2031, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Engleză de Fotbal (FA) a fost singura naţiune care s-a opus modificării regulilor la congresul UEFA de la Paris.

FA a precizat că ar trebui ca şefii să aibă "maximum" trei mandate de patru ani.

Regulile anterioare permiteau unui preşedinte să aibă trei mandate, dar noua hotărâre înseamnă că mandatul iniţial al lui Ceferin, când l-a înlocuit pe Michel Platini în 2016 la jumătatea unui ciclu de patru ani, nu contează ca un mandat complet îndeplinit.

Ceferin a preluat funcţia atunci când Platini a demisionat în mai 2016, după ce a primit o interdicţie din partea FIFA din cauza unor încălcări ale normelor de etică.

În ciuda unei majorităţi de două treimi din 49 de naţiuni care au votat pentru a trece moţiunea, el a anunţat ulterior că nu va candida în 2027.

"Am decis acum şase luni că nu voi mai candida. Motivul este că, după un anumit timp, fiecare organizaţie are nevoie de sânge proaspăt, dar mai ales pentru că am fost departe de familia mea timp de şapte ani. Intenţionat nu am vrut să îmi dezvălui gândurile înainte, pentru că, în primul rând, am vrut să văd adevărata faţă a unor oameni şi am văzut-o."

Opozanţii moţiunii - inclusiv directorul executiv al FA, Mark Bullingham - au susţinut că schimbarea este contrară promisiunii făcute de Ceferin de a prezida o guvernanţă corporativă mai curată a UEFA atunci când a preluat conducerea de la Platini.

Secretarul general al UEFA, Theodore Theodoridis, a declarat că decizia lui Ceferin de a nu anunţa în prealabil federaţiile naţionale despre planurile sale nu reprezintă o ruşine pentru federaţie.

"Nu cred că este aşa", a spus el. "Avem o democraţie".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.