Atleta sud-africană Caster Semenya, care a dominat în ultimii ani probele de 800 de metri, trebuie să-şi reducă nivelul natural de hormoni pentru a putea concura la Jocurile Olimpice, informează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, joi, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DSD), care presupune că sportivele aflate în situaţia sud-africancei vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional. Noile reguli sunt valabile pentru probele de la 400 de metri la o milă şi vor intra în vigoare la 1 noiembrie 2018.

Sportivele DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului vor putea concura împotriva bărbaţilor.

"Regulile revizuite nu sunt despre a trişa. Nicio atletă cu DSD nu a trişat. Este vorba de a nivela plutonul, pentru a asigura o competiţie corectă în atletism, unde succesul este determinat de talent, dedicaţie şi muncă grea, mai mult decât alţi factori",a declarat preşedintele IAAF, Sebastian Coe.

Semenya a câştigat titlul mondial la Berlin în 2009 în proba de 800 de metri, iar apoi a fost supusă unor teste cu privire la identitatea sa sexuală. Până în iulie 2010, ea s-a retras din competiţiile internaţionale. În 2015, IAAF a impus ca atletele cu nivel ridicat de testosteron să obţină permisiunea medicilor înainte de concurs, dar această regulă a fost suspendată de TAS în 2016, pe o durată de doi ani.

Caster Semenya, în vârstă de 27 de ani, a cucerit medalia de argint la JO de la Londra, din 2012, în proba de 800 de metri, dar a devenit campioană olimpică după ce câştigătoarea probei, rusoaica Maria Savinova, a recunoscut că s-a dopat. Atleta Sud-africană a luat aurul olmpic la 800 de metri şi la Rio, patru ani mai târziu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.