Andreea Răducan, care a demisionat de la preşedinţia FRG, a declarat, joi, că a petrecut doi ani urâţi în cadrul forului, din cauza neînţelegerilor cu membrii Comitetului Executiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vom ajunge să avem condiţii şi să nu mai avem sportivi şi antrenori. Confortul sau rezistenţa la schimbare a celor care sunt în gimnastica românească este destul de mare. Nu mă poate acuza nimeni că nu sunt capabilă să lucrez cu oameni dintr-o altă generaţie. Mi-am dorit ca cei din FR Gimnastică să fie mai deschişi, să îmbrăţişeze noutatea. A fost mult efort, au fost multe lucruri pe care mi-am dorit să le fac, foarte puţine dintre ele au putut fi implementate. Dacă propunerile mele nu sunt îmbrăţişate e clar că nu are rost să merg mai departe. Îi mulţumesc doamnei Virginia Oprişan (n.r. - secretarul general), care a tratat aceşti ani, urâţi, vă spun foarte sincer... Folosesc acest cuâvânt pentru că nu m-am aşteptat când am venit în federaţie să fie simplu. Spunea cineva când am venit aici că nu prea ştiu ce este în gimnastica românescă. Vă spun că nu m-am dezlipit deloc de sala de antrenament de când am încheiat activitatea competiţională. Faptul că nu am antrenat nu înseamnă că nu ştiu ce se întâmplă în sală. Competiţia pe care o organizez de nouă ani m-a făcut să fiu într-un contact permanent cu antrenorii şi cu sportivele din ţară. Nu a fost greu, nu de asta m-am speriat, dar a fost urât şi asta m-a făcut să pun punct activităţii mele aici. Îi mulţumesc Ginei pentru că a rezistat acestor presiuni şi unei atmosfere mai puţin plăcute de lucru, că a tratat toul cu profesionalism şi cu implicare şi sper să putem face proiecte frumoase în altă parte tot pentru sport. Îi muţumesc doamnei vicepreşedinte Maria Fumea, care a reuşit să păstreze un echilibru în activiatea pe care am desfăşurat-o aici. Le mulţumesc celor care au avut încredere în mine şi au încercat să aibă întotdeauna o vorbă bună, un cuvânt potrivit în momentele dificle şi să sperăm că cei care vor veni vor avea mai multă inspiraţie, mai multă rezistenţă, mai mult aplomb, exact ce trebuie pentru a face faţă muncii în FR Gimnastică", a spus ea.

Răducan a povesti care a fost momentul în care a decis să demisioneze de la conducerea federaţiei: "Au fost multe etape neplăcute peste care am reuşit să trecem. După Campionatele Mondiale, în şedinţa Comitetului Executiv s-a luat decizia aceasta, a descentralizării, votată ca până la sfârşitul anului să păstrăm copiii la loturi, pregătindu-se pentru Cupele Mondiale care urmau şi gândindu-ne cum putem reface colectivul tehnic, iar la Comitetul Executiv de săptămâna trecută să nu mai respectăm votul dat anterior şi să mergem în acelaşi fel mai departe, în ceea ce priveşte lotul de fete. Am consierat că dacă nu putem să ne păstrăm o decizie de la o lună la alta este foarte greu pentru mine să pot să construiesc ceva pentru viitor. E greu de crezut în asemena situaţii că mă pot baza pe cineva şi atunci am considerat că nu are rost să merg mai departe pentru că nu vreau să fiu răspunzătoare pentru ceea ce alte persoane nu fac sau nu îşi asumă sau atât pot face. Dacă atât putem face, înseamnă că putem face puţin şi de aceea trebuie să plecăm."

Fosta gimnastă s-a plâns de opoziţia pe care a întâmpinat-o în tot mandatul ei din partea membrilor Comitetului Executiv.

