Al 17-lea preşedinte din istoria de 102 ani a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) va fi ales, marţi, de Adunarea Generală, iar pentru conducerea forului candidează Gabriela Szabo şi Mihai Covaliu, aceştia anunţând drept principal obiectiv revenirea României în primele 20 de naţiuni ale lumii, în maximum opt ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

COSR se confruntă cu o nouă sesiune de alegeri, după cele din 2014, pentru funcţiile de conducere – preşedinte, vicepreşedinţi şi membri ai Comitetului Executiv – după ce, în 29 august, Alin Petrache a demisionat de la şefia forului, motivând insuccesul delegaţiei României la JO de la Rio, unde s-au cucerit doar cinci medalii.

Demisia acestuia a fost o premieră în istoria de 102 ani a olimpismului românesc, anterior consemnându-se o singură ”renunţare” la funcţia de preşedinte, cea a lui Octavian Morariu, în 15 aprilie 2014, însă acesta fusese ales membru CIO în anul anterior, iar pasul său a fost firesc. Petrache a fost ales ca preşedinte COSR în 29 mai 2014, după 10 ani în care forul a fost condus de Morariu.

După demisia lui Alin Petrache, COSR a fost condus interimar de vicepreşedintele Nicu Vlad, care este şi preşedinte al Federaţiei Române de Haltere.

Marţi, de la ora 11.00, are loc Adunarea Generală a COSR, în cadrul căreia se va vota pentru funcţiile de conducere.

Pentru preşedinţie candidează Gabriela Szabo, fostă multiplă campioană la atletism şi fost ministru al Tineretului şi Sportului, şi Mihai Covaliu, preşedintele FR Scrimă şi singurul conducător de federaţie care a obţinut o medalie de aur la JO de la Rio.

Gabriela Szabo împlineşte chiar luni 41 de ani. A fost numită cea mai bună atletă a lumii în 1999, a stabilit recorduri mondiale şi are trei medalii olimpice în palmares – una de aur (5.000 metri), una de argint (1.500 metri) şi alta de bronz (1.500 metri), precum şi numeroase titluri mondiale şi europene la competiţiile desfăşurate în sală sau în aer liber.

În mai 2005 şi-a încheiat cariera în atletism.

Între 5 martie 2014 şi 17 noiembrie 2015, ea a fost ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta, iar anterior a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al FR Atletism.

Gabriela Szabo candidează pentru prima dată la şefia COSR, iar principala sa promisiune este ca, în următorii opt ani, ”sportul românesc să revină acolo unde ne dorim toţi, adică în primele 20 de naţiuni ale lumii”.

Potrivit propriei declaraţii, dacă va câştiga alegerile, secretarul general al COSR va fi Virgil Stănescu, fost component al naţionalei de baschet şi actual preşedinte al echipei de baschet Steaua Bucureşti.

Mihai Covaliu a împlinit 39 de ani în 5 noiembrie şi, din 2013, ocupă funcţia de preşedinte al FR Scrimă, singura federaţie care a obţinut, prin echipa feminină de spadă, o medalie de aur la JO de la Rio.

În cariera de sabrer a fost campion olimpic în 2000 şi medaliat cu bronz în 2008, precum şi campion mondial în 2005, respectiv campion european în 2006, având alte opt medalii de argint sau bronz în competiţiile mondiale sau europene.

În prezent, în paralel cu şefia FR Scrimă, este şi antrenorul lotului masculin de sabie al României, cu care a obţinut argintul la JO din 2012, precum şi titlul mondial în 2009.

El şi-a încheiat cariera sportivă în 2008, iar cinci ani mai târziu a intrat în Hall of Fame-ul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.

Şi Mihai Covaliu candidează pentru prima dată la funcţia de preşedinte al COSR, iar obiectivul său declarat este, de asemenea, revenirea României în primele 20 de naţiuni ale lumii, ”chiar de la JO din 2020”.

Mihai Covaliu a declarat după depunerea candidaturii că, dacă va câştiga alegerile, secretarul general al COSR va fi George Boroi, în prezent conducător al CSA Steaua Bucureşti.

