Echipa naţională de baseball a învins, sâmbătă, cu scorul de 7-2 o echipă formată din militari americani aflaţi în România, partida având loc pe Stadionul Portul din municipiul Constanţa. La meci au asistat peste 500 de persoane, între care ambasadorul SUA, Hans Klemm, şi primarul Constanţei, Decebal Făgădău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 500 de oamenii s-au adunat, sâmbătă dimineaţă, pe Stadionul Portul din Constanţa, pentru a viziona meciul de baseball dintre naţionala României şi o echipă formată din militarii americani aflaţi în ţara noastră.

Meciul a început cu intonarea imnurilor celor două state, acestea fiind interpretate de către David Burlacu, elev la Şcoala numărul 30 din Constanţa.

FOTO: Cosmin Vaideanu/ News.ro
FOTO: Cosmin Vaideanu/ News.ro

A urmat apoi discursul primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, care a spus că sportul este un mijloc prin care oamenii pot fi uniţi.

“Constanţa nu este doar oraşul în care Ovidiu a fost exilat, Constanţa nu este doar oraşul care astăzi redevine a doua putere economică a României, Constanţa a fost, este şi va fi un oraş unit şi care uneşte oameni. Sportul este un mijloc prin care oamenii pot fi uniţi şi, dacă astăzi marcăm un moment important în istoria baseball-ului, nu voi uita că avem sportul nostru naţional, oina. Oina, baseball-ul unesc oameni”, a afirmat Decebal Făgădău.

La rândul său, ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat că, pe lângă baseball, în această zi sunt celebrate parteneriatul dintre cele două ţări, dar şi Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare.

“În această dimineaţă celebrăm mai multe evenimente. Primul este baseball-ul, dar şi acest parteneriat care există între România şi SUA, parteneriat care a permis ca în această zi între echipele SUA şi României să aibă loc jocul de baseball. Avem, de asemenea, oportunitatea de a celebra curajul lui Jackie Robinson, lucru care a avut loc exact acum 70 de ani. Acum 70 de ani, Jackie Robinson a spart ceea ce se numeşte barierele de culoare fiind primul jucători afro-american din Liga americană. De atunci Jackie Robinson a devenit un simbol al egalităţii, al respectului pentru drepturile minorităţilor, acestea fiind valori celebrate atât America, cât şi România”, a spus ambasadorul Hans Klemm.

Prima lovitură a meciului i-a aparţinut lui Decebal Făgădău, care a spus apoi jurnaliştilor că se află la prima aruncare de baseball din viaţa sa şi că îşi doreşte ca acest eveniment să devină o tradiţie la Constanţa.

Asistenţa numeroasă de pe Stadionul Portul i-a luat prin surprindere pe jucătorii echipei României. Unul din componenţii naţionalei, Vlad Becsan, a spus jurnaliştilor că este pentru prima dată când joacă în faţa unui asemenea public, el adăugând, în glumă, că dacă s-ar aduna spectatorii prezenţi la alte meciuri ale naţionalei tot nu ar egala asistenţa de la Constanţa.

Pe tot parcursul jocului, un reprezentant al Federaţiei Române de Baseball le-a explicat celor prezenţi ce se întâmplă pe teren, care sunt regulile astfel încât spectatorii să fie familiarizaţi cu acest sport mai puţin cunoscut în ţara noastră. 

La finalul a şapte runde şi după aproximativ două ore de joc, echipa României a câştigat cu scorul de 7-2. Toţi jucători de pe teren, atât cei români, cât şi americanii, au purtat tricouri cu numărul 42, numărul lui Jackie Robinson.Ulterior, ambasadorul Hans Klemm a acordat echipei câştigătoare trofeul Jackie Robinson.

Ambasada SUA a felicitat echipa României pe pagina de Facebook: ”Felicitări, România, câştigătoarea amicalului România – SUA la… baseball! De #JackieRobinsonDay, ne-am bucurat să împărtăşim cu prietenii noştri români frumuseţea baseball-ului şi valorile pe care acesta le reprezintă”.

Meciul a celebrat 70 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York, spărgând barierele discriminării rasiale. “El a fost remarcat ca un jucător cu calităţi excepţionale şi a activat în cadrul Ligii americane de baseball (Major League Baseball), purtând numărul 42. Ulterior acest număr a fost retras, nici o echipă din Major League nemaialocând acest număr, în semn de respect. Jackie Robinson a devenit un nume de referinţă pentru lupta pentru egalitate, pentru combaterea discriminării rasiale, dar şi pentru promovarea diversităţii şi toleranţei”, se arată într-o informare a Ambasadei SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.