Cluburile din Liga I au respins, joi, în cadrul Adunării Generale a LPF, propunerea FRF, ca din drepturile de televizare a meciurilor din primul eşalon să se acorde cinci la sută grupărilor din ligile a II-a şi a III-a. Preşedintele executiv al CSM Poli Iaşi, Florin Prunea, a declarat că ideea FRF reprezintă o manevră "comunisto-securistă" pentru a învrăjbi lumea fotbalului românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În Comitetul Executiv al FRF nu s-a votat. Nu ştiu cine a făcut această propunere, este o diversiune comunisto-securistă. S-a făcut pentru că în Adunarea Generală a FRF să se spună: <uite-i pe ăştia de la Liga I, nu au fost de acord>. Apoi să se spună că e unul acolo, Prunea, care poate va fi candidat la preşedinţia FRF şi nu e de acord să vă dea bani. Persoanei respective îi cer public să iasă să spună ce face cu milionul de euro de la UEFA, care a fost dat în Congresul de la Helsinki pentru dezvoltarea fotbalului. Cu acel milion plus primele după meciul cu Feroe, de sute de mii de euro, părerea mea este că Liga a II-a şi a III-a pot face multe academii de fotbal. Nu o să se facă acest lucru, pentru că banii veniţi de la UEFA, care sunt foarte mulţi, peste zece milioane de euro pe an, nu se duc unde sunt destinaţi, ci se duc în prime persoanle, se cheltuiesc unde se cheltuiesc. Acest lucru trebuie să-l spună el (n.r. - preşedintele FRF, Răzvan Burleanu). Este o diversiune pentru a învrăjbi familia fotbalului, dar nu va reuşi. Am văzut astăzi o unanimitate, au fost păreri foarte vehemente faţă de acest tupeu inimaginabil al unuia care încasează milioane de euro şi nu dă banii la cluburi. Dar de la anul, când va fi ales noul preşedinte, toţi banii care vin de la UEFA trebuie să ajungă la cluburi", a declarat Prunea, după Adunarea Generală a LPF.

Întrebat dacă Adunarea generală a FRF poate modifica decizia cluburilor din Liga I, Prunea a spus: "Părerea mea este că nu. Este un contract al nostru, al ligii profesioniste cu televiziunile, nu văd cum se poate schimba acest contract. Eu cred că nici cei de la ligile a doua şi a treia nu vor vota această diversiune. Nu se poate supune la vot, vorbim de un contract între cluburile de liga I şi teviziuni. Eu de la început mi-am dat seama că e o diversiune pentru a învrăjbi cluburile între ele. Părerea mea este că nu se va putea vota în Adunarea Generală, pentru că Federaţia Română de Fotbal nu este parte în acest contract”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Preşedintele Astra Giurgiu, Dănuţ Coman, a afirmat că nu îl interesează dacă propunerea federaţiei este una electorală sau nu, în perspectiva alegerilor de anul viitor pentru funcţia de preşedinte al FRF. "Au fost mai multe discuţii, nu doar acel articol. Nu am fost de acord cu acei cinci la sută, dar rămâne să vedem ce se mai discută. S-au discutat mai multe aspecte privind acest punct propus de federaţie. Nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Mă interesează mai puţin dacă este sau nu o propunere electorală, cert este că la nivel de ligă şi federaţie, eu am o părere foarte bună şi nu vreau să intru în polemică cu nimeni", a spus Coman. 

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat, la 21 aprilie, că va propune Adunării Generale a FRF, din 27 mai, să voteze "principiul de solidaritate”, care impune distribuirea unui procent de 5 la sută din drepturile de televizare a meciurilor din Liga I către cluburile din ligile a II-a şi a III-a.

"Vreau să clarific un lucru - FRF nu vrea să-şi finanţeze proiectele sau să-şi plătească salariile din banii de la Liga Profesionistă de Fotbal. Mecanismul de solidaritate în sport este numele dat redistribuirii fondurilor financiare dinspre sportul de elită spre sportul de amatori. Consider că e de datoria noastră să găsim mecanisme de redistribuire la nivelul fotbalului din România. Considerăm că un procent de 5 la sută din drepturile TV încasate astăzi de Liga Profesionistă de Fotbal reprezintă un indicator legitim şi proporţional, bani care să se întoarcă către Liga a II-a şi a III-a, conform acestul principiu. În Germania, echipele din eşalonul secund primesc 20 la sută din sumele încasate de Bundesliga. În Suedia, procentul este 16 la sută, în Spania de 10 la sută. Azi, în Liga I, ai o medie a bugetelor de 5 milioane de euro, în timp ce la Liga a II-a media bugetelor este de sub 500.000 de euro, deci 10 la sută din bugetele de la Liga I. Acest sistem este cunoscut în întreaga Europă, dar nu a fost aplicat în România. Considerăm că acest procent de 5 la sută reprezintă un indicator legitim. E un principiu care trebuie aplicat”, a explicat, atunci, Burleanu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă grupările din Liga I nu vor fi de acord cu această propunere, Burleau a spus: „Avem o Adunare Generală a Federaţiei Române de Fotbal, care este forul care decide organizarea fotbalistică. Acolo va fi luată această decizie. Noi am colectat aceste propuneri din partea membrilor afiliaţi şi e de datoria noastră să o punem pe agendă, iar membrii afiliaţi să voteze în cunoştinţă de cauză”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.