"Am cerut să înregistrăm şedinţa Comitetului Executiv, nu s-a dorit înregistrarea acelei şedinţe. Nu ştiu dacă cineva are ceva de ascuns dar cred că ar fi fost mult mai corect ca fiecare să ne asumăm ceea ce susţinem, ceea ce vrem, ceea ce putem. Este foarte difcil pentru mine să pot face public oamenii care s-au împotrivit. Puteţi vedea care sunt membrii Comitetului Executiv şi trei sferturi dintre ei nu neapărat că nu au dorit schimbarea, dar au votat ceva, după care au votat altceva. Această lispă de continuitate, de constanţă creează foarte mult disconfort şi sportivilor şi antrenorilor şi nouă, ca imagine. A fost şi o situaţie neplăcută, în ideea în care am decis această descentralizare, pentru că am considerat că o decizie trebuie luată în urma necalificării. Fiind trimişi la cluburi, antrenorii cu sportivele pe care le aveau probabil că şi-au dat mai puţin silinţa în a continua pregătirea în mod coresponzător, asta doar din dorinţa de a-mi dovedi mie că decizia nu a fost una corectă. Eu nu pot să tai aripile unor copii care nu au nicio vină doar pentru că antrenorii nu doresc să se implice la nivelul maxim de pregătire aşa cum ar fi corect dacă eşti profesionist şi am considerat că e mai bine ca eu să fiu cea care să facă un pas în lateral. Trei sferturi din membrii Comitetului Executiv au considerat că trebuie să facem lucrurile altfel şi în momentul în care Comitetul Executiv are puterea de deczie şi de a vota este foarte dificil să poţi să faci tu ca preşedinte ceva fără susţinerea lor. Nu am venit aici ca să mă lupt cu nimeni, nici să ne atacăm, nici să ne certăm", a spus Răducan.

Andreea Răducan a afirmat că antrenorul lotului feminin Nicolae Forminte nu a dorit să demsisioneze după ce echipa României a ratat calificarea la JO.

"Domnul Forminte a fost rugat să cedeze locul de antrenor coordonator, nu a dorit acest lucru. Personal nu i-am adresat această rugămine, dar am considerat că va înţelege că nu are nimeni ceva cu el, eu nu am ceva personal cu el. Pentru mine ar fi fost foarte confortabil săm stau la birou, să adun sponsorizări, să facem proiecte şi lucrurile la loturi să se deruleze foarte bine. Dar văzând că lucrul acesta nu merge, sigur că şi eu am iniţiat discuţii cu anumiţi antrenori, unele dintre ele poate că ar fi putut prinde contur, altele nu la momentul acesta. Dacă o mare majoritate nu îşi doreşte o schimbare cu adevărat, înseamnă că vor merge mai departe cu ce au avut sau cu ce au în acest moment, dar fără mine", a precizat ea.

Întrebată când îşi va reveni gimnastica românească, Răducan a răspuns: "E nevoie de cel puţin două cicluri olimpice. Şi la fete şi la băieţi avem juniori cu real talent şi cu posbilitatea de a obţine performanţe foarte bune. E nevoie de antrenori capabili care să poată face o programă de pregătire corespunzătoare, adaptă noilelor cerinţe, nu mai putem da vina la nesfârşit pe codul de punctaj, codul s-a schimbat de mult timp, s-a schimbat pentru toată lumea, noi nu am reuşit nici după atâţia ani să punem la punct ceea cea ar fi trebuit. E nevie de cel puţin două cicluri olimpcie, dar bineîneţeles nu cu cu aceeaşi atitudine şi cu acelaşi ritm."

Andreea Răducan a vorbit şi despre conflcitul avut cu gimnastul Marian Drăgulescu, pe care nu şi-l explică. 

"Nu vorbim aceeaşi limbă. Am încercat să-i explicăm toţi că un campion trebuie să rămână un campion, iar o astfel de atitudine nu e cea mai potrivită. Marian a făcut ceea cea a considerat de cuviinţă. În ceea ce priveşte comentariul referitor al activitatea mea la FRG ca manager, nu-mi dau seama în ce măsură este în poziţia de a analiza acest lucru, dar e adevărat că lucrul acesta a început prost, nu-mi dau seama cine l-a convins să ducă acest război cu mine, deşi eu nu am dorit niciun fel de război cu nimeni, pentru că nu de asta am venit aici. Dar când vine în Comitetul Executiv, unde a fost numit cu aprobarea mea, începe să-ţi numere zilele concediului de lăuzie mi se pare destul de deplasat şi nu cred că asta ar fi trebuit să facă un sportiv de calibrul lui Marian Drăgulescu, un reprezentant al sportivilor în Comitetul Executv, care ar fi trebuit să se ocupe cu totul şi cu totul de altceva. Îl respect pentru toate performanţele pe care le-a obţinut ca sportiv şi îi urez succes la JO d ela Tokyo", a spus ea.

După demisia Andreei Răducan, conducerea interimară a forului va fi preluată de vicepreşedintele Maria Fumea, până în ferbruarie-martie 2020, când vor fi organizate alegeri.

Noul preşedinte va fi ales pentru o perioadă scurtă, până la sfârşitul lunii august 2021, când ar fi expirat mandatul Andreei Răducan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.