Echipa naţională de baseball a României a învins, sâmbătă, la Constanţa, o formaţie formată din militari americani de la Baza Aeriană Mihai Kogălniceanu, scorul întâlnirii fiind identic cu cel înregistrat anul trecut între cele două echipe şi anume 7-2 pentru ţara noastră. Lovitura de începere a meciului a fost dată de fostul internaţional Gheorghe Hagi. La meci au asistat, printre alţii, ambasadorul SUA Hans Klemm, ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran şi primarul Decebal Făgădău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de persoane au venit sâmbătă dimineaţă pe Stadionul Portul din municipiul Constanţa pentru a asista la meciul de baseball din naţionala României şi o selecţionată a militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu, fiind pentru al doilea an consecutiv când are loc această întâlnire, partida celebrând 71 de ani de când Jackie Robinson a devenit primul jucător de baseball de culoare care a jucat în liga americană.

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a afirmat înainte de începutul acestui meci că îşi doreşte ca această partidă dintre români şi americani să devină o tradiţie la malul mării, mulţumind Ambasadei SUA că susţine aici un moment care marchează toleranţa şi ruperea barierelor de mentalitate.

De asemenea, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a mulţumit militarilor americani şi echipei României pentru că au fost de acord să dispute aceasta partidă. El a mai spus că îşi doreşte ca echipa militarilor americani să câştige această partidă.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, prezent la acest eveniment, a declarat jurnaliştilor, că baseball-ul este un sport care începe să prindă contur şi în ţara noastră, fiind foarte popular în SUA.

“Suntem la a doua ediţie a acestui meci de baseball în Constanţa. Anul trecut România a câştigat, suntem încrezători că şi în acest an România va fi învingătoare. Este un joc spectaculos care este foarte popular peste ocean şi a început să capete contur şi la noi”, a declarat Ioana Bran.

Întrebat dacă nu este ruşinos ca acest meci să se dispute într-o bază în paragină, ministrul a spus că acestea sunt condiţiile şi îşi doreşte ca în România să existe cât mai multe baze puse la punct, sperând ca anul viitor această întâlnire să aibă loc pe un alt teren sau această bază să fie modernizată până atunci.

Lovitura de începere a meciului a fost dată de fostul internaţional Gheorghe Hagi, care a spus că este pentru prima dată când aruncă o minge de baseball.

Partida a început apoi, iar echipa americană a fost prima care a punctat pe tabela de marcaj. Cu toate acestea, formaţia României a reuşit să revină în joc şi să preia apoi conducerea reuşind în final să câştige cu 7-2, acelaşi scor înregistrat şi la meciul de anul trecut.

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Baseball, Costin Petcu, a declarat jurnaliştilor că şi-ar dori ca în România să existe măcar un singur teren special pentru acest sport.

“Ne-am dori să avem măcar un teren. Ne chinuim să obţinem aprobări, fonduri să avem şi noi un prim stadion în România pentru că e nu ok să joci pe un teren de fotbal, dimensiunile nu sunt corecte”, a explicat vicepreşedintele federaţiei. El a menţionat că în lipsa unui teren corespunzător România nu poate organiza evenimentele internaţionale.

Costin Petcu a menţionat că în România sunt legitimaţi, la toate categoriile de vârstă, aproximativ 150 de jucători.

Meciul de la Constanţa a celebrat 71 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York, spărgând barierele discriminării rasiale. Jackie Robinson a debutat pentru echipa Brooklyn Dodgers în 1947 şi purtat numărul 42, ulterior acesta fiind retras şi nu a mai fost purtat de niciun jucător din liga de baseball americană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.