Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a refuzat să se pronunţe cu privire la posibila discriminare suferită de atleta sud-africană Caster Semenya, căreia i s-a interzis să concureze din 2018 deoarece refuză să îşi reducă nivelul de testosteron.
Cu toate acestea, CEDO a constatat că atleta, dublă campioană olimpică la 800 m, nu a avut parte de un proces echitabil.
Deşi a condamnat Elveţia pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil în hotărârea pronunţată în Marea Cameră, Curtea a declarat inadmisibile plângerile lui Caster Semenya potrivit cărora drepturile sale la respectarea vieţii private şi la o cale de atac efectivă au fost încălcate şi că a fost victima unei discriminări.
În vara anului 2023, CEDO a admis cererea sa în primă instanţă. Dar joi, Marea Cameră, un fel de instanţă de recurs sesizată de autorităţile elveţiene cu sprijinul World Athletics, a decis că instanţa nu era competentă să se pronunţe.
Pe de altă parte, aceasta a admis cererea dublei campioane olimpice de a beneficia de un proces echitabil. Respectarea acestui drept la un proces echitabil, protejat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, „impunea o examinare deosebit de riguroasă a cauzei sale”. Cu toate acestea, Curtea a constatat că nu a fost cazul examinării efectuate de Tribunalul Federal Elveţian, care fusese sesizat anterior de Caster Semenya pentru a contesta hotărârea Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS)", a declarat Matthias Guyomar, preşedintele CEDO, dând citire hotărârii Marii Camere, a cărei decizie este definitivă.
Elveţia trebuie să îi plătească lui Caster Semenya 80 000 de euro cu titlu de cheltuieli de judecată. Privată de competiţie din 2018, Caster Semenya, care produce în mod natural mulţi hormoni masculini (androgeni) care pot creşte masa musculară şi îmbunătăţi performanţele, se luptă împotriva regulamentului atletismului mondial care impune sportivilor hiperandrogeni să îşi reducă nivelul de testosteron prin tratament hormonal pentru a putea participa la competiţiile internaţionale.
Semenya a refuzat să ia medicamente pentru a-şi reduce nivelul natural de testosteron, iar regulamentul i-a pus efectiv capăt carierei.
Cariera lui Semenya a fost marcată de controverse încă de la debutul său pe scena internaţională, în 2009, când era o adolescentă necunoscută şi a câştigat titlul mondial la 800 de metri. Ea a fost imediat supusă unor teste de sex.
Semenya nu este transgender, iar cazul ei a fost adesea interpretat greşit. Ea a fost înregistrată ca femeie la naştere, a fost crescută ca fată şi s-a identificat întotdeauna ca femeie. Dar ea are una dintre afecţiunile cunoscute sub numele de diferenţe de dezvoltare sexuală (DSD), care duc la niveluri de testosteron mai ridicate decât cele normale la femei.
O afirmaţie a organismului de conducere al atletismului, World Athletics, potrivit căreia Semenya este „biologic bărbat” a înfuriat-o.
World Athletics a elaborat în 2018 norme care obligă pe Semenya şi alte sportive cu DSD să-şi suprime testosteronul pentru a putea participa la competiţii internaţionale feminine.
Semenya a contestat regulile în instanţă şi a pierdut la Curtea de Arbitraj pentru Sport din Elveţia în 2019. De asemenea, a pierdut apelul împotriva acestei decizii la Curtea Supremă elveţiană în 2020. Apelul său din 2023 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg a fost prima sa victorie juridică importantă.
Semenya a concurat ultima dată la nivel internaţional în 2019 şi a fost cea mai bună alergătoare din lume la proba sa preferată, 800 de metri. Câştigase peste 30 de curse consecutive când regulile au făcut-o ineligibilă.
Acum are 34 de ani şi s-a orientat către antrenorat. Recent, ea a declarat că lupta sa juridică nu mai are legătură cu cariera sa de atletă, care probabil s-a încheiat, ci cu un principiu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.