Cu o zi înainte de startul turneului final al Campionatului European, securitatea este prioritatea autorităţilor din Franţa, în contextul riscului de atacuri teroriste, astfel că pentru competiţie sunt mobilizate peste 90.000 de forţe de ordine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După atentatele din noiembrie, Franţa este în stare de urgenţă, situaţie care va continua şi pe durata Euro. În cele zece oraşe care vor găzdui meciuri de la turneul final, Saint-Denis, Marsilia, Lyon, Lille, Paris, Bordeaux, Saint-Etienne, Nisa, Lens şi Toulouse, vor fi concentrate numeroase forţe de ordine care să contracareze eventualele tentative de terorism, dar şi actele de huliganism.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, spune că s-au luat măsuri importante de securitate, dar acest lucru nu înseamnă că riscurile nu mai există. "Obiectivul nostru este ca Euro să fie o mare sărbătoare, dar le datorăm adevărul francezilor. Zero la sută precauţii înseamnă sută la sută riscuri, dar sută la sută precauţii nu înseamnă zero riscuri. Facem totul pentru a evita un atac terorist şi ne pregătim pentru a reacţiona".

Campionatul European va atrage 2,5 milioane de fani pe stadioane şi milioane de turişti în oraşele din Franţa. Vor fi mobilizaţi peste 77.000 de angajaţi ai Ministerului francez de Interne, militari din cadrul operaţiunii "Santinela", 13.000 agenţi de ordine privaţi şi 1.000 de voluntari ai asociaţiilor de salvatori. Dintre cei 77.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne, 42.000 sunt poliţişti, 30.000 jandarmi şi 5200 de agenţi civili. Primarii oraşelor gazdă vor putea mobiliza poliţia locală pentru completarea dispozitivului.

Pentru testarea  securităţii, pe teritoriul Franţei s-au desfăşurat în ultimele luni aproximativ 30 de exerciţii, iar în perioada Euro va fi operaţională o aplicaţie pentru telefoanele mobile de alertare a populaţiei în cazul unui pericol iminent.

O celulă de analiză a riscurilor va fi activă 24 de ore din 24 pentru a furniza în timp real şi înaintea fiecărui meci situaţia riscurilor şi ameninţărilor, astfel încât dispozitivele de securitate operaţionale să poată fi adaptate. Europol şi Interpol se implică de asemenea în eveniment, la fel şi poliţiile naţionale.

Fiecare echipă naţională participantă la Euro va fi însoţită de un ofiţer de securitate, care va asigura legătura între delegaţia din ţara respectivă, agenţii de ordine însoţitori şi reprezentanţii poliţiei sau jandarmeriei teritoriale competente. Fiecare echipă va avea alocaţi cel puţin doi poliţişti din unitatea de elită RAID, care îi vor asigura protecţia. În cazul echipelor la care riscul este considerat mai mare, dispozitivul de securitate va fi unul îmbunătăţit.

Cantonamentele echipelor se vor afla în grija a 3500 de poliţişti ai serviciului de ordine publică, iar selecţionatele vor fi escortate de forţe de ordine la fiecare deplasare.

Fără îndoială cele mai sensibile puncte vor fi zonele de fani, în care publicul va avea acces gratuit să urmărească meciurile pe ecrane uriaşe în oraşele care vor găzdui meciurile. Securitatea în zonele respective va fi în sarcina municipalităţilor. Inaugurate în 2006, "fan zone"-urile de la turneele finale nu au fost marcate de incidente importante până acum, dar nicio competiţie nu a mai fost organizată într-un context atât de tensionat ca la ediţia din acest an a Euro.

Pe durata Campionatului European, efectivele de ordine publică vor fi întărite cu aproximativ 200 de poliţişti din afara Franţei, ca urmare a unui plan de cooperare pus la punct de Divizia Naţională de Luptă împotriva Huliganismului.

Însă va fi eficient acest important dispozitiv de securitate anunţat de autorităţile franceze? La 21 mai, sistemul de securitate pus în practică la Stade de France a cedat la finala Cupei Franţei, cu trei săptămâni înainte de meciul de deschidere al Euro-2016, în care gazdele turneului vor întâlni România pe aceeaşi arenă.

Dispozitivul întărit de securitate la partida PSG - Olympique Merseille, scor 4-2, a cedat în mai multe puncte, iar prefectul din Seine-Saint-Denis, Philippe Galli, a promis atunci că situaţia va fi remediată. Un gard înalt de doi metri a înconjurat în premieră stadionul şi trei filtre de control au fost puse în practică, dar, cu toate acestea, fanii au putut introduce pe arenă sticle, ţevi PVC şi fumigene. Controalele nu au fost făcute cum ar fi trebuit şi oameni purtând diverse obiecte au trecut de bariere. Numărul porţilor a fost redus de la 24 la 4, după atentatele din noiembrie 2015. În plus, la meciul de pe Stade de France actorul Michael Youn a reuşit să aprindă o fumigenă.

Biroul federal al Poliţiei criminalistice germane (BKA) a notat luna trecută într-un raport că turneul final al Campionatului European din Franţa ar putea fi ţinta atacurilor teroriste, de înalt risc fiind meciurile Franţa - România, din deschidere, şi finala competiţiei.

Şi directorul serviciului francez de securitate internă, Patrick Calvar, a avertizat că militanţii Statului Islamic se pregătesc pentru un val de atentate teroriste pe teritoriul Franţei. Avertismente au venit şi din partea Europol, de la autorităţile britanice şi cele americane.

Jihadiştii Statului Islamic au ucis 130 de persoane în noiembrie 2015, într-o serie de atentate coordonate care au lovit mai multe zone aglomerate din Paris, printre ţintele vizate numărându-se şi Stade de France din Saint-Denis.

Turneul final al Campionatului European de fotbal se va desfăşura între 10 iunie şi 10 iulie, în 10 oraşe din Franţa. România face parte din Grupa A şi va juca meciul de deschidere cu ţara gazdă, vineri, la Saint Denis (Stade de France). Apoi, tricolorii vor evolua cu Elveţia, la 15 iunie, la Paris (Stadionul Parc des Princes) şi cu Albania, la 19 iunie, la Lyon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.