Cea mai înaltă instanţă din sportul mondial va analiza vineri un apel al Rusiei împotriva sancţiunilor care interzic Comitetului Naţional Olimpic să primească finanţare şi să fie asociat cu mişcarea olimpică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a interzis Comitetului Olimpic Rus (ROC), în octombrie, să recunoască existenţa unor consilii olimpice regionale pentru regiunile ocupate de Rusia în Ucraina - Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporizhzhia.

Forul consideră că această mişcare a constituit o încălcare a Cartei Olimpice, deoarece a încălcat integritatea teritorială a CNO al Ucrainei.

Rusia, care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, pe care Moscova o numeşte o "operaţiune specială", a denunţat măsura ca fiind motivată politic.

În apelul său la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, ROC a cerut revocarea interdicţiei şi recunoaşterea sa ca un CNO cu drepturi depline, cu toate prerogativele pe care le implică acest statut.

Înainte de audierea de vineri, care va avea loc prin conexiune video, TAS a declarat că nu era clar când va fi pronunţată o decizie - care va fi finală şi executorie.

Într-o decizie separată luată în decembrie, CIO a anunţat că ruşii şi belaruşii care se califică pentru Jocurile Olimpice de la Paris din acest an pot participa ca neutri, fără steagurile, emblemele sau imnul lor naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.