La alegerile de marţi, pentru cele trei posturi de vicepreşedinte al COSR candidează Sorin Babii, Alexandru Dedu, Nicu Vlad şi Camelia Potec. De asemenea, au fost înscrise 27 de candidaturi pentru funcţia de membru al Comitetului Executiv, iar printre cei care îşi doresc această poziţie se numără fosta atletă Anişoara Cuşmir, secretarul general al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon, Puiu Gaşpar, secretarul general al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-canoe, Ioan Bârlădeanu, Vasile Câtea, preşedintele FR Box, Răzvan Pârcălabu, preşedintele FR Lupte, Cristinel Romanescu, preşedintele FR Tenis de masă, Irina Deleanu, preşedintele FR Gimnastică Ritmică, George Cosac, preşedintele FR Tenis, Sorin Iacoban, preşedintele FR Şah sau George Boroi, preşedintele CSA Steaua.

Potrivit statutului COSR, din Comitetul Executiv, pe lângă preşedinte şi cei trei vicepreşedinţi vor mai face parte cinci membri reprezentanţi ai sporturilor olimpice de vară (din care unul obligatoriu provine de la sporturile olimpice de echipă), patru membri reprezentând personalităţi ale vieţii sportive olimpice, doi membri din partea sporturilor olimpice de iarnă, un membru din partea sporturilor neolimpice, un membru reprezentând Sportul pentru Toţi şi Sportul pentru Persoane cu handicap, preşedintele Comisiei sportivilor, precum şi trezorierul şi secretarul general al COSR. În total, 16 membri, plus preşedintele şi cei trei vicepreşedinţi.

Membrii aleşi, la fel ca în cazul funcţiilor de conducere, au un mandat pe patru ani. Secretarul general şi trezorierul COSR sunt membri de drept ai Comitetului Executiv şi nu sunt aleşi, ci numiţi de Comitet la propunerea preşedintelui.

Adunarea Generală este considerată statutară dacă sunt prezenţi membrii COSR cu drept de vot în proporţie de 2/3, iar dacă nu se îndeplineşte această condiţie se convoacă în maximum 15 zile o nouă adunare, aceasta fiind considerată statutară indiferent de numărul de membri prezenţi.

Hotărârile Adunării Generale se iau cu majoritate absolută (”jumătate plus unu”), iar dacă în cadrul şedinţei membrii cu drept de vot aprobă, se pot lua şi cu majoritate simplă (cel mai mare număr de voturi din totalul voturilor exprimate).

Alegerile se vor face prin vot secret, iar rezultatul va fi confirmat de Comisia de validare şi comunicat către CIO.

Alegerile pentru funcţiile de conducere în cadrul COSR survin pe fondul unei decăderi accentuate în sportul olimpic românesc. La JO de la Rio, România a obţinut doar cinci medalii (una de aur, una de argint si trei de bronz), cu care a ocupat locul 47 în clasamentul pe medalii, acesta fiind cel mai slab rezultat înregistrat după ediţia Helsinki 1952, unde s-au obţinut patru medalii (una de aur, una de argint şi două de bronz).

Una din cele cinci medalii obţinute la JO de la Rio – bronzul lui Gabriel Sîncrăian la haltere – se află însă sub semnul întrebării, după ce sportivul a fost suspendat temporar, începând cu 30 septembrie, sub suspiciunea de dopaj, în prezent fiind în analiză proba B a testării sale din ziua concursului.

Preşedintele care va fi ales marţi la conducerea COSR va fi al 17-lea din istoria de 102 ani ai forului.

Ceilalţi conducători ai olimpismului românesc au fost: Carol al României (între 1914-1920, 1923-1940), George Valentin Bibescu (1920-1923), Ion Gheorghe Maurer (1947-1951), Mihail Macavei (1951-1953), Alexandru Şiperco (1953-1959), Manole Bodnăraş (1959-1960), Aurel Duma (1960-1966), Anghel Alexe (1966-1974), Marin Dragnea (1974-1984), Haralambie Alexa (1984-1987), Gheorghe Gomoiu (1987-1989), Constantin Opriţa (iunie-decembrie 1989), Lia Manoliu (1990-1998), Ion Ţiriac (1998-2004), Octavian Morariu (2004-2014) şi Alin Petrache (2014-august 2016).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.