Preşedintele FR Handbal, Alexandru Dedu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă premergătoare partidei România – Polonia, că trecutul handbalului românesc ”e un rucsac foarte greu de cărat şi obligă al dracului de tare” şi tocmai de aceea trebuie muncit pentru a ajunge cât mai sus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele FR Handbal, Alexandru Dedu, a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la conferinţa de presă premergătoare partidei de duminică, dintre România şi Polonia (ora 20.00), din grupa a 2-a a preliminariilor CE2018.

El a vorbit despre partida câştigată de România la Minsk, dar şi despre cea cu Polonia, făcând referiri şi la performanţele trecute ale naţionalei masculine, cele patru titluri mondiale. În acest context, Dedu a spus că ” trecutul handbalului românesc e un rucsac foarte greu de cărat şi obligă al dracului de tare” şi tocmai de aceea trebuie muncit pentru a ajunge cât mai sus.

”Noi nu prea ştim unde suntem acum, trebuie să muncim să ajungem unde ne dorim. Iar în acest rucsac de care spuneam sunt şi alte lucruri extraordinare, de exemplu dragostea pentru handbal a celor care au trăit în vremurile titlurilor mondiale, cei care şi-au educat copiii pentru a iubi handbalul”, a spus Alexandru Dedu.

Şeful FRH a făcut referiri şi la noul antrenor al naţionalei, Xavier Pasqual Fuertes: ”Este un început de ciclu olimpic, vrem să ajungem cu naţionala masculină la JO 2020. Pasqui este antrenorul cu care am semnat un contract până în 2020, iar acum suntem în proces de construire a stafului pe care şi-l doreşte. Vreau să mai spun că sunt foarte mulţumit de rezultatul din Belarus şi, sincer, habar n-aveam că nu am mai câştigat de opt ani în preliminariile europene. Rezultatul ne dă speranţe pentru viitorul apropiat”.

De asemenea, Dedu a făcut un apel la publicul clujean să meargă la meciul cu Polonia şi să susţină naţionala masculină.

”În grupa noastră, Serbia a bătut Polonia la ea acasă fără drept de apel. Mă aştept ca Polonia, o mare echipă din handbalul contemporan, să vină aici ca un animal rănit. Şi de aceea fac un apel către publicul clujean şi, nu numai, să vină alături de băieţi, să-i încurajeze”, a spus Dedu, care a precizat că până în prezent s-au vândut peste 3.500 de bilete pentru meciul cu Polonia.

Prezent la conferinţă, antrenorul Xavi Pascual a subliniat că nu îi place să vorbească despre adversari, explicând că ”sunt destule probleme şi lucruri de pus la punct în echipa României”, şi s-a arătat mulţumit de munca jucătorilor tricolori în această săptămână.

”Când am preluat naţionala României toată lumea îmi spunea că jucătorii români nu se pregătesc, totul era negativ despre asta. Am făcut foarte bine că nu i-am crezut, pentru că eu cred în ce văd şi în muncă, iar în această săptămână asta am văzut la băieţi: muncă. Iar dacă jucătorii sunt alături de mine sunt dispus să omor pentru ei, aşa e”, a spus Pasqui.

El consideră că grupa noastră este foarte complicată şi nimeni nu se poate gândi dinainte că va câştiga un meci: ”Serbia este foarte bună, Polonia la fel, iar noi încercăm cu fiecare să câştigăm. (...) Dacă trăim din trecut, niciodată nu vom merge înainte. Noi trebuie să ştim unde ne aflăm, unde vrem să ajungem şi să creionăm acel drum. Nu trebuie să uităm trecutul, trebuie să fim mândri de el, dar nu putem fi doar mândri fără să facem ceva”.

De asemenea, la aceeaşi reuniune au fost prezenţi portarul Mihai Popescu şi extrema dreaptă Valentin Ghionea.

”Fizic şi psihic a fost foarte grea această săptămână. Eram obişnuiţi cu multe antrenamente tactice. Am muncit foarte mult, antrenorul ne-a spus să avem încredere în el şi contează enorm să avem împreună încredere unii în alţii. Şi noi i-am transmis acelaşi gând. Nu trebuie să ridicăm în slăvi prea mult victoria cu Belarus, e un drum lung, dar cred că suntem pe un drum bun. Iar dacă mâine ne va învinge Polonia, nu asta e cel mai important, ci munca şi încrederea noastră”, a spus Popescu.

La rândul său, Valentin Ghionea, care joacă la Wisla Plock, chiar în Polonia, a făcut referiri la adversara de duminică.

”Mâine ne va aştepta un meci greu, Talant Duşebaev nu acceptă să piardă. Vor fi motivaţi, dar şi noi, iar important este că avem astfel de meciuri tari, ni le dorim, pentru a progresa. Cu Serbia, care are şi ea o echipă bună, Polonia a prins o zi proastă, poate aşa se explică rezultatul negativ al lor. Cred că avem cea mai grea grupă din preliminarii şi totul se va decide în ultimele meciuri din această grupă”.

În primul meci din grupa a 2-a, România a obţinut victoria, în deplasare, cu Belarus, scor 26-23 (13-10), iar duminică, de la ora 20.00, se va juca partida cu Polonia, la Cluj-Napoca.

Următoarele partide din grupa a 2-a vor avea loc în 3 şi 7 mai 2017, iar ultimele două runde se vor desfăşura în 14 şi 18 iunie 2017.

Primele două clasate din cele şapte grupe preliminare, plus încă o echipă de pe locul 3 cu cea mai bună linie de clasament, în total 15 reprezentative, se vor califica la turneul final al CE2018, găzduit de Croaţia.

Ultima participare a naţionalei masculine tricolore la un turneu final de Campionat European a fost în urmă cu 20 de ani, la ediţia din 1996, când a ocupat locul 9 cu antrenorii Doru Simion şi Nicolae Munteanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.